2017 nyarának egyik legjobban várt blockbusterje, A majmok bolygója: Háború, mely az új trilógia lezáró darabjának ígérkezik. De honnan is indult ez az egész?

A majmok bolygója franchise 1963-ban indult útjára, Pierre Bouelle novellája alapján. Az azóta eltelt fél évszázad alatt a téma kinőtte magát, a filmek, könyvek, sorozatok, és még a képregények világába is eljutva. Mindenki emlékezhet az 1968-as filmre, amely hatalmas siker lett a jó öreg Charlton Heston főszereplésével, azonban ezzel már egyre kevésbé találkozhatunk a televízióban. Összesen négy folytatás követte a klasszikust, valamint tv-sorozat is készült belőle.

Részlet az 1968-as a majmok bolygója kultfilmből

Napjainkban – sokak örömére és bánatára – egyre népszerűbbé vált hozzányúlni a régi klasszikusokhoz (lásd Star Wars, Blade Runner), és ezt a majmok sem úszták meg. 2001-ben volt egy kísérlet az újraélesztésre, de Tim Burton filmjét nem övezte osztatlan siker, bár a régi motorosok közül tiszteletét teszi Charlton Heston mellett Linda Harrison is, és még egy aranyos csimpánz, plusz Tim Roth és Mark Wahlberg sem tudta megmenteni a helyzetet. Na jó, utóbbitól nem is vártuk el.

2011-ben, tíz év elteltével viszont kezdetét vette egy új éra, a Rise of the Planet of the Apes-szel, amit Rupert Wyatt rendezett. A film egészen kedvező kritikát kapott (és amúgy egész jó is volt), ami a remek bevétellel épp elég volt ahhoz, hogy ki tudjanak építeni egy trilógiát. Az első film szerethető, elgondolkodtató és erős alap, de semmi eget rengetőt ne várjunk tőle. James Franco egy tudóst alakít, aki magához vesz egy genetikailag módosított majmot, Caesart, akit a motion-capture mestere, Andy Serkis formál meg. A motion-capture történetében ez a film az elsők között volt abban, hogy igazi helyszíneken forgatták az adott jeleneteket, nem pedig a stúdióba zárva.

James Franco és Caesar A majmok bolygója: Lázadás (2011) című filmben

A Dawn of the Planet of the Apes az első rész után három évvel készült el, a stafétát viszont átvette Matt Reeves, a Cloverfield rendezője, és ezzel jól is jártunk. Ez a film már sokkal feszesebb, ridegebb az elődjénél, Caesar jól megalapozott karakterét pedig tovább indítja egy úton, amivel őszintén szólva kivívja a nézők szimpátiáját, hiába áll az emberekkel szemben. Itt már Jason Clarke és Gary Oldman erősítik az emberek táborát – kifejezetten érdekesnek tartom, hogy míg a majmok közül több visszatérő karakter van (Caesar mellett Rocket, egy másik csimpánz és Maurice, az orangután mindhárom alkotásban szerepelnek), addig az emberek figurái mindhárom filmben cserélődnek.

A majmok bolygója: Forradalom (2014), Caesar, Rocket és Maurice

A trilógia befejező része két évvel az előző darab után játszódik. A War for the Planet of the Apes egy vérbeli háborús filmnek ígérkezik, ennek ellenére a készítők elmondása szerint több humor lesz benne, mint az előző két részben. A második film gárdájából a rendező, az író, az operatőr, a producer és a zeneszerző, a csodálatos Michael Giacchino is maradt, ami jó jelnek számít. Woody Harrelsont is nagyon szeretjük, nemsokára kiderül, hogy milyen is lesz az emberek vezetőjeként. Ez a rész le fogja zárni a trilógiát, a franchise-t azonban biztosan nem (már tervben van a negyedik rész). Az előzetes alapján jóra lehet számítani, mind az akciójelenetek, mind Caesar személyes vívódásának terén, azonban már csak pár hét és magunk is eldönthetjük, milyen lett a film. Filmpremier kis hazánkban: Július 13.

Képek forrása: imdb.com