Különleges körülmények között rendezik meg a Göteborgi Filmfesztivált


Egyelőre állandósult probléma, hogy a koronavírus-járvány miatt a világ számos országában zárva vannak a filmszínházak, ezzel szemben Skandinávia legnagyobb filmfesztiválja a Pater Noster-szigeten hoz létre egy izolált mozit egy világítótoronyban.

Egy svéd ápolónőt, mozirajongót hívott meg egyetlen nézőként a Göteborgi Filmfesztivál; a 45 országból érkezett 12 ezer jelentkezőből kiválasztott Lisa Enrothot – írja a HVG. Enroth egy héten keresztül hetven premiert fog megnézni a mindössze 0,81 négyzetkilométeres sziklás szigeten, ahol csupán egy világítótorony és néhány épület áll. A szerencsés kiválasztott naponta videónaplót fog vezetni, amit közzétesznek a fesztivál oldalán. Az idei rendezvény témája, érthető módon, a közösségi távolságtartás lesz.

“Nagyon helyes, hogy ezt a páratlan lehetőséget az egészségügyi rendszer egyik hősének adhatjuk, aki nagyon keményen dolgozik a koronavírus-járvány ellen” – idézi Mirja Westert, a fesztivál igazgatóját a HVG.
A 44. Göteborgi Filmfesztivál ezen a rendhagyó részleten túl, online formában zajlik idén.

Göteborg Film Festival 2021

Trónok harca animációs sorozat érkezik?


Bár az eredeti széria egy kifejezetten felejthető és igen erősen méltatlan lezárással már véget ért, de már régóta tudjuk, hogy ez nem azt jelenti, hogy le kéne mondanunk a mindennapos Trónok harca-adagunkról. Az már biztos, hogy elkészül a Targaryen-ház viszontagságokkal teli történelmét bemutató House of the Dragon című széria, de épp a napokban egy kisebb léptékű történetről is szó esett, ami A Hét Királyság lovagja kötet kisregényeit adaptálná a képernyőre. A legfrissebb értesülés már egy animációs projektről ad hírt – derült ki a Puliwood értesüléseiből.

A The Hollywood Reporter számolt be arról, hogy a forrásaik értesülései szerint a két előzménysorozat mellett egy animációs szériát is készítenek az HBO Max-ra Westeros világából. Persze fontos megemlíteni, hogy az előkészületek még nagyon korai szakaszban járnak (egyelőre állítólag még írót sem szerződtettek a projekthez), de azt előre leszögezték, hogy eredeti Trónok harca-élményre számíthatunk.

A ránk váró történetről még semmi nem került nyilvánosságra. Azt sem tudjuk, hogy ismételten egy előzményre kell számítanunk, vagy esetleg a nyolcadik évad utáni eseményekbe engednek betekintést. Az viszont mindenképpen bizakodásra adhat okot, hogy Westeros megálmodóját, George R. R. Martint is bevonják ezekbe a projektekbe.

Elhalasztották a Cannes-i Filmfesztivált


Az idei Cannes-i Filmfesztivált az eredeti elképzelésekkel ellentétbe nem májusban, hanem július 6. és 17. között tartják meg. A halasztások oka szokás szerint a pandémia, Franciaországban továbbra is rémisztő számokat produkál a koronavírus-járvány.
A Cannes-i Filmfesztivált tavaly teljesen lemondták, amire a második világháború óta nem volt példa. Helyette csak egy csökkentett üzemmódú minifesztivált tartottak ősszel – számolt be a Telex.

A rendkívüli helyzet természetesen a többi fesztivált sem kíméli. Fentebb már írtam a Göteborgi Filmfesztivál körülményeiről, de példának okáért a velenceit szeptemberre halasztották el, a Berlinalét a szervezők még decemberben jelentették be, hogy 2021-ben két részben, márciusban és júniusban tartják a fesztiváljukat.

Csúszik a Szörnyviadal bemutatója

Mi is jobban örülnénk, ha nem ilyen és ehhez hasonló hírekről kéne rendszeresen beszámolnunk, de sajnos minden bizonnyal a 2021 sem a mozik éve lesz. A Paramount és a WWE Studios animációs filmje, a Szörnyviadal 2021. május 14-én került volna a mozikba, viszont a sokszor emlegetett járványhelyzetre való tekintettel egészen 2022. február 18-ig tolták a bemutatóját. A Szörnyviadal egy olyan világban játszódik, ahol a szörnyek atlétikai bajnokok és főként a birkózásban (vagy mondjuk inkább úgy, hogy pankrációban?) jeleskednek. Hamish Grieve (Az öt legenda, Shrek 2) meséje egy jól ismert, de mindmáig jól működő sablont boncolgat, mert egy edző-tanítvány páros történetébe nyerhetünk bepillantást (ez alapján egyébként sportfilmként kategorizálható). A karakterek hangját többek között Will Arnett (BoJack Horseman), Geraldine Viswanathan (Szűzőrség) és Michael Buffer adja – utóbbi még autentikus is, mert az Egyesült Államok egyik legelismertebb küzdősport-bemondójáról van szó – derült ki a Puliwood tudósításából.

Bár egyelőre úgy néz ki, hogy az idei év sem a romantikus mozizások és a filmszínházak éve lesz, de titkon sokan reméljük, hogy csak nem vagyunk eléggé optimisták.
Ti mit gondoltok milyen hatással lesz a pandémia a nagyvásznas vetítésekre? Várjátok már, hogy újra popcornt és literes kólát szorongatva üljetek be a sötét vetítőterembe?

Szörnyviadal (2021) | Teljes filmadatlap | Mafab.hu

Képek: Göteborg.com, MAFAB, Bookingmentor