Nem ez az első alkalom, hogy olyan sorozatról írunk, ami a Grimm testvérek meséin alapszik. Azonban az eddig bemutatott Mondj egy mesét című pszichotrillerrel ellentétben az amerikai NBC Grimm című sorozata teljesen más megközelítéssel szemléli az örök klasszikusokat – ez pedig egyáltalán nem hátránya.

„Egy zsenge fiatalka jobb falat ám, mint az öreg – gondolta magában a farkas.” Portland, 2011. Egy fiatal egyetemista lány futás közben meghal, szétszaggatták – piros pulcsit viselt. Másnap egy piros kabátos kislány szintén eltűnik az úton, mikor éppen a nagypapájához igyekszik. Ismerős a történet? A Grimm legelső epizódja Piroska és a farkas történetére asszociálva vezet be minket Nick Burkhardt, a portlandi rendőrség detektívjének mindennapjaiba, akinek élete ekkor örökre megváltozik.

A cikk a továbbiakban spoilert tartalmaz.

A sorozat készítői, Stephen Carpenter (Soul Survivors), David Greenwalt (Buffy, a vámpírok réme), Jim Kouf (Csúcsformában) egy olyan világot képzeltek el, ahol egymás mellett élnek átlagemberek és rejtve, de köztük maguk a wesenek (magyarul: keveréklények). Ők félig emberek, félig „szörnyek” – de ezen formájukat csak tudatosan vagy erős érzelmi állapotban mutatják meg. A két világ között pedig maguk a Grimmek állnak, amilyen maga Nick Burkhardt (David Giuntoli) is. Ők rendelkeznek azon különleges képességgel, hogy akkor is láthatják a wesenek átalakulását, amikor ők ezt nem is akarják. Ennek következtében a Grimmek generációk óta egyfajta vadászként dolgoztak és weseneket gyilkoltak – az emberek és az uralkodó családok igényeit figyelembe véve.

Nick élete akkor változik meg, mikor képessége egyik napról a másikra megjelenik és a világot olyan szemmel kezdi látni, amihez nagyon keveseknek van lehetőségük. A gyilkosság-gyermekrablási ügy pedig az első alkalom, hogy egy wesen elkövetővel találja szemben magát. Nyomozása alkalmával találkozik az órakészítő, átalakulva leginkább farkashoz hasonlító bludbad (magyarul: dúvad) Monroe-val (Silas Weir Mitchell), aki a sorozat hátralévő részében Nick egyik legjobb barátjaként tartható számon – annak ellenére, hogy kapcsolatuk egyáltalán nem mondható „természetesnek” az évszázadok óta fennálló ellentétek miatt.

Forrás: michaelhewitt.artstation.com

Mikor Nick beteg nagynénje, Marie (Kate Burton) megérkezik a városba egy utánfutóval, ami fegyvereket, könyveket, mérgeket és minden Grimm számára fontos tudást tartalmaz, innentől kezdve Nickkel együtt fedezzük fel ezt az új, wesenekkel teli világot.

A sorozat hat évada alatt közel ötven különböző lényt mutatnak be nekünk a készítők és majdnem az összes epizód egy, a Grimm testvérek által gyűjtött történetet dolgoz fel. Minden történet egy-egy újabb csavarral kerül megkoronázásra, így a számunkra már kívülről fújt történetek, mint a Hamupipőke vagy a A kis hableány is képes meglepetést okozni és új fénybe helyezni Walt Disney varázslatos feldolgozásait.

Nick élete innentől kezdve morál, kötelezettség és hagyományok új tükrében mozog és meg kell találnia az egyensúlyt, hogyan legyen egyszerre nagyvárosi detektív és egy új világ rendfenntartója. Ugyanis a wesenek világa nem csak bűncselekményekről és gyilkosságokról szól. Rejtve élnek közöttünk, de nekik is megvannak a saját szokásaik és törvényeik, amik a káosz eluralkodását akadályozzák meg – és persze a lebukást az átlagemberekkel szemben.

A sorozat azonban remekül ötvözi a grimmi világot a miénkkel. Százhuszonhárom részen keresztül ragad magával és az utolsó pillanatig az érzelmeinkkel játszik. A szereplőit megszeretjük, de ez szinte évadonként változik, ha a készítők úgy akarják. Egyik epizódról a másikra szaggatják szét az elképzeléseinket, ha kell össze is törnek minket egy picit – csak hogy később kellemesebb legyen. A CGI és maszk csapat pedig említésre méltó munkát végez, ami kifejezetten szerencsés, hiszen nagyon nagy rész múlt rajtuk, akár a kezdetektől bukhatott volna miattuk az egész sorozat, de szerencsére nem így lett.

Az NBC 2017-ben vetett véget a sorozatnak a rajongók bánatára, aminek következtében az eredetileg huszonkét részes évad mindössze tizenhárom lett. Ennek ellenére a készítők nem siették el, és egy, a sorozathoz méltó befejezést kaptunk tőlük – haraggal, nevetéssel és könnyekkel egyaránt.

A rajongók sokáig reménykedtek miután a sorozat felkerült a Netflix felületére, hogy a streaming szolgáltató esetleg újraéleszti és folytatja a sorozatot, de ez közel két évvel a befejezés után sem látszik megvalósulandónak. A Variety tavaly októberi értesülései azonban mégis okot adnak az ünneplésre, hiszen mint az NBC-től megtudták, a készítők már dolgoznak egy spinoff elkészítésén, ami szintén ezen univerzumban fog játszódni, és már ismert és szeretett arcokkal is találkozhatunk majd az ígéretek szerint.

Aki tehát egyaránt szereti a meséket, a fantasy és bűnügyi sorozatok világát, annak kihagyhatatlannak mondanám az NBC sorozatát, mert kétlem, hogy csalódás érné.

A sorozat jelenleg a Netflix kínálatában tekinthető meg.

Kiemelt kép: variety.com