A Netflix évek óta sikeresebbnél sikeresebb sorozatokat készít a közönség számára, nem félve az őket érő különböző kritikáktól, szélsőséges műfajoktól, témáktól és megítélésektől sem. 2017 októberében új, sötét humorú dráma-komédia sorozatukkal, a The End of the Fu**king Worlddel, amely  két magát kívülállónak titulált tinédzser, James és Alyssa angliai utazásának különc történetét dolgozza fel, elámították a rajongókat, és a sorozat hamar a Netflix-rajongók kedvencévé nőtte ki magát.

A sztori főszereplője James, egy érzelemmentes, magát pszichopatának tartó fiú, aki megunja a szomszédok macskájának és más kisebb állatok gyilkolását, és úgy dönt, végre itt az ideje, hogy egy emberen is kipróbálja eddig megszerzett tapasztalatait, bebizonyítsa, hogy ő valóban egy sorozatgyilkos. Ekkor találkozik egy lánnyal,  Alyssaval, akit tökéletes alanynak tart ennek beteljesítéséhez.

Alyssa az egyik legvagányabb karakter, akit valaha a képernyőn láttam. A lánynak igazából mindenből elege van, kezdve a mostohaapjával, aki manipulálni próbálja őt, miközben teljes irányítása alá vonja az anyját, folytatva az őt körülvevő kisvárosi lét unalmával. Egyszerűen csak ki akar szabadulni ebből a helyzetbőlés jó kiindulópontnak tartja, ha egyszerűen összejön egy fiúval – aki pótolhatja meglévő szeretethiányát – és ráveszi, hogy lépjen le vele. A lány célja megtalálni apját, aki régen elhagyta a családot, ennek ellenére Alyssa őt tartja az egyetlen embernek, aki törődik vele – mit sem sejtve közben a fiú terveiről.

A sorozatban így kettejük összefonódott kalandját követhetjük végig, miközben azon gondolkozunk: szerethetjük-e őket igazából? Hiszen bármerre járnak, bármennyire is felnőttként szeretnének viselkedni, mégis csak gyerekek, akik csak bajt és káoszt képesek maguk után hagyni – sokszor persze önhibájukon kívül – de teljesen felfordítva mások életét. A nap végére viszont aggódunk értük, sírunk, nevetünk velük és bárhogy próbálnak ellne tenni, megszeretjük őket és szurkolunk nekik.

forrás: bloody-disgusting.com

Charles S. Forman 2011-ben kiadott nagy sikerű, azonos The End of the F***ing World című képregénye jó alapot adott Charlie Covell forgatókönyvírónak és Jonathan Entwistle, Lucy Tcherniak fiatal rendezőpárosának, akiknek ez a sorozat eddigi karrierjük legnagyobb munkája.

A szereplőgárda ennek ellenére inkább ismert arcokból áll. James szerepében a huszonkét éves Alex Lawther látható, akit a sorozat rajongók a Black Mirror harmadik évadának „Shut Up and Dance” című epizódjából ismerhetnek, Alyssa megformálója pedig Jessica Barden, a Penny Dreadful Justinejeként lehet ismerős. Mellettük olyan színészek játszanak még, mint Wonmi Mosaku (Legendás állatok és megfigyelésük) vagy Gemma Whelan (Trónok harca), kiknek párosa szintén csak emelik a színvonalat jó zsaru-rossz zsaru alakításukkal.

A gyönyörű képi megoldások és jó zeneválasztások különös atmoszférát teremtenek a sorozatban, ami vonzza és képernyő előtt tartja mind a nyolc rövid részen keresztül a nézőket. Ilyen szereplőgárda és megvalósítás mellett csak ajánlani tudom mindenkinek a The End of the F***ing World-öt, főleg, ha valaki nem fél a brit fekete humortól és a jó történetektől.

https://www.youtube.com/watch?v=vbiiik_T3Bo&t=36s

 

 

Kiemelt kép: bloody-disgusting.com