A The Record című svájci animációs rövidfilm vetítésével kezdődik február 9-én a Budapest Independent Film Festival (BIFF) a Kino Cafe Moziban.

Az idei BIFF-en február 9-én és 10-én fikciós és dokumentumfilmeket, rövidfilmeket, animációkat és zenei videókat láthat a közönség.

Az esemény két kiemelt alkotása a migrációval, a kitelepítéssel foglalkozik. A guatemalai Andres Rodriguez Roza című drámája, amely a legjobb játékfilmnek járó díjért száll versenybe a fesztiválon, a migrációt, valamint annak az emberekre és a társadalomra gyakorolt hatását vizsgálja. A szerb Ana Lazarevic The Game című alkotása pedig egy embercsempész történetét meséli el, aki megváltoztatja az életről alkotott nézeteit.

Budapest Independent Film Festival
A fesztivál idei vizuális anyaga (forrás: Budapest Independent Film Festival)

A fesztivál rövidfilmes kategóriájának válogatása a párkapcsolati és nemi kérdésekre fókuszál, előtérbe helyezve a test autonómiáját és önrendelkezését. Abortuszra készülő iráni nő történetét mutatja be Aslan Maleknegah Za című alkotása, míg Berényi Andor Vacsora című filmje egy szülői szerepre készülő pár kapcsolatát vizsgálja.

A dokumentumfilmes kategória válogatásában szerepel a tavalyi Berlinalén bemutatott Diva című rövid dokumentumfilm, amely Cat Thy Díváról, vietnami transznőről, utcai ételárusról és előadóművészről szól, aki nap mint nap megosztja életét és küzdelmeit a közösségi médiában. 

MTI
Kiemelt kép: Jelenet a Roza c. filmből (forrás: IMDb.com)