Az előző év filmtermése igencsak változatosra sikerült. Kasszasikerek, csalódások és hatalmas bukások tömkelege lepett el bennünket. Miután egy előző cikkünkben taglaltuk, melyek voltak a legszuperebb alkotások a mögöttünk álló esztendőben, most vegyük sorra az előttünk álló, legjobban várt alkotásokat.

2018 igazán erős év volt filmek szempontjából. Rengeteg kasszarobbantó alkotásról beszélhetünk (ugyanakkor persze csúfos bukásokról is). Azonban a készülő filmeket figyelembe véve erre még rátehet egy lapáttal az idei esztendő. Blockbusterek (bombasiker, olyan filmeket értünk a fogalom alatt, amelyek nagy közönséget céloznak meg, például ilyenek a képregényfilmek) mellett azonban az ínyencek is megtalálhatják a nekik való élményt. A filmeket megjelenés szerinti sorrendben prezentáljuk, premier dátummal. Olyan filmeket taglalunk, amelyekre, így vagy úgy, de érdemes lesz figyelmet szentelni.

A kedvenc – február 7.

A film a 18. századi Angliában játszódó dráma-vígjáték. Középpontjában a Stuart Anna kegyeiért küzdő hölgyemények állnak, akiket olyan jeles színésznők keltenek életre, mint Olivia Colman, Emma Stone vagy Rachel Weisz. Az alkotás több területen is megméretteti magát az Oscar szoborért, mégpedig a legjobb film, legjobb rendező (Yorgos Lanthimos), legjobb női főszereplő (Olivia Colman), kétszer a legjobb női mellékszereplő (Emma Stone, Rachel Weisz), legjobb eredeti forgatókönyv, legjobb operatőri munka, legjobb vágás, legjobb díszlet és legjobb jelmez. Igen, ez tíz jelölés.

Alita: A harc angyala – február 14.

Ha James Cameron közel kerül egy filmhez, az több mint érdekessé teszi az alkotást, főleg akkor, ha annak forgatókönyvének megírásában oroszlánrészt vállalt. A rendező, Robert Rodriguez személye azonban már több aggodalomra adhat okot, ugyanis olyan förtelmekért felelt, mint a Planet Terror, A kémkölykök illetve a Machete-széria.

A történet egy félig android, félig ember szétanimált egyvelegének, Alitának a kalandját követi nyomon, aki igyekszik fényt deríteni múltjára és elbánni ellenségeivel. A film olyan jeles színészekkel operál, mint Christoph Waltz (Becstelen brigantyk, Django elszabadul) Casper Van Dien (Csillagközi invázió), Ed Skrein (Deadpool). Alitát pedig Rose Salazar fogja játszani, akinek CGI mását vegyes érzelmekkel fogadták.

Alelnök – február 21.

Christian Bale legújabb átalakulásának premierje már a nyakunkon. Ismét gyökeres változáson ment keresztül a nemrég 45. életévét betöltő legenda, hogy hitelesen formálhassa meg Dick Cheney-t, George W. Bush alelnökét. Mellette ugyancsak nagy nevek szerepelnek Amy Adams (Érkezés, Éles tárgyak), Steve Carell (A 40 éves szűz) és Sam Rockwell (Három óriásplakát Ebbing határában) képében. Az erős színészgárda miatt hatásos karakteralakításokra és fergeteges játékokra számítunk. E film is szerepelteti magát az Oscar-díjátadón, nyolc jelölést zsebelt be, köztük a legjobb női mellékszereplőnek (Amy Adams), legjobb férfi fő- és mellékszereplő (Christian Bale és Sam Rockwell).

Marvel Kapitány – március 7.

Ó igen, ez az év is tele lesz hősökkel és hősnőkkel. A Marvel Studios márciusban kezdi meg őrült hajráját rajongói kegyeiért az első női hőst középpontba állító filmjével. A film a 90-es évekbe repít vissza, amikor Nick Furynak még két szeme volt, Amerika Kapitány pedig valahol épp fagyoskodott. A filmes univerzum tágítása a fő feladata az alkotásnak, illetve hogy felvezesse a Végjáték eseményeit. Carol Danverst a gyönyörű Brie Larson alakítja, tanítójának szerepében pedig Jude Law fog feltűnni. 

Mi (Us) – március 21.

Jordan Peele, a Tűnj el! rendezője ismét visszatér a direktori székbe, hogy újabb nyomasztó thrillerrel kápráztasson el minket. Ahogy előző filmjénél, úgy most is a rendező szolgáltatta a forgatókönyvet. A Mihez nemrégiben már előzetest is kaptunk, amely a frászt hozta ránk. A Mi egy átlagos horror sémára épül: a család nyaralni megy, majd valami tragédia történik velük. Azonban a filmes kliséket messze elkerülő Tűnj el! után a rendezőtől joggal várhatjuk, hogy bugyutának tűnő alapkoncepcióját felturbózza és ez megvalósulni is látszik. Ugyanis az előzetesből kiderül, hogy a családot önmaguk támadták meg. Hogy miért és hogyan, márciusban kiderül.

A thrillernek ígérkező moziban rengeteg horror elemet is találhatunk, e két műfaj elegyéből pedig egy rendkívül érdekes végeredmény születhet. A főszerepekben Anna Diop, Elisabeth Moss (A szolgálólány meséje), Lupita Nyong’o (Fekete Párduc, 12 év rabszolgaság) és Winston Duke (Fekete Párduc, Végtelen háború) találhatók.

Dumbó – március 28.

A repülni képes kis elefánt, Dumbó története ezúttal a nagy sikerű rendező, Tim Burton keze alatt születik újjá. Egy abszurd drámára számíthatunk, amely a fiatalabb generációnak is bemutatja a már jól ismert történetet, csak ezúttal élőszereplős verzióban. A szereplőgárda is bizakodásra ad okot, hisz soraiban tudhatja Colin Farrelt, Eva Greent, Michael Keatont és nem utolsó sorban Danny DeVitót is.

Kedvencek temetője – április 4.

Stephen King hajmeresztő regényéből már 1989-ben készült feldolgozás, ami megosztotta a King-rajongók táborát. E film megélt egy még középszerűbb folytatást is. Azonban most egy teljesen új megközelítésből ismerhetjük meg Louis Creed és családjának tragédiáját. A főszerepben Jason Clarke és John Lithgow lesz látható. Az előzetes bizakodásra ad okot, amely arról tanúskodik, hogy a film nem hagyományos módon (jumpscare trükökkel) fogja ránk hozni a frászt. Reméljük ez a végleges filmben is így lesz!

Hellboy – április 11.

Az idei év egyik legrizikósabb film címét kétségkívül a Hellboy újradolgozása kaphatná. A pokoljáró démon-hős kalandja még Guillermo del Torro gondozásában látott napvilágot, ám a tervezett trilógia megakadt a második epizódnál. Az eddig érdektelenségben dagonyázott szériát ismét felkarolták, a címszerepet pedig a Stranger Things sorozatból méltán híres David Harbour játssza. Az előzetes megtekintése után világosan látszik, hogy egy könnyed filmre számíthatunk. Lesznek benne unalomig ismételt poénok és CGI áradat. De vajon ezzel együtt képes lesz-e áthidalni az elődje hibáit?

Bosszúállók: Végjáték – Április 25.

Sokak számára a legjobban várt film az egész évben. Hőseink a hatalmas katasztrófát igyekeznek visszacsinálni, valószínűleg egy kis időutazással. A film képében a harmadik fázis lezárását köszönthetjük, mely megnyitja az utat az új nyitócímnek, a Pókember: Idegenbennek. Az alkotásban már látható lesz Brie Larson Marvel kapitánya is, akinek sorsfordító szerepe lesz az elkövetkezendőkben. Továbbá újra feltűnik az eltűntnek vélt Clint Barton (Jeremy Renner) is, akiben dráma terén rengeteg potenciál van. Reméljük a Végtelen háborúhoz képest is tud újat nyújtani nekünk az új Bosszúállók.

Pokémon – Pikachu, a detektív – május 9.

A Pokémon örök. Erre akar biztosítékot adni a az élőszereplős, animált lényeket szerepeltető epizód, mely mintha a Pokémon Go! egy agymenéséből született volna. A koncepció sutának és bizonytalannak hat, szinte elképzelhetetlen, hogy színvonalason töltse ki a minimum másfél órás játékidőt. Az egyetlen esélyt Ryan Raynolds képében tartogatja, hiszen a villámegér hangját ő kölcsönzi (ráadásul a Deadpoolban szereplő Dopinder, vagyis Karan Soni is játszik a filmben). A történet középpontjában egy Pokémon-univerzumon átívelő nyomozás lesz, kissé neo-noiros stílusban.

Oroszlánkirály – július 18

Ez a perc is elérkezett, újra feldolgozzák minden idők legnépszerűbb meséjét, az 1994-es Oroszlánkirályt. Szimba felnövéstörténete merőben más megközelítést kap, mint legutóbb. Egyrészt elveszíti rajzfilmes jellegét, másrészt pedig ezáltal teljesen új látványt kap a történet. Az előzetes egy nagyon igényes munkáról árulkodik, melyben felcsendül egy rég hallott dallam is. Azonban az alkotás könnyen a saját kardjába dőlhet, hisz eszméletlen magas elvárásoknak kell megfelelnie. Ha ez nem történik meg, akkor a rajongók garantáltan vasvillával mennek a Disney székháza elé.

Volt egyszer egy Hollywood – augusztus 8.

Az év legjobban várt filmje. Quentin Tarantino forgatókönyvíróként és rendezőként is visszatér. A film történelmi hátterében a hírhedt Tate-gyilkosság áll, melyet Charles Manson és bandája követett el. A történet Leonardo DiCaprio karaktere körül forog, aki színészként szeretne boldogulni a hollywoodi világban. Ebben lesz segítségére a Brad Pitt által megformált Cliff Booth. Mellékszerepben feltűnik Margot Robbie (Sharon Tate), Al Pacino (Marvin Schwarzs), Kurt Russel, Tim Roth, Damon Harriman (érdekesség, hogy a Mindhunter című sorozatban is ő alakítja Charles Mansont), Michael Madsen (egy Tarantino filmből sem maradhat ki) és Zoe Bell. Sok régi arc mellett szerencsére újakat is üdvözölhetünk a stábban. Egy zseniális rendező, közel tökéletes színészi gárdával és egy izgalmas ötlet. Nagyon kíváncsi vagyok a szerelemgyermekükre!

Ezek voltak tehát a legfigyelemreméltóbb címek az előttünk álló hónapokból, de természetesen időközben több zseniális vagy borzalmas alkotás is befuthat. Többek közt a Star Wars Episode IX-t és a Joaquin Phoenix főszereplésével készülő Jokert sem említettem meg, hiszen ezekről vajmi kevés információnk van. Jó filmekben gazdag újévet kívánunk minden filmrajongónak!