Tíz év. Ennyi idő telt el az első MCU rész, a Vasember óta. Tizennyolc filmmel a hátunk mögött elérkezett a lovaghullás, a vég kezdete. Megérte ennyit várni rá?

A Marvel a Végtelen háború mindkét részének elkészítésével Anthony és Joe Russot bízta meg, akik egyébként az Amerika Kapitányfilmekért is felelősek. Talán ők rendelkeznek a legnagyobb rálátással az egész univerzumra és magára a történetre, amit a Polgárháborúval tökéletesen be is bizonyítottak. A testvérek nagy szakértelemmel és alázattal nyúlnak a műfajhoz, alkotásaik messze a legjobbak a képregény-adaptációk között. A Végtelen háborúban minden korábbi szál összeér és szinte az összes fontos szereplőt (Sólyomszem és Hangya kivételével) felsorakoztatják, tehát sok szempontból jelentős újdonságokat tartogat számunkra. Hogy mi sül ki ebből?

Röviden a történet spoiler nélkül: Thanos, a bukott titán ki akarja irtani a fél univerzumot, amely mára túlnépesedett és egyébként is önmagát pusztítja. Ehhez szüksége van mind a hat Végtelen Kőre, melyeknek egy része a Földön található. Hőseinknek feltett szándéka megakadályozni a titánt, biztonságba helyezni a köveket és nem mellesleg megvédeni a bolygónkat. Hogy kik is hőseink? A teljes Bosszúállók gárda a Polgárháborúban megismert szereplőkkel kiegészítve, a közkedvelt Pókember és a Galaxis Őrzői, ami alaphangon több mint húsz szereplőt jelent. Visszatekintve már az első Bosszúállók epizódnál is érdeklődve figyeltük, hogyan fognak tudni ennyi karaktert mozgósítani, de ahogyan akkor, úgy most is tökéletesen megoldották a feladatot. A hosszabb játékidőnek köszönhetően több időt szánhattak az egyes hősökre és csoportokra, így mindenki kivette részét a “nagy showból”.

Forrás: www.cbr.com

A történetvezetés enyhén csapongó. Akik nem járatosok az univerzumban, azok valószínűleg nehezen tudják majd követni az eseményeket. Az előzményeken kívül, amikre egyébként mindig utalásokat tesznek, semmit nem rág a szánkba a film, így akik fontosabb epizódokat kihagytak, talán elveszhetnek a sok információ között. Kezdésként mindenkinek ajánlott legalább az Amerika Kapitány részek, a Doctor Strange és a Galaxis Őrzőinek ismerete.

A legélesebb változás a hangvételben tapasztalható. Az eddigi filmek igyekeztek családbarátra venni a figurát, hiszen a célközönség jelentős része fiatalkorúakból áll, és emiatt (is) egyszerűbb történet és rengeteg poén tarkította Vasemberék kalandjait. Láthattunk azért eközben egy morális kérdésekkel és mellbevágó drámával fűszerezett Fekete Párducot is: csavaros történettel, ütős poénokkal és olyan megdöbbentő jelentekkel rendelkezik, hogy az már-már kriminális. Nem vártam volna ilyen merész húzást a stúdiótól, és azt sem, hogy a rajongók várakozásain felüli tökéletességgel alkotják majd meg a szuperhősfilmet. Ennél jobbat jelenleg keresve sem találtok!

Sajnos a Marvel egyik hibája, hogy filmről filmre nem igazán képes megújulni, az újabb és újabb ellenfelek pedig rendszerint érdektelenségbe fulladnak (pl.: Malekith, Fullánk, Ronan). Ehhez képest Thanos rácáfol mindenkire és főszereplőként emelkedik az egész konfliktus középpontjába. Motivációja teljesen érthető, sőt, ha úgy vesszük egy teljesen logikus lépés tőle, ereje, hatalma és gonosz mivolta ellenére azonban egy érző óriást kapunk, aki vívódik döntései morális következményein. Az őt alakító Josh Brolin eszméletlen játéka fokozza a film zsenialitását, magyar szinkronhangja, Kőszegi Ákos pedig tökéletesen passzol a markáns hadúrhoz. Remélhetőleg a Deadpool 2-ben is tőle kölcsönzi majd Brolin a hangját, amikor Cable szerepében tűnik fel.

Josh Brolin mellett természetesen más színészlegendákat is láthatunk, mint például Benedict Cumberbatch, Robert Downey Jr., Chris Evans, Scarlett Johansson, Elisabeth Olsen, Mark Ruffalo vagy Tom Holland. A castingot dicséri, hogy egytől-egyig tökéletesek a rájuk kiosztott szerepre, játékukon látszik a felkészültség, a film iránti odaadás. Ami a karaktereket illeti, valószínűleg a nagy számuk miatt néhány hős sajnos háttérbe szorult, így nem jutott mindenkinek egységes játékidő. Ez főleg Amerika Kapitánynál érezhető, akit utoljára a Polgárháborúban láthattunk, a fő hangsúly pedig Thor, Tony Stark és Thanos cselekedetein van.

Forrás: www.forbes.com

Az eddigi filmek látványvilágán is túltesz temérdek igényesen kidolgozott CGI-jelenetével, ezek közül főleg az összecsapásokat érdemes megfigyelni. Egyszerűen gyönyörű a koreográfia és maga a kompozíció is. Néhány megvalósításnál garantáltan le fog esni a néző álla. Rengeteg epikus jelent található a filmben, amely hangulatának fokozására a tökéletesen komponált főtémát alkalmazza, melyért ezúttal Alan Silvestri volt a felelős. Összességében zenei és vizuális téren egyaránt kiemelkedő a film.

A film félelmetesen komplikált és drámai zárásához hasonlót a műfajban talán csak a Christopher Nolan-féle Sötét lovag: Felemelkedésben láthattunk, de a Végtelen háború még erre is rátett egy lapáttal, így aztán kíváncsiak vagyunk, mit tud még nyújtani a folytatás.

Mindent összevetve elégedettek lehetünk a filmmel; jelenleg a tizedik helyet foglalja el az IMDB összesített listáján, ezzel olyan filmeket utasítva maga mögé, mint a Harcosok klubja, az A Gyűrű Szövetsége vagy a Forrest Gump. Nagyon várjuk a következő epizódot, ami pontosan egy év múlva érkezik. Ha most vetítenék is, már késő lenne!

Kiemelt kép: www.gamespot.com