Julia Ducournau Titán című filmje vitte haza az Arany Pálmát a cannes-i filmfesztiválról. 

Szombaton adták át a világ egyik legrangosabb filmes szemléjének, a cannes-i filmfesztiválnak az elismeréseit. A díjátadó egy kisebb félreértéssel indult.

A zsűri elnöke, Spike Lee elárulta, hogy a Titán című francia film nyerte idén az Arany Pálmát, pedig a fődíj nyertesét csak a gála végén kellett volna megtudnia a közönségnek. Többek szerint egyébként fordítási malőr történt, Lee félreérthette a felé érkező kérdést.

A Titán rendezője, Julia Docournau egyébként a második női filmes, akinek a filmje elnyerte a fesztivál fődíját, korábban ez csak Jane Campionnak sikerült, ő a Zongoralecke című filmjével nyert.

A Titán különben érdekes választás, Docournau rendezése megosztotta a kritikusokat, sokan dicsérték tabudöntögető volta miatt, mások viszont üres póznak ítélték a film bizonyos igen nehezen befogadható jeleneteit.

cannes-i filmfesztivál
Jelenetkép a cannes-i filmfesztivál idei fődíjasából, a Titánból. Forrás: TMDb.com

Megosztva kapott nagydíjat Asghar Farhadi (A Hero) és Juho Kuosmanen (Compartment No. 6); a legjobb rendező díját Leos Carax kapta az Annette-ért, a legjobb színésznő Renate Reinste (The Worst Person in the World) lett.

A legjobb férfi alakítást Caleb Landry Jones nyújtotta a Nitramban. Magyarországot két film képviselte idén a fesztiválon, Mundruczó Kornél és Wéber Kata az Evolúcióval, Enyedi Ildikó pedig A feleségem történetével mutathatta meg magát.

cannes-i filmfesztivál
A feleségem története stábja a cannes-i filmfesztiválon. Forrás: a film Facebook-oldala

A nyertesek teljes listája itt olvasható.

Kiemelt kép: Deadline