A DCEU rengeteg baklövésen és balszerencsén esett át, hányatott sorsú hősei pedig kapnak még egy utolsó esélyt a bizonyításra. De tudnak e élni ezzel, vagy a korábbi sikertelenség tér vissza? A Wonder Woman csak egy kimagasló film volt és újabb hanyatlás következik? Erre valószínűleg legelőször a decemberben mozikba kerülő Aquaman adja majd meg a választ. 

Christopher Nolan óta a szuperhős-filmek új válfaja jelent meg, amely nem kifejezetten a fiatalabb korosztálynak és nem is a rajongóknak szól. Realisztikusabb, komor világot tárt elénk a The Dark Knight Trilógia, melyet ma már a műfaj legjobbjának mondhatunk. Miután rendezőnk befejezte az említett szentháromságot, elfordult mind a Denevérembertől, mind a DC-től, a Warner azonban a bevételeket és az óriási sikert látva (no meg a Marvel eredményein felbuzdulva) megalkotta saját filmes univerzumát, a DC Extented Universe-t (ma már World of DC). Célul a Nolan által lefektetett alapok újragondolását tűzték ki, majd ennek alkalmazását ráerőltették összes készülő filmjükre. Eredményképp megtartották realisztikusabb ábrázolásukat, komor hangulatukat, de velejüket elveszítették és csak eltörpültek az igazi mestermunkák mellett. Az univerzum első felvonása az Az acélember volt, melyet Zack Snyder rendezett, Nolan pedig a produceri teendőket látta el. Az eredmény végtelenül ígéretes lett, remek alapot szolgáltathatott volna. Az ezt követő filmek (BvS: Dawn of Justice, Suicide Squad, Justice League) a Wonder Woman kivételével mind nagyon rosszul sikerültek. Sablonos történetük mellett műfajidegen módon untatták a nézőt, sőt karaktereiket is félvállról vették. A Wonder Woman esetében érezni lehetett a változás szelét: végre sikerült rendesen bemutatniuk egy központi figurát, és egy egész jó történetet felépíteniük. Ezután bizakodva vártuk a crossovert, az Az Igazság Ligáját, amellyel viszont sikerült megásnia a Warnernek a franchise sírját, sőt még a koporsót is megrendelte. A San Diego-i Comic Conon viszont olyan filmekről rántották le a leplet, melyek talán megmenthetik a hősöket: Az Aquaman és a Shazam előzeteséről van szó.

A történetet nagy vonalakban el is lőtték; Arthur Currynek, a félig halandó félig vízalatti sellő-hercegnek vissza kell térnie ősi birodalmába, hogy megállítsa elvetemült fivérét, ki a trónra szomjazik, s igába kíván hajtani minden emberi lényt. Ismerős ugye? Segítek: egy az egyben a Thor története. Csupán annyi, hogy a villámisten nem volt sellő. Reméljük, hogy azért tartogatnak valami meglepetést is a sztoriban, mert ha itt kifullad, akkor komoly problémák lesznek a sorozat jövőjét illetően.

Színészeket tekintve természetesen láthatjuk Jason Momoát a főszerepben, mellette pedig kisebb szerepekben olyan legendák bukkannak fel, mint Dolph Lundgren, Willem Dafoe vagy éppen Nicole Kidman. Elvárnánk, hogy ne csak jelenlétükkel emeljék a film színvonalát.

A látványra semmiképp nem lehet panaszunk, a korallzátonyokkal tarkított buborék-birodalom nagyon parádés képet fest, ahogy a tengeri élővilág is élénkre sikeredett. Kicsit emlékeztet a Star Wars Otoh Gunga vízi világára. Mindenképp érdemes megemlíteni, hogy végre szakítottak a szürkés színvilággal és egy lélegző, élénk világra cserélték azt. Valószínűleg ez magában a film hangvételében is vissza fog tükröződni, tehát véleményem szerint egy könnyedebb hangvételű szórakozásra számíthatunk. Emellett szeretnénk Aquaman karakterét jobban megismerni, főleg múltját és motivációit.

Forrás: www.superherohype.com

A rendezést James Wan kapta meg, aki főleg horror és akció műfajában működött, olyan filmeken dolgozva, mint a méltán híres Démonok között, a Fűrész franchise (melynek első és harmadik részének forgatókönyvét ő jegyzi, amik egyértelműen a sorozat legjobb darabjai történet szempontjából), és az Annabelle.

A hangvételre visszatérve, kétféleképp is elronthatják a film tónusát: az első és legegyszerűbb, hogy elkerülnek mindenféle reformot és folytatják komoran, mélán a történetvezetést. Viszont túlságosan dominálhat a jókedv, elnyomva ezzel a kiváló színészeket és az esetlegesen kibontakozó sztorit.

Tehát mit is várunk konkrétan a filmtől:

  • Mozgalmas és fordulatos történetet
  • Érdekes és kidolgozott karaktereket
  • Szép látványt
  • Rengeteg izgalmat
  • Könnyed szórakozást
  • Hogy ne csak egy összeollózás legyen a műfaj királyaitól

Sok minden múlik az Aquamanen: ha minőségileg nem felel meg a közönségnek, könnyen lehet, hogy ez lesz az egyik utolsó DCEU film, és a stúdió a készülő magánprodukciókra fordítja figyelmét (mint pl. Martin Scorsese Joker-filmjére).

Kiemelt kép: www.acinemanias.com