A Végtelen háború óta majdnem egy év telt el, és nem kaptunk érdemi szuperhős filmet. A rajongók és filmkedvelők is mind ki voltak éhezve egy színvonalas kalandra, éhségük csillapítására pedig a Marvel kapitány jelentkezett be.

Carol Danvers története és karaktere a képregényrajongókat sem feltétlenül hozta lázba, hiszen személyében egy népszerűtlen, homályos hősről beszélhetünk. De ahogy a DC-nél a Csodanő, a Marvel háza tájára is kellett egy női főszereplő. Az új karakterek önálló filmjeinek bemutatásával a Moziverzumban főként az első fázisban találkozhattunk (persze jelen fejezetben is kaptunk ilyen filmeket, elég csak Doctor Strange-re gondolni), amelynek legendás tagjai a Vasember, Amerika Kapitány vagy Thor. Maguk erősségeivel és hibáival együtt létrehoztak és tágítottak egy világot, amibe filmről-filmre visszatérünk. Carol karaktere a Bosszúállók-történet szempontjából rendkívül fontos, hiszen többször hangoztatták, ő lesz a kulcsfigurája a Thanos elleni visszavágásnak.

A történet a Kree Birodalomban veszi fel a fonalat, ahol Vers (kapitány), az emlékek nélküli harcos küzd saját démonaival, elveszett múltjával és egy intergalaktikus fenyegetéssel, a skrullokkal. A csúnya ufókról elég annyit tudni, hogy bárkinek az alakját képesek lemásolni, így ők az álcázás és a cselszövés mesterei. Egy félresikerült akció keretében Vers a Földön találja magát, ahol lépésről lépésre feltárulnak előtte múltjának darabjai.

Forrás: thejakartapost.com

Történetvezetés szempontjából igazán rendhagyó alkotással van dolgunk, in medias res belecsöppenünk minden kalamajkába, és utólagosan derül fény fontos részletekre. Sok klisés megoldás mellett a film egy erős csavart kap a történet felénél, ami mesterien van felvezetve, utána viszont a készítők nem tudtak mit kezdeni a kialakult helyzettel. Pár karakter jelleme egyáltalán nincs kidolgozva (például Jude Law Yon-Roggja, vagy maga a felső intelligencia), míg páran indokolatlanul előtérbe kerülnek (Goose, a cica). A címszerepet alakító Brie Larson és a Nick Furyként tevékenykedő Samuel L. Jackson közös jelenetei mindent visznek. Ezek sokszor szórakoztatóak, de láthatóan megvolt a két színész közt a kémia, és képesek voltak tökéletes szinkronban dolgozni.

Hangulatában túlságosan komikusra vették a figurát. Rengeteg jelenetet és akciót tesz tönkre a felesleges és erőltetett poénok hada. A film végére már a falat lehet tőle kaparni. Ennél is nagyobb hiba a színészi teljesítmény, főként Jude Law és Brie Larson esetében. A címszereplő szinte alig beszél, és a morcos arcon, majd pár mosolyon kívül nem igazán kellett megerőltetnie magát a színésznőnek. Jude Law pedig teljes tartaléklángon ég, bár ehhez erősen hozzájárul karakterének sekélyessége is.

Látvány szempontjából nem lehet panaszunk, minden akciójelenet a helyén van, a filmvégi ütközet pedig egészen káprázatosra sikeredett. Összességében az egész alkotást az epikusság járja át, főként a főszereplőre koncentráló jelenetek esetében, ez pedig a stáblista utáni első jelentben is folytatódik.

A Marvel kapitány kezdeti fogadtatása rendkívül negatív volt még a premier előtt, főként Brie Larson megnyilvánulásai, illetve a női főszereplő miatt. Ezért nagyon könnyen belefuthatunk irreálisan alacsony értékelésekbe. Tegyük helyre a dolgot: a Marvel kapitány nem egy rossz film, sőt sok tekintetben igazán szórakoztató, látványos és pörgős. Hibái is akadnak bőven, de abszolút a jobb MCU filmek közé sorolandó. Hivatását pedig, hogy előrevetítse a Végjátékot, maradéktalanul teljesítette (személy szerint mondjuk hiányoltam Thanost, legalább egy rejtett utalás erejéig). Rajongóknak kötelező, ha pedig nem akarsz hinni másoknak, higgy a saját szemednek, és nézd meg te is a mozikban!

Kiemelt kép: denofgeek.com