Új év kezdődött, vele új kalandokat élhetünk át a moziban. A filmes felhozatal jóval gyérebbnek tűnik, mint a tavalyi, de könnyítésképp összeszedtük nektek azokat az audiovizuális csemegéket, amelyek, így vagy úgy, de nagyot fognak szólni.

Az elmúlt év igazán erős volt filmek terén. Elég csak az Oscar-mezőnyre pillantani, és láthatjuk, mennyi értékes alkotással gazdagodtunk. Előreláthatóan az új évtized nyitánya sem lesz kispályás, cikkünkben azokat a filmeket szedtünk össze, amelyekre érdemes figyelmet szentelni és mozijegyet váltani. A listában csak olyan filmek találhatók, amelyeknek bejegyzett premier időpontjuk van, így biztosan nem csúsznak át a következő évbe. Az alkotások megjelenési sorrendben következnek.

A vadon hívó szava – Február 21.

Harrison Ford kálváriája a természettel, kutyája oldalán. A kiöregedő filmsztártól meglepő, hogy egy ilyen érzelmes kalandra invitál bennünket. Az előzetes alapján egy ígéretes karakterdrámát kapunk, CGI állatokkal. Ezek hellyel-közzel elviselhető állapotban tűnnek fel az ízelítőben, de a zöld hátteres látvány nagyon olcsó trükk, így nem vagyok biztos benne, hogy technikailag akár egy erős közepes szintet tud majd mutatni.

A láthatatlan ember – Február 28.

A címmel ellentétben a film nem Gárdonyi Géza regényének adaptációja lesz, hanem remélhetőleg egy okos horrorfilm. A Családi drámából szabadult Elisabeth Moss kénytelen szembenézni kegyetlen férjével, aki a síron túlról sem hagyja nyugodni. Vagy többről van szó ennél? Bizony, szinte az összes lényegi fordulatot ellövi az előzetes. Miért kell ennyi mindent mutatni? Lehet, hogy ha nem rágunk mindent a leendő nézők szájába, Harrison Ford kutyája sem nézné meg? Bízom benne, hogy csal a megérzésem, és egy Vaksötét-szerű thrillert kaphatunk.

Hang nélkül 2. – Március 20.

Az első epizód nem sikerült túl acélosra, többek között a fent említett előzetesekkel való probléma miatt. Nyilván ha az embernek fogalma nincs róla, miről szól a film, igyekszik tájékozódni és eldönteni, vajon érdemes lenne-e ezt nagy vásznon megnézni. A Hang nélkül a saját két perces montázsánál nem tudott túlmutatni, mintha magának az előzetesnek egy ultra bővített-rendezői változatát néztem volna. Az összhatás és a hangulat viszont vitathatatlanul megfogott, ezért mindenképp érdemes ebbe a posztapokaliptikus világba visszatérni.

Mulan – Március 27.

A Disney Az oroszlánkirály bukása után sem áll le a régi klasszikusainak újrafeldolgozásával, ezúttal tényleg élőszereplőkkel. A kínai függetlenedni vágyó lány kalandja az egyik legjobb volt, a mai napig rengetegen imádják. Ez a film azonban nem ússza meg változtatások nélkül, a pletykák szerint a kész alkotásból kikerültek a zenei betétek (amiket az eredeti verzióban annyira szerettünk) és a fantasy elemek. Ennek „köszönhetően” az egyik legfontosabb szereplőnek, Mushunak inthetünk búcsút.

The New Mutants – Április 3.

Az utolsó, a Fox égisze alatt készülő X-Men-film, amit megviselt a Disney-vel való egyesülés. Rengeteg csúszás és utómunka után azonban nagyon úgy fest, hogy végre révbe ért a szuperhős horror. Az előzetes és a casting többet mond minden szónál.

No Time To Die – Április 8.

Daniel Craig neve egybe forrt a legendás 007-es ügynök alakjával. Ezzel a filmmel az ő szériájától is könnyes búcsút kell vennünk. Az előző részekhez hasonló intenzív és intelligens akciófilmet várunk, izgalmas sztorival megtűzdelve. A film betétdalát a fiatalok körében nagy népszerűségnek örvendő Billie Eilish szerezte.

Fekete Özvegy – Május 1.

A Végjátékban tragikus módon életét vesztő hősnő visszatér, hogy megismerhessünk az ő történetét. Natasa Romanoff a Vasember 2 óta tagja az MCU-nak, múltjáról azonban nagyon keveset tudunk. A májusi film, amit részben hazánkban forgattak, a Bosszúállók előtti időkről fog mesélni. Scarlett Johansson mellett a filmben feltűnik David Harbour (Stranger Things, Hellboy), Florence Pugh (Kisasszonyok, Fehér Éjszakák) és Rachel Weisz (A homár, Múmia), sőt Robert Downey Jr. is visszatér Vasember szerepében.

Spiral – Május 15.

A Fűrész első három része után mérhetetlen lejtmenetet vett a széria. A minőségben fellelhető romlás a legutóbbi, 2017-es epizóddal csúcsosodott ki. Három év után Jigsaw ismét zaklat minket, ezúttal egy reboot formájában, tehát nem folytatás, nem spin-off. Az első előzetes alapján hozhatja a kultikus első rész hangulatát és színvonalát. A főszerepekben Chris Rock és Samuel L. Jackson tündökölnek.

Tenet – Július 17.

Christopher Nolan következő filmje feltehetően az időutazás rejtelmeibe vezet bennünket a thriller és akciófilmes zsáneren belül. Előzetese pörgős, kreatív és érdekfeszítő. A történetről nem sok minden derül ki, az azonban világos, hogy a John David Washington által alakított figura lesz reflektorfényben, akit egy különleges beavatásnak köszönhetően megbíznak egy Tenet nevű rejtély megoldásával. A tét egy újabb világháború. Washington mellett a szereplők közt feltűnik a legutóbb A világítótoronyban látott Robert Pattinson is.

The French Dispatch – Július 24.

A Wes Anderson rendezésében debütáló film több mint zavarba ejtő. Elsőként a legendákkal töltött szereplőgárdába ütközünk (Timothée Chalamet, Frances McDormand, Tilda Swinton, Léa Seydoux, Benicio del Toro, Saoirse Ronan, Bill Murray, Jeffrey Wright, Owen Wilson), majd a plakát és az előzetes tovább fokozza ezt. Műfaját tekintve valószínűleg egy dramedy-vel lesz dolgunk, tehát hol nevetünk, hol sírunk. Ha a rendező korábbi munkásságát nézzük, borítékolható a kritikai siker.

Morbius – Július 31.

A Venom hatalmas sikere és a Sony-Marvel fiaskó után újabb Pókember-ellenlábas történet költözik a képernyőkre: Dr. Michael Morbius képében. Ezúttal sokkal közelebb kerülünk a Tom Holland alakította hálószövőhöz is, nem kizárt, hogy a három alak egy univerzumba kerül. Morbius vámpírt talán csak rajzfilmekben láthattuk eddig, Spider-Man és Penge ellenségeként. Az élőszereplős változat megkapta a szerepre legalkalmasabb színészt Jared Leto személyében. Mindenképp ígéretes a Venom-féle kezdeményezés kibontása.

The Conjuring: The Devil Made Me Do It – Szeptember 11.

A horrorkedvelők sem unatkozhatnak az évben, hiszen az utóbbi évek méltán híres szériája, A démonok között visszatér a trilógia lezárására. A film egyelőre előzetest sem kapott, így a sztori még egy ideig rejtély marad…

Dűne – December 18.

Frank Herbert kultikus sci-fi eposzát ezúttal Denis Villeneuve hozza tető alá, lehengerlő színészek társaságában (Timothée Chalamet, Josh Brolin, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Javier Bardem, Jason Momoa, Dave Bautista, Zendaya). Előzetes még ebben az esetben sem érkezett, a nagy vállalkozásról csak kétes eredetű, szivárogtatott információk kaptak szárnyra. Az év egyik legambiciózusabb vállalkozásáról van szó, kíváncsian várunk bármilyen hírt a projektről.

West Side Story – December 18.

Steven Spielberg újra megfilmesíti a klasszikus Rómeó és Júlia feldolgozást, mert egy évtized sem telhet el Shakespeare legismertebb drámájának adaptálása nélkül. A casting is igazán furcsa lett, helyenként zseniális (Wesley Snipes, James Earl Jones, Ansel Elgort), máshol elképzelhetetlen (Eddie Murphy). Az 1961-es eredeti verzió már sok formában tért vissza, azonban ez a projekt tűnik az összes közül a legéletképesebbnek.