Az ember márpedig szereti a borzongást: ez valami furcsa kényszere és kielégítetlen vágya az elmének. Ezt a jelenséget megragadva hozta létre Mothmeister nevű Instagram-oldalát egy pár, akik alkotásaikban a rémálmaikat igyekeznek elképesztően bizarr módon illusztrálni, általában nem mindennapi eszközökkel. 

Ha a félelem-vágyra a pszichológia medreiben próbálunk értelmet találni, akkor hasonló ez a jelenség a fájdalomreceptorok működéséhez. Akkor tudatosul bennünk egy rossz dolog, amit jobb elkerülni, ha arra a szervezetünk fájdalommal reagál. Valahogy így tudom ezt a félelem-kényszert is elhelyezni az emberi viselkedésben; ha megismerjük azt, ami félelmetes, számunkra kényelmetlen, akkor a kellemes dolgok is sokkal jobban felértékelődnek. Pólus-ellenpólus minden, ami minket körülvesz. És azért, hogy a jó dolgokat minél hatásosabban kiélvezhessük, elengedhetetlen határaink negatív irányba mutató megismerése is. Személyes tapasztalatom, hogy minden egyes transzcendens témát feldolgozó horror megnézése után a borzongás és az ágy sarkát félpercenként riadva tekintgetés mellett lezajlik bennem a “de jó, hogy valójában ez nincs így” gondolat. Aztán rosszabb esetben a felkavarodott idegrendszer a sikeres elalvást követően megindít egy rémálmot. És egyetlen rosszabb dolog van annál, ha egy mások által megalkotott rémisztő jelenséget nézel meg; az, amikor a saját agyad teremt ilyen jeleneteket, hiszen azok közelebb állnak hozzád és a fantáziád világához.

Erre a jelenségre építette fel munkáját a Mothmeister nevet viselő Instagram-profil. Az oldal vezetője egy pár, akiknek a kilétéről nem sokat tudunk meg, de a munkájuk menete, célja is csak részben ismert. Első alkotásuk öt évvel ezelőtt jelent meg, majd rá két évre a következő: saját szerkesztésű bemutatkozó szövegből ismerhettük meg őket kicsit jobban a Boredpanda oldalán: “A barátnőm és én Mothmeisterek vagyunk. Megalkotjuk a Wounderlandot – ez egy furcsa és csodálatos univerzum. A tömegmédia által forgalmazott selfie kultúra és a szépségstandardek exhibicionizmusával szemben mi anonim, csúnyán elmaszkolt lényeket ábrázolunk. Ezeket a halott fickókat a felöltöztetésükkel mesefigurákká reinkarnáljuk úgy, ahogy a viktoriánus állatkitömő, Walter Potter is tette. A szürreális inspirációink a saját képzeletünkből, álmainkból és rémálmainkból erednek.”

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

mothmeister (@mothmeister) által megosztott bejegyzés,

A képek olyan alakokat, környezetet és ruházatot igyekeznek bemutatni, amik egy-egy rémálmot idéznek fel. Többen támadták az oldalt azzal a kommentekben, vagy hivatalos levélben is, hogy az alkotásaik szándékosan okoznak rémálmokat a befogadónak. A felvetés felháborodott hangnemét se ők, se a közönségük nagy része nem értette, hiszen a konkrét cél lényegében ez, így aki nem bírja, esetleg fél a rossz álmoktól, inkább ne mélyüljön el a képek soraiban.

A pár egyébként emellett szenvedélyes állatgyűjtő, de eltérve az átlagostól, nem kutyasétáltatással és kiscica doromboltatással telnek a napjaik, hanem a preparált állatok napi rendszerességű gondozásával és állapotuk fenntartásával. Ezeket pedig kellékként használják fel a képek és rövid videók bizarrságának fokozásaként. Az alkotások profi módon alkalmazzák a emberszerűség rémisztő hatását. Minden alak alapvetően emberi tulajdonságokkal rendelkezik, ám rendellenes jegyeket is viselnek, ami alapvető félelmet kelt. Ezt a rendellenességet vagy torzítással, vagy állati tulajdonságokkal való vegyítés során érik el.

Ma már egyébként több képüket és preparált, majd átalakított állatkájukat is meg lehet vásárolni az Etsy oldalán, fantasztikus ajándék lehet nagymama 80. születésnapjára vagy akár egy első randin is egy szárított denevér, esetleg egy kikészített, félbe vágott malacembrió.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

mothmeister (@mothmeister) által megosztott bejegyzés, Szept 22., 2018, időpont: 10:17 (PDT időzóna szerint)

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

mothmeister (@mothmeister) által megosztott bejegyzés, Okt 13., 2018, időpont: 2:23 (PDT időzóna szerint)

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

mothmeister (@mothmeister) által megosztott bejegyzés, Szept 15., 2018, időpont: 9:52 (PDT időzóna szerint)

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

mothmeister (@mothmeister) által megosztott bejegyzés, Aug 12., 2018, időpont: 9:50 (PDT időzóna szerint)

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

mothmeister (@mothmeister) által megosztott bejegyzés, Júl 15., 2018, időpont: 10:04 (PDT időzóna szerint)

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

mothmeister (@mothmeister) által megosztott bejegyzés, Jún 9., 2018, időpont: 10:42 (PDT időzóna szerint)

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

mothmeister (@mothmeister) által megosztott bejegyzés, Jún 1., 2018, időpont: 12:11 (PDT időzóna szerint)

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

mothmeister (@mothmeister) által megosztott bejegyzés, Máj 18., 2018, időpont: 1:35 (PDT időzóna szerint)

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

mothmeister (@mothmeister) által megosztott bejegyzés, Ápr 29., 2018, időpont: 10:55 (PDT időzóna szerint)

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

mothmeister (@mothmeister) által megosztott bejegyzés, Márc 24., 2018, időpont: 11:50 (PDT időzóna szerint)

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

mothmeister (@mothmeister) által megosztott bejegyzés, Júl 22., 2017, időpont: 11:53 (PDT időzóna szerint)

Képek forrása: Mothmeister Instagram
A bemutatkozás fordításában segített: Székács Linda