Múlt héten érkezett meg az első ízelítő a várva várt Trónok Harca 7. évadából. Rengeteg olyan információ kiderül az előzetesből, ami fontos lehet az elkövetkezőkben…

Az előző szezon finoman szólva is hagyott némi kívánnivalót maga után. A történet kiszámíthatóbb volt az előzőeknél, az elhunyt szereplőkért senki nem hullajtott könnyeket. A legnagyobb baja, hogy tetten érthető volt a dramaturgiai alap hiánya: mint bizonyára mindenki tudja, a sorozat a töretlen népszerűségének és a megfeszített munkatempónak köszönhetően utolérte G. R. R. Martin Tűz és jég dala regényciklusát. A fontosabb események megegyeznek ugyan a készülő könyvben foglaltakkal, de az epizódokban tetten érthető a felszínesség.

A magyar szinkronos előzetes:

Igazából, hogy őszinte legyek, nem nagyon vártam még a hetedik évadot, de az előzetest látva minden kétségem semmivé foszlott a sorozattal kapcsolatban. Na de nézzük, mitől döglenek a királyok!

Az ízelítő felütése is megér egy misét. A Lannisterek elveszítették szövetségeseiket, a birodalmukat ellenségek veszik körbe: Északon a Starkok, Keleten Daenerys és makulátlan serege, Délen a Dorne, Nyugaton pedig feltehetően a Vas szülöttei. Mindenki a trónra pályázik, így reméljük a következő évadban nem lesz hiány a vad csatajelenetekből. A bemutatóban fontos helyet foglal el a makulátlan sereg megérkezése Westerosba, amelyet már réges-rég vártunk. Továbbá lényeges a Mások terjeszkedése is északon, így még fontosabbá válnak a birodalom stabilizálására irányuló törekvések.

Vajon kire irányul a hatalmas gyűlölet az arcokon?


Vincze Bence összegyűjtött néhány érdekes észrevétel az előzetessel kapcsolatban:

– Egyszer sem látni Másokat a jelenetek között. Ez talán egy jó izgalomfokozó vagy fan-spanoló húzás lehet, de a másodlagos jelentéstartalma sem kizárt ennek a momentumnak.

– A kezdő képkockákban Cersei körbejár egy szobát ami eddig még nem szerepelt a sorozatban. A helyiségben egy gigantikus Westeros térképet láthatunk készülőben. Nagy valószínűséggel ennek az elkészítése taktikai szempontból fontos a Lannistereknek a nagy háborúhoz. A kérdés, hogy mikor és kik lesznek az ellenfelek. Ne felejtsük azonban el azt, hogy Daenerys-nek is lesz ilyen térképe hazatérése után.

forrás: HBO

Arya karaktere nagyon érdekes része a sorozatnak, a kalandos, néha már-már követhetetlen szereplői szál úgy tűnik most már kezd egy megszilárdult személyiséggé válni. Eddig mindig volt egy társa, vezetője, “Istene” akit követett, viszont a 7. évadban nő fel igazán, bár hozzátehetjük, hogy ennek már a 6. végén is meg voltak a jelei. Egy biztos, a sors igen kemény “kislánnyá” kovácsolta. Most pedig ahogy az előzetesben is láthattuk, újra a fagyos északon kóborol. Talán sor kerül már az évad elején a nagy Stark-találkozóra? Reméljük Bran sem lábatlankodik már sokat Derestől távol.

Jorah Mormont. Bevallom, a feltehetően őt ábrázoló képkockákon valójában még az ötödik újranézés után sem gondolkodtam el igazán, csak egyszerű hatásvadász jelenetnek éreztem. A kéz, ami kinyúlik a faajtó reteszén, a háttérben felcsapó zenei alap, nem több mint egy apró másodperc. Ha megállítjuk a képet már egyértelmű, hogy sokak kedvencének szürkehámmal fertőzött keze látható. Talán kezelésen lehet? Felkereste Óváros gyógyítóit? De akár az is feltételezhető, hogy fogságban van. Mindenesetre mi epedezve várjuk, mi lesz a Mormont-ház kitagadott örökösének sorsa.

Forrás: HBO

– A Fal. Először is látunk egy rövidke részletet, amin az északi Fal kapuja emelkedik lassan. Sajnos azt nem tudjuk meg, hogy utána kifele, vagy befele mennek-e élők, esetleg holtak. Ezt követően menekülő embereket láthatunk a Faltól északra, az egyik pillanatban pedig Jon és Tormund párosa is feltűnik a rohanók soraiban.

Forrás: HBO

Románcokból sem lesz hiány a 7. évadban. A várva várt Daenerys-hívő páros, Szürke Féreg és Missandei kapcsolata beteljesültnek tűnik a képkockák alapján, bár nyugtalanító látni a makulátlanok vezetőjének mellkasát borító rengeteg vágást. A másik szerelmi szálat, amit az előzetes alapján kivehetünk Yara és Ellaria közötti csók mutatja. Bár kettejük karakterének találkozására kis eséllyel gondoltunk, – ha egyáltalán gondoltunk rá – de mindenesetre nagyon összeillő páros. Abban pedig csak reménykedünk, hogy ez nem csak egy csel Ellaria részéről és most nincs megmérgezve az ajka. Mindenesetre ez a csók kettős kimenetellel végződhet.

forrás: HBO

– Vasszigeteki flotta: Mikor Cersei sorolja az ellenségeket, a nyugatinál feltűnik egy hajóflotta, amelyen ha jól megfigyeljük, a Vas szülötteinek címere jelenik meg. Itt a nagy kérdés az, hogy ez a hajóhad Yara és Theon csapata-e, vagy Euroné.

forrás: HBO

+1:  Van még egy érdekes dolog, ami nem az előzetesből tűnt fel nekünk, hanem a Stark család szereplőinek Entertainment fotózásáról. A lap címoldalon közölte le a csapatképet, melyen Arya egyik fegyvere megmozgatta a fantáziánkat. Mégpedig a tőr az oldalán, ami rettentően emlékeztet minket Kisujj azon Valíriai acélból készített kincsére, amely annak idején, még az első évadban Bran Stark elleni merénylet során tűnt fel. Roppantul hasonlítanak nem?

Forrás: HBO

A bemutatóról röviden ennyit vegyük sorra, hogy mit várunk ettől a szezontól:

  • Kidolgozott, árnyalt, új és fontos karaktereket
  • Epikus csatajeleneteket
  • Érdekes politikai fordulatokat
  • Jon és Daenerys kapcsolata (mivel Jon félig Targaryen feltételezhető a házasságuk, ahogy a dinasztiában szokás, az uralkodói vér tisztán tartása érdekében. Belőlük tökéletes uralkodópár válna).
  • Sárkányokat! Hatalmas sárkányokat!
  • A Mások elleni harc fordulópontját: végre vegyék figyelembe az északiak jelentéseit

Fontos információ, hogy közben kiderült az évad első részének hossza is. Az epizód, ha hihetünk a híreknek 58 perces lesz, tehát annak ellenére, hogy mindenki hosszabb részeket várt, az időtartam maradt nagyjából a szokásos.

Kedves olvasók! Készüljetek fel, mert ez az évad rázós lesz! The Great War is here!