Audrey Hepburn. Elegancia. Jóság. Emberség. Rögtön ezek a szavak jutnak az eszembe, ha rá gondolok. Egy olyan csodás ember, mint amilyen Ő volt, méltán kaphatja meg a tökéletes példakép jelzőjét. Utat mutathat, erőt adhat másoknak. A színésznő halálának 25. évfordulójára emlékezünk. 

A színésznő Audrey Kathleen Ruston néven látta meg a napvilágot egy bárónő és egy bankár gyermekeként.  A jó háttér szinte egyértelműen mutatta, hogy útja egy leányiskolába vezet majd, méghozzá az angliai Kentbe. Ám élete legtraumatikusabb élményének köszönhetően, mely során édesapja lemondott róluk és szülei el is váltak, Hollandiába kellett költözniük. A keserű gyermekkort már csak a világháború tetézte, ahol Audrey megismerkedhetett az éhezés valójával, így volt, hogy csak tulipánszirmokon élt.

Később Amszterdamban balettot kezdett el tanulni, majd ezt Londonban folytatta, ami elég drágának bizonyult, így kisebb szerepeket vállalt el, hogy fedezni tudja a költségeit. A karrierje ezután indult el azon a bizonyos hullámvasúton, amely csak felfelé vezetett. Megkapta első komolyabb szerepét a Római vakációban, ahol Ann hercegnő alakításáért még az Oscar-díjat is bezsebelhette. Filmjei közül elég megemlítenem az Álom luxuskivitelben-t vagy a My fair lady-t, ahol Eliza Doolittle bőrébe bújt ahhoz, hogy bizonyítsa, milyen tehetség lakozott benne. És ez még csak az érem egyik fele. A filmipar mellett betört a divatpiacra is. Mély barátságot ápolt Givenchy-vel, aki Hepburnt a múzsájaként tartotta számon. A későbbiekben tehát nem volt gondja az öltözködéssel sem.

Részlet az Álom luxuskivitelben című filmből

Nem volt ez így a szerelmi életével. 1954-ben ment hozzá Mel Ferrerhez, akitől 3 vetélés után, 60-ban megszületett a fia, Sean. Sajnos válással végződött a házasság, majd Andrea Dotti mellett újra megtalálta a helyét. Az olasz pszichológustól is egy fia született, aki a Luca nevet kapta. Sajnos ez a szerelem sem volt örök életű, ám 1980-ban Robert Wolders, holland színész elrabolta Audrey szívét, és haláláig együtt is éltek.

A színésznővel kapcsolatban rendkívüli emberségét is fontos megemlíteni. Családi hátterének köszönhetően nagyon fontos téma volt számára az éhezés, annak megszüntetése, de legalább csillapítása. 1988-ban az ENSZ Gyermeksegélyezési Alapjának, az UNICEF-nek a jószolgálati nagykövete lett.  Rengeteget utazott és bőszen látogatta a hátrányos helyzetű gyermekeket. Ott segített ahol tudott. Végül 1992-ben a Szabadság Elnöki Emlékérmet is megkapta. Audrey egy évvel később, 1993-ban tragikus körülmények között elhunyt vastagbélrákban. Emlékét továbbra is viseli és őrzi az Audrey Hepburn Gyermekalapítvány, amelyet két fia együtt alapított a halála utáni évben.

Audrey élete és személyisége közel sem mondható átlagosnak. Ő valahogy több volt. Egy olyan varázs lengte körül, amely több millió embert elkápráztatott. A maga nemes egyszerűségével hódította meg az egész világot. Nem csak filmes alakításai vagy a divatiparban végzett munkái, sokkal inkább személye miatt maradt meg a köztudatban. Ő nem az, akit könnyen elfelejtünk vagy akiről ne jutna eszünkbe rögtön egy-két idézet, gondolat. Ezért is olyan szomorú, hogy nincs már közöttünk.

Pár érdekesség Audrey Hepburnről

  • Fogászati asszisztens volt, mielőtt színésznőként dolgozott volna.
  • Saját bevallása szerint túl nagy volt a lába.
  • Sokan tévesen azt hiszik, hogy Audrey szemüvege, amelyet az Álom luxuskivitelben viselt, Ray Ban márkájú, pedig valójában egy Oliver Goldsmith darab.
  • Az egyik kedvenc filmje az E.T. volt.
  • Hepburn egy igazi príma ballerina akart lenni, de azt mondták, hogy túl magas.
  • Tökéletesen beszélt 5 nyelven: spanyolul, dánul, angolul, franciául és olaszul.