A Bosszúállók: Végjáték elképesztő sikere után a Marvel Studios egyik legnépszerűbb karakterének filmjét dobta be, hogy megfelelően zárja le a 2008-ban megkezdett érát. A csodálatos hálószövő pedig megérkezett, lássuk milyen végeredménnyel.

Az első önálló Pókember-film, a Hazatérés az MCU egyik legközkedveltebb alkotása lett, így nem volt kérdéses, kapjon-e folytatást. A Végtelen Háború után be is jelentették a második epizódot (így le is lőtték a poént, hogy valahogy visszakerül az életbe). Az Idegenbent nem csak azért vártuk, mert végre viszontláthatjuk egyik kedvenc karakterünket, hanem ezenfelül még új lehetőségekkel is kecsegtetett, mint például a multiverzum behozása, vagy az új fázis előrevetítése. Azonban a film az erősségei ellenére is mutat bőven hiányosságokat.

Egyik legjelentősebb, nem csak erre az alkotásra vonatkozó, hanem általánosságban is jelenlévő probléma, hogy a szuperhősfilmek egyre inkább sablonokra épülnek. Céljuk már nem feltétlen a nézőközönség tágítása, hanem a már meglévő fanok kiszolgálása. Ennek érdekében mindig előveszik a megszokott recepteket, újra lenyomják a torkunkon és mi elégedetten csaholunk, amiért új filmet kaptunk. Vajon mikor lesz változás?

Hát nem ebben a filmben. A történet teljesen kiszámítható, helyenként béna fordulatokkal. Főgonosznak megkapjuk az Elementálokat (khm!), akik elég látványos jelenetek közepette rombolnak le városokat és ölnek meg ezreket. De felbukkan Mysterio karaktere is, ráadásul először filmvásznon. A mágia és megtévesztés mesterét Jake Gyllenhal játssza, akinek legutóbbi blockbusterös szereplése a 2010-es Perzsia hercege: Az idő homokja volt.

Forrás: cbr.com

Az előzetesben beharangozott cselekmények döntő része nem valósult meg, vagy nem úgy, ahogy azt elvártuk volna. Nem beszélhetünk a Multiverzumról sem, pedig Pókemberhez az dukálna, és Mysterio sem lesz jófiú. Apropó Mysterio, ő az egyik legbénábban megírt Marvel gonosz. A monológja, amit a film közepén előad, siralmas, szánalmas és gyenge. Egy karakter motivációinak felvezetése nem így működik. Trükkjei azonban nagyon-nagyon látványosak és az összecsapásokat is izgalmassá teszi. Jelenetei nagyon sokszor a rajzfilmeket idézik.

A címből adódóan a sztori változatos helyszíneken játszódik európai városokban. Kitérőt tehetünk Velencébe, Berlinbe, Prágába és Londonba is. Ez utóbbi helyszínen zajlik a végső összecsapás, ami gyönyörűen megkoreografált. Érzelmes és egyben badass lezárása ez a filmnek. Emellett sok drámai pillanatot is tartogat nekünk a mozi, főleg a második felétől.

A film akciójelenetei látványosak és izgalmasak, néha csak az állunkat keressük valahol a székek alatt. Gyakran már-már a Dr. Strange minőségét idézi, főleg a mágia megjelenítésében, ami gyönyörű és részletgazdag. A jelentekre ráerősítenek a kiváló zenei tételek is, melyeket Michael Giacchino szerzett (az ő nevéhez köthető a következő Doctor Strange-film zenéje is).

Az előző filmhez képest valamivel visszafogottabb a humor, de így is lesz sok kacagtató és kínos pillanatunk miatta. A humort főként mellékszereplők és viszonyaik szolgáltatják, például Ned és újdonsült barátnőjének párbeszédei mindent visznek. A címszerepben visszatér Tom Holland, mellette Nick Furyként Samuel L. Jacksont is láthatjuk. Az előző részből ismert fiatalabb színészek is tiszteletüket teszik, többek közt Zendaya is, aki jelenleg az Eufória című sorozatban brillírozik.

A stáblista legördülése után két jelenetet is kapunk, az egyik Pókember sorsához, a másik pedig a Marvel kapitányban megismert szereplőkhöz kapcsolódik. Érdemes megvárni őket!

Tehát láthattuk a hálószövőt, hogyan cseperedik éretlen kamaszból valódi szuperhőssé. Igazi kaland volt a javából, habár nélkülözött minden eredeti ötletet és merész húzást. Látványában és akciójában erősen felső kategóriás, remek kikapcsolódást és szórakozást nyújt, de azért bízzunk benne, hogy a Marvel háza táján végre szakítanak az eddig használt receptekkel. Ahhoz pedig, hogy érdemben megújulhasson az MCU, az új fázis remek lehetőséget biztosít. Már csak merész ötletek és kiváló megvalósítás szükséges. A Marvel iránti érdeklődés még soha nem volt ilyen méretű, azonban a kellő megújulás nélkül rengeteg rajongót veszíthet a franchise. A rengeteg újonnan bejelentett projekt a fenetebb említett változtatásokra lehetőséget ad. A Pókember körüli botrányt pedig mindenki maga ízlelgesse, hiszen valószínűleg több MCU filmben nem láthatjuk viszont.

Kiemelt kép: denofgeek.com