Különleges hangulatot, érzelmes pillanatokat ígér Az első kettő című magyar film. 

Sasha és Boldizsár nem akar mást, csak megpecsételni hivatalosan is azt, amit teljes szívből éreznek: ők összetartoznak. Az amerikai lány és a magyar fiú mégsem köthet házasságot. Banális bürokratikus szabály áll tervük valóra válásának útjában és állítja őket életük legnehezebb kérdése elé az utolsó pillanatban: áthidalható lesz-e ezután a több ezer kilométer távolság, hogy megőrizzék a szerelmüket?

A hazai mozikban április 13-tól látható romantikus film, Az első kettő az elválás utolsó pillanatáig egymásba kapaszkodó két fiatal intim, mai története, amely egyben Szövényi-Lux Balázs első nagyjátékfilm rendezése. A napokban debütált előzetes izgalmas, érzelmekkel teli betekintést enged abba, hogy mi minden vár majd a látszólag csak egymásra vágyó szerelmespárra a napjaink Budapestjén játszódó filmben. A trailerrel együtt válik nyilvánossá Az első kettő hivatalos moziplakátja is.

Az első kettő
A film plakátja

„Erősen személyes filmet készítettem, amit a saját távkapcsolati élményeim ihlettek. Őszintén mesél az idő szorításába került kapcsolat magasságairól, mélységeiről, a szeretet és a veszteség együttes megéléséről. A történet szereplői, helyzetei a valóságból merítkeznek, de egytől-egyig fikciósak.” – mondta el a rendező, aki hozzátette, hogy a sejtelmes cím a szereplők érzésvilágát is tükrözi; arra utal, hogy mi lett volna, ha a film két szereplője lett volna az első két ember, akik szerelembe esnek a történelem kezdetén.

A közvetlen állami támogatás nélkül, tavaly nyáron, baráti, családi otthonokban, valamint többek közt a Hadik Kávéházban, a Nomád Bárban, vagy a Budapesti Piarista Gimnáziumban forgatott film megvalósítása igazi szerelemprojekt volt Szövényi-Lux Balázs és szűk stábja számára. A független forrásból, minimális költségvetésből készített alkotást alig 16 nap alatt sikerült rögzíteniük köszönhetően az alapos, több mint 1,5 éves előkészületeknek.

Ez idő alatt a rendező és legközvetlenebb munkatársai a legtöbb időt a két főszereplő megtalálására fordították. Itthon és külföldön, nemzetközi casting ügynökségek bevonásával keresték az ideális Sashát, akit végül 400 lány meghallgatása után a Londonból bejelentkező Hannah Saxby játszhatott el. Neki nem volt ismeretlen a filmezés világa. Bár a színészettel Az első kettő forgatása után, a Royal Welsh College of Drama hallgatójaként kezdett el professzionálisan foglalkozni, azért az elmúlt években Angliában számos sorozatban, kisfilmben is játszott. Többek között a Gentleman Jackben, vagy a Mallory Towersben lehetett látni.

Hozzá hasonlóan a film férfi főhősére is hosszas kutatást követően bukkantak rá az alkotók. A száz jelöltből kiválasztott Bergendi Barnabás a Pécsi Nemzeti Színház művésze. A két főszereplő mellett pedig feltűnik még a filmben Nyakó Júlia, Drahota Andrea és Schmidt Sára is.

A többségében angol nyelven készült, magyar feliratos Az első kettő forgatókönyvét a rendező a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, illetve az Edinburgh-i Egyetemen diplomázó Szövényi-Lux Balázs írta. A történet a végső formáját Farkas Ádám és Danszki Fruzsina dramaturgok segítségével nyerte el. A színes és fekete-fehér jeleneteket is tartalmazó filmet Vass Gergely, a Virágvölgy operatőre fényképezte. 

Az első kettő 2023. április 13-tól látható a hazai mozikban a Vertigo Média forgalmazásában.

Kiemelt kép: Jelenet Az első kettő c. filmből