Alkalomadtán társoldalunk cikkeiből is szemezgetünk, melyek törve kerülnek ki az oldalra. A Kritizátor egy lassan két éves oldal, ami szintén lelkes fiatalokból áll. Filmekről, sorozatokról és könyvekről írnak, néha-néha pedig egy képregény kritika is megjelenik az oldalon. A továbbiakban a Sherlock különkiadásáról olvashattok.

Steven Moffat és csapata szereti megvárakoztatni a Sherlock sorozat rajongóit és egyszerű nézőit. Nos, a negyedik évad még távol van, legjobb tudomásom szerint is jövőre esedékes, azonban karácsony alkalmából kaptunk egy kis kiengesztelést a The Abominable Bride címre elkeresztelt epizód képében. A Doctor Who minden évben készül a karácsonyra, ezt a tradíciót pedig örülünk, hogy átadták Sherlocknak is (noha figyelembe kell venni, hogy talán minden harmadik vagy negyedik karácsonykor fog történni ilyesmi). Mint azt sokan tudhatjátok, a szóban forgó történet a sorozat zömével ellentétben nem napjainkban, hanem a viktoriánus érában játszódik. Működik a koncepció? Mi az hogy!

s01.jpg

A legégetőbb kérdés, ami megfogalmazódhat az egyszeri néző fejőben bizonyára a következő: ha már viktoriánus kor, és nem láttam a többi részt, akkor ennek nekiállhatok? Nos… Nem. Hogy miért? Teljes mértékben nem vagyok hajlandó válaszolni. A cselekmény ezúttal egy alternatív síkon veszi kezdetét a 19. századi Londonban, ahol Sherlock (Benedict Cumberbatch) és Watson (Martin Freeman) egy különleges esettel találja szemben magát: egy öngyilkos menyasszony, aki visszatér, megöli a férjét, majd további gyilkosságok elkövetőjévé válik. Szellem lenne? Sherlock kétli, Watson pedig lehetségesnek tartja. Ám, ha Moffat kezeiben vagyunk, semmi se olyan egyszerű, mint amilyennek látszik.

Kétségtelen, hogy a Doctor Who-val szemben Moffat és Mark Gatiss írópárosa ritkán hibázik nagyot, ha a detektív kalandjairól van szó, s ez most sincs másképp. A humor továbbra is ül, a szereplők rendkívül szeretnivalók (nyilván a színészek miatt is) és a történetvezetés is még mindig lenyűgöző. Vizuális megoldások terén talán übereli is ezen epizód az előzőeket.

Tovább