Egyáltalán nem ritkaság, hogy híres emberek kiállnak valamilyen nemes cél mellett, pénzt gyűjtenek, önkénteskednek, esetenként pedig filmeket forgatnak. Így tett Zac Efron is, aki Darin Olien egészségguruval karöltve egy nyolc részes dokumentumsorozatot készített a fenntarthatóság és környezetvédelem jegyében.

A Netflixre mindössze néhány nappal ezelőtt feltöltött sorozat magyarul sajnos a klisés, nem mellesleg pedig rendkívül helytelen és megtévesztő „Zac Efronnal a Föld körül” címet kapta, holott sokkal többről szól annál, hogy Zac Efron világot lát. A sorozat eredeti címe „Down to Earth with Zac Efron” amely sokkal beszédesebb, mint a helytelenül fordított magyar változat, ugyanis maga a „down to earth” kifejezés a higgadt, reális, józanul gondolkodó ember jelzője, ebben a kontextusban pedig sokkal inkább a Földhöz való visszatérésre utal, mintsem arra, hogy egy híres színész elkalauzol minket a világ egyes pontjaiba, beszámol arról, hogy milyen szép helyek vannak, majd komolyabb mondanivaló nélkül továbbáll a következő helyre.

A sorozat fő célja ugyanis a fenntarthatóság és a környezetvédelem népszerűsítése, különböző módszerek, kultúrák, szokások, ételek, alternatív gyógymódok bemutatása a világ legkülönbözőbb pontjaiban, Európától-Dél-Amerikáig, a modern nagyvárosoktól az Amazonas sűrűjéig. Megoldást keresnek olyan globális problémákra, mint a vizek és a levegő szennyezettsége, bevisznek minket egy egyedi, Izland sajátosságaként ismert teljes mértékben környezetbarát vízerőműbe, bemutatják Párizs ivóvízhálózatát, amely behálózza a nagyvárost, és megmutatják, hogy hogyan lehet méhészkedni New York felhőkarcolóinak legtetején, vagy hogy milyen módszerek vannak arra, hogy a túlzsúfolt és szennyezett levegőjű világvárosok hogyan lehetnek zöldebbek, ezáltal pedig tisztábbak is. Egy szardíniai kisvárosban keresik a hosszú élet titkát, ahol házi raviolit is készítenek, bemutatnak egy amerikaiak által létrehozott ökofalut Costa Ricán, és annak teljesen egyedi oktatási módszerét, valamint leplezetlenül feltárják a 2017-ben hurrikán által sújtott Puerto Rico-i állapotokat, a lassú újjáépítést, és az új, környezetbarátabb, hurrikán-biztosabb építkezést, végül pedig Iquitosban megismerkednek a növényi alapú gyógyítással. 

Forrás: cosmopolitan.com

És hogy miért kell ehhez Zac Efron, vagy egyáltalán mi köze van Zac Efronnak a környezetkímélő, környezettudatos életmódhoz?

A színész nem felkérésre készítette el a dokumentumsorozatot, hanem a saját ötletét valósította meg Darin Oliennel az oldalán, akitől korábban hallott egy podcastet, amiben a környezettudatos életmódról beszélt. Mivel saját maga nem szakértő a témában, így ő többnyire csak laikus külső szemlélőként szerepel, az okosságokat pedig a wellnes-és egészségguru, valamint a helyiek ontják magukból. A jelenléte azonban létfontosságú, és ezzel tisztában is van. Ahogy a legtöbb híres ember, ő is tudja, hogy a tettei egyfajta példaként szolgálnak az őt kedvelőknek, ezt a befolyást és hatalmat pedig lehet nagyon jóra, és nagyon rosszra is fordítani, ebben az esetben pedig a pozitív példamutatás valósult meg. Zac Efron napjaink egyik legismertebb és legkedveltebb színésze a fiatalok és a fiatal felnőttek körében. A szerepeiben hajlamos hülyét csinálni magából, és az izmait ugráltatva parádézni, van azonban egy másik oldala, és tudja, ha másért nem is, azért minden rajongója rákattint majd a dokumentumsorozatára, mert legalább egyszer minden részben mutogatja egy kicsit a pucér felsőtestét. Mivel azonban köztudottan a fiatalok azok, akik a leginkább szívükön viselik a Föld sorsát, így nagy az esély arra, hogy akkor is, ha csak Zac Efron jelenléte miatt kattintottak a sorozatra, meghallják annak az üzenetét, és alkalmazzák az általa közvetített módszereket, tanácsokat.

Kiemelt kép: www.justwatch.com