„A 19. században a mentális betegségeket a lélek megbetegedésének tartották. Így tanulmányozójukat lélekbúvárnak nevezték.” – A TNT 2018-as minisorozata, a The Alienist eme sorokkal vette kezdetét Daniel Brühl (Rush – Hajsza a győzelemért, Good Bye, Lenin!), Dakota Fanning (Nevem Sam, Amerikai pasztorál) és Luke Evans (Szépség és a Szörnyeteg, A lány a vonaton) főszereplésével. Már a szereplőgárdát elnézve mondhatjuk, hogy nem kicsi az elvárás a sorozattal kapcsolatban. Ezen elvárásunk a sorozat megnézése után szerencsére kielégítően be is teljesült. 

A történet szerint 1896 New Yorkjában járunk, amit egy –főleg fiatal prostituált fiúkat gyilkoló és megcsonkító – sorozatgyilkos tart rettegésben. Az akkor még fiatal rendőrkapitányként tevékenykedő Theodor Roosevelt nem hivatalos úton felkéri a város leghíresebb lélekbúvárját, a részben magyar származású Dr. Laszlo Kreizlert az ügy megoldására. A nyomozásban a doktornak a segítségére lesz Sara Howard, a metropolisz rendőrségének első női alkalmazottja, John Schuyler Moore, a New York Times illusztrátora és két fiatal detektív, Marcus és Lucius Isaacson. A helyzetük közel sem egyszerű, hiszen nemcsak a new yorki alvilágba, hanem a városi nagyhatalmak közül is sokan fenyegetésként tekintenek a nyomozásra, sőt Kreizler a korhoz képest modern eszméire sem tekintenek jó szemmel, miszerint az ember személyiségét és tetteit csak összefüggéseiben lehet megismerni. Ellenben még a rendőrségen folyó korrupció sem állíthatja meg őket az igazság kiderítésében.

Kép forrása: www.the-alienist.wikia.com

A sorozat alapját Caleb Carr 1994-ben megjelent The Alienist (magyarul: A Halál angyala) című regénye szolgálta, ami az író Dr. Laszlo Kreizlerről szóló sorozatának legelső kötete. A rajongók szerint az adaptáció már régóta váratott magára, könyv húsz év elteltével is múlatlan sikereket tudhat magának.

De mi teszi mégis különlegessé a The Alienist-et?

Maga a sorozat hangulata az, ami a kezdetektől bekebelezi és megragadja a nézőket. A korhű ruhák, a fokozott hangulat, a földszínek állandó megjelenése mind-mind folyamatosan építik a cselekményben rejlő feszültséget, ami egy pillanatra sem hagyja pihenni az embert. A bordélyokban egyszerre érezni a feszültség és a fesztelenség párosát: a színészek közötti kémia olyan élményt nyújt a nézőnek, amin nehezen teheti túl magát egy mindennapi ember. A karakterformázás is rendkívül izgalmas, egyes alakokat úgy gyúrják előttünk akár a gyurmát, mi pedig egyre inkább megismerjük és megszeretjük ezeket a szereplőket. A jellemük reális, velük vívódunk és félünk, hiszen a szálakat ők bontják ki nekünk – mi pedig szinte velük együtt tapogatózunk a sötétben.

A magyar nézők számára külön öröm lehet a sorozat nézése, hiszen egy az egyben hazánkban forgatták. Nagyrészt az etyeki Korda Stúdió és Budapest alakította New York utcáit. Felismerhetjük még sok más mellett a Magyar Állami Operaházat és a Nemzeti Múzeum, Lónyai utca környékét is. Ezen felül láthatunk néhány ismerős arcot is mint Páll Zsolt (Oltári csajok/Maladype Színház), Adorjáni Bálint (Korhatáros szerelem/Madách Színház) vagy éppen Gáspárfalvi Dorka (Mindenki).

Az ThheAlienist-et nem ajánlom mindenkinek, főleg azoknak nem, akik komédiára vágynak. Azon sorozatrajongóknak viszont, akik szeretik a jól kidolgozott történelmi drámákat és rejtélyeket, és akiket nem ijeszti meg az előforduló naturalisztikus ábrázolás, biztosan tetszeni fog ez a tíz epizódon keresztül tartó nyomozás Dr. Kreizlerrel és csapatával.

 

Kiemelt kép: www.denofgeek.com