A Berlini Nemzetközi Filmfesztivált nem befolyásolta első igazgatója, Alfred Bauer egykori náci tevékenysége. A fesztivál novemberben nyilvános vitát rendez az ezzel kapcsolatos kutatás eredményeiről, Bauer múltjának leleplezéséről.

A berlini filmfesztivált 1950-ben alapította meg Oscar Martay, a II. világháború után Nyugat-Berlinben állomásozó amerikai hadsereg tisztje. A filmtörténész Alfred Bauer 1951-ben lett a Berlinale első vezetője és 1976-ig igazgatta a filmfesztivált. Halála után a rangos szemle díjat alapított tiszteletére. 2020. januárjában, a Die Zeit német napilap leleplezése során derült ki náci múltja, melyet haláláig titkolt.

Ezek után a fesztivál megszüntette a díjat, és megbízta a független Leibniz Kortárs Történeti Intézetet (IfZ), hogy tárja fel Bauer szerepét a náci filmgyártásban. Később kiderült, hogy a filmtörténész szándékosan eltitkolta a hitleri Németországban betöltött szerepét, mellyel segítette a rendszer stabilizálását és legitimációját.

A kutatás eredményei nyomán a fesztivál felkérte az IfZ-t: derítse ki, hogy Bauer tevékenysége befolyásolta-e a filmfesztivál alakulását. Fény derült arra is, hogy egy alkalommal a közismert náci rendező, Karl Ritter filmjét vitte volna vászonra, amit azonban a fesztivál tanácsa megakadályozott. Annak ellenére, hogy Bauer apolitikusnak vallotta magát, a Berlinalét a nyugati életmód ünneplésének szánta.

A nyilvánosságra hozott eredményekkel kapcsolatban november 2-án nyilvános vitát rendeznek.

MTI
Kiemelt kép: Alfred Bauer (forrás: Deadline.com)