A 2020-as Oscar-gála felhozatala kifejezetten erősnek számított az előző évekhez képest. A dél-koreai Parasite, aminek sokan reménykedtek a sikerében a szokásos ,,Oscar-filmek” helyett, abszolút tarolt. Brad Pitt megkapta az első szobrát színészként, Az ír pedig 10 jelölésből egyet sem tudott beváltani, ami negatív rekordnak számít.

Az év legnagyobb filmes eseményén ismét megmutatta magát Hollywood apraja-nagyja. A gála a tavalyi példát követve idén is műsorvezető nélkül zajlott, a show Janelle Monáe (és Billy Porter) energikus előadásával indult, amit Steve Martin és Chris Rock kissé kellemetlen bevezetője követett. Sok meglepetésre alapvetően nem lehetett számítani, szinte minden díj nyertese valószínűsíthető volt. Ezen negatívummal szemben egyébként muszáj megemlíteni, hogy idén különböző műfajú, kifejezetten minőségi alkotásokból állt össze a jelöltek listája. A forgatókönyvek díjai például szerencsére a mezőny legerősebbjeihez kerültek, Bong Joon-Ho természetes és bájos reakciója a szoborra hamar körbe fogja járni az internetet. A show-t tekintve a tempó eleinte kifejezetten jó volt, azonban a műsor felénél elkezdték húzni az időt, jó szokásukhoz híven. Volt például egy random Eminem a színpadon, aki abszolút felüdülést jelentett a fülnek és szemnek is sérüléseket okozó Frozen 2 betétdal után.

A színészek kategóriái egyértelműek voltak, Brad Pitt végre megkapta az első Oscarját; de Laura Dern idei tarolását nem igazán tudom megérteni (főleg Kathy Bates és Scarlett Johansson alakításaihoz képest). Roger Deakins győzelme nagyon örvendetes, az első fordulat az estén pedig a vágás díjazásakor érkezett el: a Ford v Ferrari úgy happolta el a szobrocskát, hogy talán ez volt a legkevésbé esélyes arra.

Forrás: engnews24h.com

A legmeghatóbb beszédek a zenei díjazottakhoz tartoznak, Hildur Guðnadóttir a mondanivalójával, Elton John és Bernie Taupin pedig meghatottságukkal váltak végtelenül szimpatikussá. A legjobb rendező díjáért meghallgattattak mindazok imái, akik hittek az Akadémia bátor húzásában, hiszen Bong Joon-Ho idei elképesztő teljesítményét választották a legjobbnak.

Renée Zellweger és Joaquin Phoenix (megérdemelt) diadala miatt senki sem esett le a kanapéról, utóbbi pedig nem hazudtolta meg magát: erős beszédet mondott, amitől kissé meg is fagyott a levegő a közönség köreiben. Végül a legjobb film díját hatalmas meglepetésre a Parasite kapta.

Az idei gála sem tartozik az emlékezetesebbek közé, szokásos PC, kínos felvezetések, megható beszédek, azonban azzal, hogy az Akadémia végre megbontotta a papírformát és tényleg a legjobbat választotta a legjobbnak, nem pedig az elmúlt években megszokott biztonsági játékra ment, nagyot dobott az Oscar jelenlegi megítélésén.

Viszontlátásra jövőre!

Legjobb film: Élősködők (Parasite)

Legjobb rendező: Élősködők – Bong Joon Ho

Legjobb színész: Joaquin Phoenix (Joker)

Legjobb színésznő: Renée Zellweger (Judy)

Legjobb férfi mellékszereplő: Brad Pitt (Volt egyszer egy Hollywood)

Legjobb női mellékszereplő: Laura Dern (Házassági történet)

Legjobb eredeti forgatókönyv: Élősködők

Legjobb adaptált forgatókönyv: Jojo Nyuszi

Legjobb idegen nyelvű film: Élősködők (Dél-Korea)

Legjobb animációs film: Toy Story 4

Legjobb látványtervezés: Volt egyszer egy Hollywood

Legjobb fényképezés: 1917

Legjobb jelmez: Kisasszonyok

Legjobb vágás: Az aszfalt királyai

Legjobb smink és haj: Botrány

Legjobb zene: Joker

Legjobb betétdal: I’m Gonna Love Me Again Rocketman

Legjobb hangkeverés: 1917

Legjobb hangvágás: Az aszfalt királyai

Legjobb vizuális effektek: 1917

Legjobb dokumentumfilm: American Factory

Legjobb rövid dokumentumfilm: Learning To Skateboard In A Warzone (If You’re A Girl)

Legjobb animációs rövidfilm: Hair love

Legjobb rövidfilm: The Neighbors’ Window


Korábbi kritikánk az idei gála legnagyobb meglepetést okozó filmjéről:

Azok a fránya lépcsők – Parasite filmkritika

Kiemelt kép: euronews.com