Az animációs filmszakma legnevesebb eseménye, az Oscar-kvalifikáló, 60. Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztivál versenyprogramjába válogatták Ulrich Gábor Balázs Béla-díjas mozgókép- és képzőművész Dűne című művét. A különleges, absztrakt thriller, hullámzás képzelet és valóság között, melyben a hangok, mint tanúk átmosódnak emlékeken és félálmokon. Az alkotás a nagy múltú, a Pannónia örökségét tovább éltető Kecskemétfilm és a Focusfox produkciójában jött létre, producerei Mikulás Ferenc és Muhi András.

Közel 3300 nevezett alkotás közül válogatták Ulrich Gábor Balázs Béla-díjas mozgókép- és képzőművész Dűne című rövidfilmjét az animációs filmszakma legnevesebb eseménye, az Oscar-kvalifikáló, 60. Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztivál versenyprogramjába, a műfaji határokat feszegető filmeket tartalmazó Animáció határok nélkül kategóriába.

A különleges, absztrakt thriller hangulatát Karafiáth Orsolya így érzékelteti: „A hangok mint tanúk. Átmosódnak emlékeken és félálmokon, eldönthetetlen, valóságosak-e. Hullámzás képzelet és valóság között. Ringatózó képek az elmében, pulzáló, sötét érzések. Egy szörnyű titok a sejtjeinkben dúló szélben”.

Az alkotás a Kecskemétfilm és a Focusfox produkciójában jött létre, producerei Mikulás Ferenc és Muhi András, gyártásvezetője Vécsy Vera. A rendkívüli sound design Chris Allan munkája.

Ulrich Gábor Balázs Béla-díjas mozgókép- és képzőművész, művészeti pedagógus. Szerzői filmjeit több mint negyven ország filmfesztiváljai – köztük az annecy-i, hiroshimai, Rio de Janeiro-i, kijevi, zágrábi, espinhoi, lipcsei – válogatták be versenyprogramjukba. Munkáiból Európa számos országában volt képzőművészeti tárlata, alkotásai megtalálhatók külföldi és hazai gyűjteményekben. Több felsőoktatási intézményben volt meghívott előadó, jelenleg a Budapesti Metropolitan Egyetemen tanít.

Muhi András Balázs Béla-díjas producer. 2000-ben alapította és 2010-ig vezette az Inforg Stúdiót. Több mint 30 játékfilm és 100-nál több kisfilm, 80 dokumentumfilm, 15 animációs film producere vagy koproducere. Legfontosabb filmjei között szerepel a Rengeteg, a Dealer, az Ezüst Medve díjas Csak a szél és az Arany Medve díjas, Oscar-jelölt Testről és lélekről.

Az 1994-ben alakult Focusfox teljes filmipari szolgáltatást nyújtó cég, ezen belül Európa egyik legfejlettebb hangkeverő stúdiójával büszkélkedhet, ahol számos magyar és több amerikai nagyjátékfilm hangosítása készült. Miközben folyamatosan lépést tartanak a filmes trendek változásaival és a digitális technika fejlődésével, küldetésüknek tekintik a hagyományos, filmes technológia életben tartását is.

Az első rajzfilmsorozat, melynek elkészüléséhez a Pannónia Filmstúdió kecskeméti stúdiója hozzájárult az Egér a Marson volt 1975-ben. Ezt követte a Vízipók-csodapók, majd 1977-ben a Magyar népmesék sorozat. 1991-ben a stúdió önálló állami vállalattá vált, melyet 1993-ban a munkatársak megvásároltak. A Mikulás Ferenc vezetésével megalakult Kecskemétfilm Kft. az elmúlt években olyan nagy, nemzetközi produkciók megvalósításában vett részt, mint a Chico és Rita, a Kells titka és A vörös teknős című egész estés rajzjátékfilmek, melyeket utóbb Oscar-díjra jelöltek.

A 60. Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztivált idén áprilisban online rendezik meg.

Kiemelt kép: Dűne