15 év után véget ért minden idők eddigi leghosszabb, összesen 327 részt megélt fantasysorozata, az Odaát, amit igazán nem is lehet egy kategóriában elhelyezni, hiszen lényegében minden filmes műfaj megjelent a sorozat valamelyik epizódjában az elmúlt másfél évtized alatt.

A Winchester testvérek kalandja 2005-ben indult a The WB Television Networkön, majd onnan átköltözött a The CW nevű amerikai kábelcsatornára.

Az első epizódban az idősebb Winchester-fivér, Dean (Jensen Ackles) váratlanul betoppant a korábbi életüktől elszakadni vágyó öccse, Sam (Jared Padalecki) kollégiumi szobájába a Stanford Egyetemen. Dean életében még volt néhány év, amit nem a vadászat tett ki, Sam azonban lényegében beleszületett, miután az édesanyját, és majdnem őt is megölte egy démon, majd az édesapjuk arra tette fel az életét, hogy megtalálja, és elpusztítsa azt. A „családi vállalkozást” Dean vitte tovább, Sam viszont szabadulni akart tőle és normális életet élni.

Csak egyetlen vadászatban kérte a testvére segítségét, mégpedig az eltűnt apjuk megkeresésében, ez a vadászat azonban 15 évig tartott, melynek során többször megjárták a mennyet, a poklot, a kettő közötti átmenetet, vagyis a purgatóriumot, párhuzamos univerzumokat, és harcoltak démonokkal, angyalokkal, alakváltókkal, szellemekkel, olyan mágikus lényekkel, amikről egy átlagember sosem hallott, a végén pedig magával Istennel néztek szembe.

Elsőre ez elég kaotikusan hangzik, és valójában is az. A 15 évadot több különálló nagyobb részre lehet bontani, amik külön-külön is teljes sorozatokat tennének ki. A testvérek elindultak megkeresni az apjukat és legyőzni a „sárga szemű démont”, majd megakadályozták a világvégét és az apokalipszis lovasainak eljövetelét, amely az ötödik évadban le is zárta a sorozat fő cselekményszálát, addigra viszont akkora rajongótábora alakult ki a szériának, hogy hiba lett volna abbahagyni.

Ezt követően elbuknak és lezuhannak a mennyekből az angyalok, és a testvérpár mellé szegődik harmadik főszereplőnek Castiel (Misha Collins), majd leviatánokkal kell megküzdeniük, Lucifer kiszabadul a pokolbéli ketrecéből, Dean megkapja Káin pecsétjét, szabadjára engedik A Sötétséget, Isten, vagyis A Fény testvérét, Lucifernek pedig nefilim fia születik. Mindeközben pedig csak úgy mellékesen a testvérek Cass-szel kiegészülve járják az országot a fekete színű, 1967-es Chevrolet Impalájukkal, és irtják az emberek életére rátörő legkülönbözőbb lényeket.

Nem mondom, hogy az Odaát minden egyes része felejthetetlenül izgalmas volt, de ennyiféle szerteágazó, részletesen kidolgozott cselekmény után fogalmam sem volt, hogy vajon hogyan fognak lezárni egy olyan sorozatot, ami több mint 100 rendszeresen visszatérő karaktert, és másfél évtizedet ölel fel. Bár néha voltak kifejezetten gyenge évadrészek, az kétség kívül mesteri, ahogy a rendező, és a sorozat írói ezt az egészet végül képesek voltak egyetlen szállá összefűzni, és magyarázatot adni Winchesterék nyugalmat nem ismerő életére.

Kár, hogy a konkrét évadzáró epizód elég gyengére sikerült, és olyan váratlan befejezést adott a karaktereknek, amire senki sem számított, és a rajongók nem is igazán elégedettek vele. Az viszont mindenképp kiemelendő, hogy az írók a Bibliát, bibliai karaktereket és utalásokat kisebb-nagyobb átiratokkal, de igyekeztek mindig hűen ábrázolni, az Odaát által pedig többet tanulhattam a vallásról és a mitológiáról, mint eddig bárhol máshol.

A főszereplőket alakító színészek, Jared Padalecki és Jensen Ackles, valamint a későbbiekben csatlakozott Misha Collins a karaktermegformálásaikkal és a páratlan munkájukkal garantáltan bevonultak a sorozatok történelemkönyveibe, és a nevük is örökre összeforrt a karaktereikével. A sorozat rendkívüli eseményei számos kihívás elé állították őket, melyeket az első néhány epizódban még kissé döcögősen, a továbbiakban pedig a profik könnyedségével oldottak meg, emellett pedig képesek voltak igazán érző, összetartó, és szeretnivaló személyekként megformálni Sam, Dean, és Cass hármasát.

Számos epizód volt, melyek rendezői munkálataiban is részt vettek, és született néhány igazi különlegesség is, mint például a 13. évad 16. része, amelyben a három főszereplőt beszippantja a Scooby-Doo, és a Rejtély Rt.-vel összeállva a nyomába erednek egy gonosz „szellemnek”.

Az Odaát talán a sorozatok Harry Pottere, ami óriási rajongótábort és franchise-t hozott létre az évek alatt. Könyvek jelentek meg Sam és Dean további kalandjairól, ikonikus sorozatbéli tárgyakat kezdtek gyártani, mini Impalákat, Funko Pop figurákat, a Kansas nevű zenekar Carry On My Wayward Son című, 1976-ban megjelent slágere pedig örökké összefonódik a sorozat címével.

Bár az évadzáró után úgy tűnik, esély sincs arra, hogy a későbbiekben folytassák Winchesterék történetét, azonban akik végigkövették ezt a sorozatot, nagyon jól tudják, hogy ebben a világban semmi sem végleges és visszavonhatatlan, valamint számos olyan karakter maradt, akik valamilyen módon tovább vihetik az Odaát és a Winchester testvérek örökségét.

Képek: TMDb.com