2008 óta már mondhatni érett a Valami Amerika folytatása, az első két rész sikere után nemcsak a rajongók, de még a színészek is izgatottan várták a film következő részének forgatását. Az egész dolog már régóta benne volt a levegőben, 2018. február 15-én be is mutatták Herendi Gábor legújabb filmjét a Várnai testvérekről.

Herendi Gábor A Kincsemmel elért nagy sikere után újra belevágott első remeke folytatásába. Maga folytatásnak az ötlete már régóta érett a rendezőben, hiszen a szereplőkkel együtt ő is nagyon megkedvelte a karaktereinek mindennapi életét. Herendi elmondása szerint csak maga a forgatókönyv majd másfél évig készült, végül a sok elkészült lehetőség közül a 15-16. verzió nyert, aminek a színészek is nagyon örültek.

Ahogyan a rendező is elmondta, a harmadik rész műfaja kicsit más lett, mint az első két film esetén. Ez az eddigi legpörgősebb rész, ami el is várható egy krimi elemekkel tarkított akció-vígjátéktól. De mindemellett természetesen megjelenik az előző filmek humora, lehetetlen helyzetei és felejthetetlen karakterei is.

Herendi Gábor nem okozott csalódást a rajongóknak, bár nem ez lett az év forgatókönyve, sőt talán még az évtizedé sem. A konfliktusnak nincs igazi előkészítése, hacsak az előző két rész nem tekinthető annak. Ráadásul a végén sikerült egy kicsit túltolni a meglepő csavart. Az akciójelenetek és a lövöldözés nem a legjobban koreografált, de mindennek ellenére a film igenis szerethető.

És nem csak a páratlan színészi gárda miatt. Pedig, ha van színész, aki ma dolgozik Magyarországon, az mind itt van. Az első két rész jól bevált gárdája minden tagja – Pindroch Csaba, Szabó Győző, Hujbert Ferenc, Ónodi Eszter, Oroszlány Szonja, Szervét Tibor, Csuja Imre, Faragó András, Tompos Kátya és Thuróczy Szabolcs – megjelenik. Mellettük most szerepel Stohl András, Nagy Ervin, Pokorny Lia, László Zsolt, Ganxsta Zolee, Kovács Lehel és végül, de koránt sem utolsó sorban Scherer Péter. Bár arról tényleg fogalmam sincs, hogy Dancsó Péter mit keres a filmben. Mindezek a nevek mellett persze nem hiányozhatnak a jól megszokott poénok sem, amiknek egy KIS részét már a film hivatalos előzetese is megcsillantott.

A történet szerint a Várnai testvérek az újra felbukkanó Alex jóvoltából most börtönbe kerülnek, ahol mindent be kell vetniük az életben maradásért, hiszen szembe kell nézniük Balával (Csuja Imre) és a rivális bandával Tonyékkal (László Zsolt), Rezsóval (Nagy Ervin), a börtön meleg bikájával és a számunkra ijesztően ismerős börtönigazgatóval.

A börtönön kívül Eszter (Ónodi Eszter) a szülés örömei elé néz, vagyis nézne, ha nem szakadt volna a nyakába a fiúk megmentése, valamint az újabban vloggerkedéssel foglalkozó, továbbra is végtelenül önző és egyszerű Timi (Oroszlán Szonja). Emellett láthatunk egy bandaháborút, a lehető legönironikusabb Kokót (Stohl András), női ruhában táncoló rabokat és nézői szem által befogadhatatlan pucér férfi feneket egy kis szappanhabbal felturbózva.

Mindenkinek tudom ajánlani a filmet. Ha már láttad az első két részt, a harmadik sem fog csalódást okozni. Viszont senki ne várjon drámai mélységet vagy komolyságot. Ez a film csak szórakoztatni szeretne, de azt nagyon is jól csinálja.

Kiemelt kép: wmn.hu