Ki ne álmodott volna arról gyerekkorában, hogy a semmiből betoppan az életébe egy régen látott rokon, aki mindenféle kalandos utakra magával visz minket? A tizenéves, kissé butácska Morty, valószínűleg azt kívánja, bárcsak ne vele történt volna meg mindez. A nagyapja, Rick rendszeresen magával rángatja a kiruccanásaira, ha tetszik, ha nem. És itt most nem arra kell gondolni, hogy elviszi magával horgászni a közeli tóhoz: Rick ugyanis egy zseniális feltaláló, aki a házilag barkácsolt űrhajójával és portálvetőjével képes idegen világok és párhuzamos valóságok között utazgatni. Kalandjaik során bizarrabbnál bizarrabb, gyakran életveszélyes helyzetekbe kerülnek a multiverzumban. Közben a Galaktikus Föderáció állandóan hőseink sarkában van, és hamarosan kiderül, hogy Ricknek sokkal több van a rovásán, mint ahogy azt képzeltük.

Rick and Morty (F)

Ahogy az a fenti szinopszisból olvasható, maga az alapszituáció nem éppen a legeredetibb (van ugyan egy átívelő történetszál, de ennél többet mondani róla vétek lenne, jobb, ha mindenki magának fedezi fel). Ami igazán különlegessé teszi a Rick and Mortyt, az a látszólag végtelen kreativitás, amit a két alkotó, Dan Harmon (a Community korábbi showrunnere) és Justin Roiland hozzáadott a sorozathoz. Komolyan mondom, más szériák több év alatt sütnek el annyi poént és eredeti ötletet, amit Harmon és Roiland a két évadba belesűrített.

Persze itt is előkerülnek az olyan, sokszor már elkoptatott sci-fi sablonok, mint például a párhuzamos univerzumok vagy az utazás az álmok világába, de a készítők ezekhez a témákhoz is olyan szabadsággal és képzelőerővel nyúlnak, amilyet ritkán látni. Aztán ott vannak a végképp elborult epizódok, mint amikor Rick egy akkumulátorban létrehoz egy mikroverzumot, és annak lakóival megtermelt energiát arra használja fel, hogy meghajtsa az űrhajóját és feltöltse a telefonját. Vagy ott van az egyik kedvenc részem, amiben gyakorlatilag csak annyi történik, hogy hőseink tévét néznek. Igen ám, de van egy csavar: Rick olyan módon bütyköli meg a készüléket, hogy az képes lesz fogni a létező valóságok összes tévéműsorát. Itt aztán végképp elszabadul az írók fantáziája.

Rick and Morty (F)

Rick és Morty eszeveszett kalandja a Kritizátoron folytatódik.