Mammon a pénz és az anyagi javak istene a Bibliában. Alakja a filmesek képzeletét is számtalanszor megmozgatta, gondoljunk csak az Oliver Stone-féle Tőzsdecápákra vagy Martin Scorsese és Leo “KapjonmárOscart” DiCaprio szexszel és droggal fűszerezett remekére, A Wall Street farkasára. Az egyébként komikus rendező, Adam McKay most újra elkalauzol minket a pénz mocskos és büdös világába egy fájóan aktuális témájú mozival, melyet valós esemény ihletett. A nagy dobás ráadásul egy igazi sztárparádé; Ryan Gosling, Steve Carell, Brad Pitt és Christian Bale. Csalogatóan hangzik?! Ugorjunk fejest a dollárhegyekbe és nézzük meg mi áll mögötte!

KRÍZIS a pénz világában
A történet egy csapat, sokszor egymástól függetlenül tevékenykedő bankárról szól, akik valamiféle látnoki képességgel szimatolják ki azt, amit mindenki lehetetlennek tart; a hitelpiac és a világgazdaság globális összeomlását (ami, mint tudjuk 2008-ban be is következett). A különc bankárok az amerikai gazdaság ellen fogadva (azt shortolva) próbálnak profitálni egy pusztulásrabigshort_full.jpg ítélt pénzügyi struktúrából. Izgalmasan hangzik?! Ja, szerintem is. A megvalósítás viszont…

KRÍZIS a filmvásznon
A nagy dobás alkotói valószínűleg azt hihették, hogy minden potenciális néző Corvinuson végzett közgazdász vagy pénzügyi szakember. A film ugyanis helyenként olyan szárazra sikerült, mint egy ezeroldalas gazdasági kimutatás. A szereplők csuklóból dobálóznak olyan kifejezésekkel, amik az átlag emberek számára olyanok, mint busmannak a mikrosütő. Hiába próbálják meg helyenként a szánkba rágni, többször igazi sztárcameokat felvillantva (a film bizonyos pontjain ugyanis bevágnak egy hírességet, aki saját magát játszva értekezik nekünk a pénz dolgairól). Margot Robbie még elég autentikusnak hat a témában A Wall Street farkasa miatt, de Selena Gomez???! Azért Richard Quest-et is megkérhették volna a Quest Means Business-ből.

Tovább