Ez a kérdés, válasszatok!

0
Ez a kérdés, válasszatok!

Első megjelenő cikkünk az “5 perc” rovatban. Hogy ez mit is jelent? Egyszerű; ha az íróra rájön az öt perc, és ír egy szabad szellemű, szókimondó cikket, azt itt fog megjelenni. Érdekes témákkal és kritikákkal fogunk találkozni, az biztos!

Ha valamiben jó a magyar, akkor az a panaszkodás. Menjünk le a piacra: a nyugdíjasok, mintha azon versengenének, kinek mennyire rossz az egészsége. Menjünk el baráti-családi találkozóra. Ha zömében jobboldaliakkal sodort össze minket a szél, biztosan hallani fogjuk a migránsok és a romák által okozott károkat, ellenben, ha éppen baloldali érzelműekkel beszélgetünk, rá is térhetünk a kormány rossz politikájából adódó elvándorlásokra. A fiatalok ezeken a helyeken egyre kevésbé képviseltetik magukat, de ha jelen is vannak, hozzászólni nemigen tudnak (vagy nem akarnak).

Mi fiatalok, amikor a kortársainkkal töltjük szabadidőnket, nem panaszkodunk és gyűlölködünk. Persze a politika itt is szóba jön, viszont teljesen eltérő véleményt alkotunk. A fiataloknak ugyanis elege van a mai pártokból és politikából. Nincs jó, csak rossz és rosszabb. Bárkit megkérdeznék, mi a véleménye a magyar politikáról valószínűleg elhangzanának olyan mondatok, hogy “mindenki korrupt” vagy “a parlament olyan, mint egy állatkert”. És ezzel azt hiszem meg is válaszoljuk azt a kérdést, hogy miért nem mennek el a 30 év alattiak szavazni.

Megoldás nincs, csak konstruktív javaslatok. Például a választási kötelezettség, azzal a feltétellel, hogy lenne lehetőség az ún. blank vote szavazat leadására. Ennek jelentése vak szavazat, azaz a választónak nincs preferenciája, egyik pártot sem szereti vagy utálja, így döntésképtelen és egy egyszerű fehér lapot dob be az urnába. Játszunk el a gondolattal, hogy ez az új rendszer életbe lép. Milyenek lennének a választási eredmények? Véleményem szerint erős többségben lenne a fent említett alternatíva, amely tökéletesen leképezné a hazai lakosság jelenlegi magyar politikához és pártokhoz fűződő viszonyát. Ám nagyszerű lenne még ez a megoldás azért is, mivel végre olyan korszakba lépnénk, ahol a ius mormorandi már mindenkitől elfogadott lesz, hiszen mindenki szavazott, függetlenül attól, hogy x-elt vagy csak egy egyszerű fehér lapot hajtott félbe. Ám addig, amíg ehhez hasonló megoldás nem születik, csak Orbán Ottótól tudok idézni: “Sírnék én is, de dühömben/hogy ott rohadunk a régi körben/s föltámadnak a holt rögeszmék – láthatom újra a közös ügy vesztét.”

Nincs megjeleníthető cikk