Kristen Stewart színész-filmrendező lesz a 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál zsűrijének elnöke – számolt be róla a deadline.com hollywoodi portál.

„Fiatal, ragyogó, és jelentős karrier áll már mögötte, Kristen Stewart tökéletes híd Amerika és Európa között” – méltatta a sztárt a Berlinale két igazgatója, Mariette Rissenbeek és Carlo Chatrian. Hozzátették, hogy számos emlékezetes karaktert formált meg filmjeiben, köztük az Alkonyat Belláját vagy a walesi hercegnét, Dianát. A szakma nemzedéke egyik legkiemelkedőbb, legsokoldalúbb színészének tekinti. 

A 32 éves színésznő már két évtizede forog a filmvilágban. David Fincher Pánikszoba című 2002-ben bemutatott filmjében Jodie Foster partnereként robbant be a köztudatba, majd 2008. és 2012. között az Alkonyat-filmek főszereplőjeként aratott sikert világszerte. Legutóbbi munkái közé tartozott a Spencer című filmben Diana hercegnő szerepe, amelyért idén Oscarra is jelölték.

Kristen Stewart
Kristen Stewart Julianne Moore oldalán a Megmaradt Alice-nek c. filmben (forrás: IMDb.com)

Filmrendezőként 2014-ben debütált, azóta egy rövidfilmjét a velencei fesztiválon, egy másikat pedig Cannes-ban mutatta be. Most dolgozik The Chronology of Water című első nagyjátékfilmjén, Lidia Yuknavitch amerikai író memoárjainak adaptációján.

A Berlinale nemzetközi zsűrijének további tagjait később jelentik be. A fesztivált 2023. február 16. és február 26. között rendezik meg. Az viszont már biztos, hogy a filmszemle tiszteletbeli Arany Medve-életműdíjával tünteti ki Steven Spielberget

MTI
Kiemelt kép: Kristen Stewart (forrás: News in Germany)