Idén áprilisban első alkalommal jelentkezik a Friss Kakas Animációs Filmnapok, a MOME Anim és a Friss Hús közös rendezvénye. Április 22. és 24. között nem csak a MOME 2020-ban és 2021-ben készült diploma- és vizsgafilmjeit lehet megnézni a Toldi Moziban. A vetítéseket kísérő szakmai programokon szó lesz a VR-technológia nyújtotta lehetőségekről, az animációs filmek közösségi finanszírozásáról és az animációs újságírás kihívásairól is.

f21

Több nemzetközi szaktekintély is vendégeskedik április 22. és 24. között a Toldi Moziban. Uri Kranot dán rendező a VR-technológia lehetőségeiről és az általa művelt VR-dokumentarizmusról tart előadást április 23-án 14:00-tól. Uri és felesége, Michelle Kranot képzőművészekként indultak, munkáikban a kézzel festett háttereket ötvözik a 3D-animációval és a VR-technológiával. Dokumentarista történetmesélésük különösen emberközeli, melyet a The Hangman at Home című animációs VR-filmjük sikere és nemzetközi visszhangja is igazol. A Velencei Filmfesztiválon is díjazott alkotást tragikusan aktuálissá teszi a háborús humanitárius válság és az akörül kialakult diskurzus. Uri Kranot előadását követően vasárnap 12:00 és 20:00 között a közönség is beléphet a művész által teremtett világba: a Toldi Mozi előterében 20 perces egyéni utazásra indulhatunk a virtuális valóságba. A VR-élményre a helyszínen, a szombati mesterkurzus után lehet jelentkezni.

Uri Kranot munkásságán túlmenően is szó esik majd a társadalmi érzékenységű animációkról az idei Friss Kakason. A valóság és a pixelek – Animációk a társadalmi felelősségvállalásról című előadás kiindulópontja, hogy az animáció tökéletes eszköz a szociálisan érzékeny, társadalmi célú tartalmak megjelenítésére; komolyabb, sokszor nehezen megragadható témákat képes átélhetővé tenni mind az alkotó, mind a befogadó számára. A program keretében a MOME Anim és a Nem Adom Fel Alapítvány, Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács, valamint a Száz Szikra Kulturális Egyesület együttműködésében készült alkotásokat vetítik. Ezt követően egy nyílt beszélgetésre kerül majd sor a filmekről, valamint a társadalmi felelősségvállalás és az animáció kapcsolatáról április 22-én pénteken 10:00-tól a Toldi nagytermében. A beszélgetés moderátora Pócsik Andrea (PhD), független kultúrakutató, filmtörténész, oktató.

Szintén az animáció párbeszéd-kezdeményező erejéről szól a Látható tudás: Visual Science és társadalmi felelősségvállalás című előadás. Április 24-én 11:00-tól a The Animation Workshop (TAW) dán diákjainak és a Sci-Vi Initiative nevű, Dániában tartott konferencia résztvevőinek alkotásait vetítik. Ezeken keresztül kaphat ízelítőt a közönség abból, hogyan lehet tudományos kutatásokat láthatóvá tenni az animáció eszközeivel. A blokkot Végső Ágota animációs filmrendező, illusztrátor, producer, a MOME volt hallgatója vezeti be, aki jelenleg a lisszaboni NOVA Egyetem Társadalom- és Bölcsészettudományi Karának PhD hallgatója.

Mikkel Mainz animációs filmrendező is a dán jelenlétet erősíti az idei Friss Kakason. A Skjald Creative Animációs Stúdió vezetője a közösségi finanszírozásról tart mesterkurzust április 24-én 14:00-tól. Mainz a Tales of Alethrion című websorozat rendezője, aki játékfilmeket és tévésorozatokat is fejleszt. Az évek során több mint 200 ezer követőt számláló online közösséget alakított ki, mindezek mellett pedig a nemzetközi hírű viborgi művészeti iskola, a The Animation Workshop tanára. Ezen a mesterkurzuson Mikkel arról mesél, miként lett részese az animációs szcénának, milyen aspektusait ismerte meg a produkciós folyamatoknak és a közösségi finanszírozásnak olyan sikereken keresztül, mint a Tales of Alethrion, vagy az előkészületben lévő egész estés alkotásai (Spirit Seeker, Gone Badminton).

Az Ugródeszka című pódiumbeszélgetés is a filmes karrier beindításáról szól. Április 22-én 12:00-tól Deák Dániel, a Friss Hús fesztiváligazgatója hazai alkotókkal beszélget, akik sikeresen szerepeltek a legrangosabb nemzetközi animációs fórumokon. Szakály Réka Anna (ASF & CEE), Teleki Kitti (Cartoon Springboard), Darabos Éva (ASF) és Szirmai Márton (Cartoon Movie) a sikerhez vezető útról mesélnek majd és osztják meg tapasztalataikat.

Friss Kakas
Szirmai Márton. Forrás: FIlmhu

Az elmúlt években egyre több animációs sportfilm készült, B. Nagy Ervin például magyar sportlegendák fiatalkorát dolgozta fel Cserebogarak című sorozatában. Április 23-án 13:30-tól 6 animációs sportfilmet, köztük a Cserebogarak Egerszegi Krisztináról szóló epizódját vetítik, a sportot többféle szempontból megközelítő alkotások után pedig B. Nagy Ervinnel beszélget Tőkés Anna animációs rendező, aki maga is egy személyes ihletésű animációs sportfilmen dolgozik.

Ért-e az újságíró a képek nyelvén? Bírja-e az alkotó a kritikát? Mit tehetnének közösen, hogy az animáció az alapműveltség részévé váljon? Április 23-án 12:00-tól Az írástudók és az animáció című pódiumbeszélgetésen animációs rendezők és producerek filmes újságírókkal vitatják meg az animációs újságírás jelenét és legnagyobb kihívásait. Résztvevők: Glaser Kati és Gelley Bálint animációs filmkészítők, valamint Herczeg Zsófi, Gyenge Zsolt és Klág Dávid filmkritikusok. A beszélgetést Deák Dániel moderálja.

A Friss Kakas szervezői a 2020-ban elhunyt Richly Zsoltra emlékeznek. Április 24-én 17:30-tól a nagyszerű Háry János felújított változatát vetítik a Toldi Mozi nagytermében, a film után pedig Fülöp József, a MOME rektora beszélget Richly Zsolt pályatársaival, kollégáival, valamint tanítványaival. 

A 2022-es Friss Kakas MOME Anim Premier vetítésével egybekötve idén is megrendezik a Grafix vásárt, mely már ötödik alkalommal várja az érdeklődőket. Április 23-án 15:00-tól találkozhat és beszélgethet a közönség a MOME diákjaival, akiktől vásárolni is lehet majd, például képregényeket, picture bookokat.

Friss Kakas
A rendezvény idei plakátja.

A Friss Kakas első napján, pénteken 14:00-tól indul a Kakas Pitch, amelyen 8 kiválasztott animációs projekt mutatkozhat be a közönség és a szakmai zsűri tagjai előtt. Az előzsűri döntése alapján a Lakógyűlés (Érsek Laura), a LOKÁL – Csepel unleashed (Csánki Zsófia), a Mesélnek a kövek (Imre Orsolya), a Zotmund (Szeiler Péter), A legrosszabbkor (Kajlik Eszter és Elek Judit Sára), a The way out (Diószeghy Dániel), a Noah (Ábrányi Luca) és a Büdös pofon (Tobai Botond) című animációs projektek kerültek be a programba. A Kakas Pitch nyertese automatikusan bekerül az idei Friss Hús Pitchfórumára. A szakmai zsűri tagjai Szederkényi Bella animációs rendező és producer, Ruttkay Zsófia dramaturg, valamint Osváth Gábor producer. A díjátadó szombaton 18:00-kor lesz a Toldiban.

Kiemelt kép: Friss Kakas