Újabb hírösszefoglalóval jelentkezünk, melyben a popkultúra világának legizgalmasabb aktualitásait szedjük össze.

Elhunyt a csehszlovák új hullám kiemelkedő alakja

Nagyon sajnálatos eset derült ki a Puliwood értesüléseiből, hiszen 82 éves korában elhunyt Jiří Menzel, akinek nevét a csehszlovák új hullám egyik legfontosabb alakjaként ismeri a filmtörténet. Számos jelentős alkotás köthető a nevéhez, amik közül minden bizonnyal a legismertebb a Szigorúan ellenőrzött vonatok, amely nemcsak Oscar-díjat ért neki, de jelölték Golden Globe-ra és BAFTA-ra is. Elismertségét bizonyítja, hogy a fentebb említettek mellett még háromszor jelölték az Arany Medvére is a Berlini Filmfesztiválon először az Aki aranyat keres című filmjéért (1957), másodszor a Pacsirták cérnaszálon (1969) című filmjéért, melyet megjelenésének évében ugyan betiltottak, de később, 1990-ben megosztva megnyerte a díjat, végül pedig az Őfelsége pincére voltam (2006) című alkotásáért. Érdemes megemlíteni, hogy játszott több magyar filmben, mint például Böszörményi Géza: Szívzűr nevet viselő filmjében, de szerepelt Maár Gyula: Felhőjáték és Szabó István: Az ajtó alkotásában is.

Koronavírusos a The Batman stábjának egyik tagja

Az említett személy pedig nem más, mint maga a főszereplő, Robert Pattinson.

A forgatás újraindulása után három nappal a gyártó Warner Bros adott ki egy általános tájékoztatást, mely szerint a The Batman egyik stábtagjának Covid 19-tesztje pozitív lett, ezért a forgatást átmenetileg szüneteltetik, a mostanival együtt már másodjára, írja a Puliwood. A Vanity Fair egy nagyon biztos bennfentes forrásra hivatkozva állítja, hogy Robert Pattinson vírustesztje lett pozitív, azonban ezt sem a stúdió, sem a színész sajtósa nem erősítette meg. A film jelen állás szerint 2021 októberében kerülne a mozikba, ám, mivel márciusi leállás előtt mindössze a negyedét sikerült felvenni, ha nem tudják záros határidőn belül folytatni a forgatást, újabb halasztásra lehet számítani.

Újra megfilmesítenék A Setét Tornyot

Az Álom doktor rendezője, Mike Flanagan a Fantasia International Film Festivalon beszélt az álomprojektjéről, számol be a Puliwood. A 2017-es Nikolaj Arcel által rendezett filmadaptáció nem hozott osztatlan sikert és Flanagan is elismerte, hogy a nyolcrészes regénysorozat hatalmas vállalás lesz, hiszen rengeteg értő embernek is beletört már ilyen-olyan módon a bicskája. A Puliwood által idézett teljes nyilatkozat: “Erre azt válaszolnám, amit a legtöbb Stephen King rajongó is azonnal rávágna: A Setét Torony mindörökre az a történet lesz, amit bárcsak elmesélhetnék. Ez lenne a Szent Grál. Úgy értem, ez egy igazi kihívás lenne… Annyira sok tehetséges ember próbálta már hosszú idő alatt, teljes szívvel és lélekkel, vér és izzadság és könnyek közepette vászonra vinni.”

Lilly Wachowski lehúzta a leplet a Mátrix egyik legnagyobb teóriájáról

Lilly Wachowskit arról a régóta terjengő teóriáról kérdezték, hogy a Mátrix-filmek tulajdonképpen a nemváltásról és a transzneműségről szólnak – számolt be az Index. „Ez volt az eredeti cél. De a világ még nem állt készen rá“. Lilly Wachowksi szerint a világ jelenleg már felkészült, ugyanis amiről az első 1999-es film során még nem beszélt, arról a negyedik rész forgatásának idején nyilatkozik. Megemlíti, hogy annak idején azért nem beszélhettek erről, mert az üzleti élet, a vállalatvilág sem volt ehhez elég nyitott. Ebből arra következtethetünk, hogy bár ez nem lett nyíltan kimondva, de a film finanszírozása került volna veszélybe. Mindezek ellenére, vagy talán pont a ki nem mondott utalások miatt, “a transznemű Mátrix” elmélet széles körben elterjedt, Lilly Wachowski elmondása szerint rendszeresen előfordult, hogy transznemű emberek megköszönték neki a filmeket – jegyzi meg az Index.

Persze, aki tisztában van a Wachowski testvérek életútjával, az biztos nem lepődik meg ezen a fordulaton. A testvérek együtt írták és rendezték az első három Mátrix-filmet (Mátrix 1999, Mátrix – Újratöltve és Mátrix – Forradalmak 2003), ahogy egyébként eddig valamennyi filmjüket. Akkor még Larry és Andy néven dolgoztak férfiként, azóta mindketten nemet váltottak, most már nőként, Lana és Lilly Wachowski néven élnek. Bár a Mátrix 4-et az idősebb testvér, Lana egyedül rendezi meg, reményeink szerint ez nem fog semmit elvenni a film minőségéből.