Újabb hónap, újabb adaptáció, s ezúttal ismét a videojátékokon a sor, hogy megmutassák: van bennük potenciál. Jelen filmünk a Rampage –Tombolás címet viseli, melyben a Dwayne Johnson ‘The Rock’ által alakított állatvédő (Davis Okoye) nekiesik pár mutáns bestiának. Izgalmas, nemde? 

Ez a film is egy videojátékon alapul (az eredeti 1986-ban került piacra), melyben egy gorillával verhetjük szét a várost. Ennyi. „És ebből mégis hogyan lehet filmet készíteni?” – merülhet fel a költői kérdés a kedves olvasóban, teljesen jogosan. Hát úgy, hogy a nevén és a gorillán kívül semmit nem örökölt az elődtől a film.

Történetünk elején megismerkedünk Davis-szel, aki jobban kedveli az állatokat, mint fajtársait. Gondozásában van egy intelligens, albínó gorilla, George, aki egy nap különös viselkedéséről tesz tanúbizonyságot. Az addig békés állat átalakul, dühöngő szörnyszülötté, bestiává válik, csak az állatias, agresszív énje működik. Egy félresikerült génkísérlet következtében még két állatnál jelentkeznek mutációk: egy farkasnál és egy aligátornál. A probléma ott kezdődik, hogy együttes erővel a város ellen irányulnak, és kötelességüknek érzik, hogy porig rombolják azt. David nem tehet mást, harcba indul, le kell győznie egykori barátját, különben Amerika nagyvárosai a semmivé lesznek.

A film rengeteg meglepetést tartalmaz. Először a „robotcápa vs. mega-giga óriás polipkrokogigantó” bestia sablont figyelhetjük meg, majd szép lassan azt is, ahogy a film kilép ebből a sablonból, és valami egyedi alakul. Nincs megállás, ha egyszer elkezdődnek az események, egészen a stáblistáig szorítani fogjuk a karfát. A jellemző gore elemek itt is megfigyelhetők. Emellett fontos megemlíteni, hogy mint szörnyfilm teljesen kiemelkedik műfajtársai közül. Itt nem üres házak dőlnek romba, itt otthonok pusztulnak el. Nem statiszták halnak meg, hanem családok hullanak szét. A film rettentő realista szemlélettel mutatja be a bestiák háborújának borzalmait, ahogy azt eddig senki előtte. Ez adta főként az alkotás erejét, ettől működött mint kompozíció.

Forrás: www.player.hu

De sajnos jócskán maradtak klisékbe illő elemek benne. Kezdjük a szereplőkkel, szinte semmit nem tudunk róluk. Adott a macsó Davis, akinek múltjáról a film eseményei közben hull le a lepel. A szökött tudós valamilyen sötét előélettel, és a tökös kormány-megbízott, akiről szintén semmit nem tudunk. Az egyik legárnyaltabb szerep a gorilláé. Az ösztönös viselkedés és a magához illő primitív szocialitása okoz pár szívderítő percet.

A színészek közül Dwayne Johnson nem hoz különösebben kiemelkedő alakítást, csak amit tőle az évek során megszoktunk. A vígjátékokban és akciófilmekben „őshonos” színész a macsó figurák alakítására termett. Kiemelném Jeffrey Dean Morgan-t (TWD: Negan, Watchman), akire igazán ráillett szerepe. Az általa életre keltett karakter hasonlít a Walking Dead-ben megformált Negan-re, így neki sem kellett új szerepet erőltetnie magára.

A Rampage szerethető és szórakoztató, habár néha többet akar, mint amit tud. Könnyed szórakozásra kiváló választás!

 

Kiemelt kép: www.steemit.com