Évadnyitás felsőfokon – Hippolyt újratöltve

Vilcsek Orsolya 2017. okt. 10. 0 0

Hippolyt, a lakáj… ugye mindenki számára ismerősen cseng? Nos, ha hagymát nem is ettem hagymával, de azért a Schneider villában zajló események szereplőjeként éreztem magam. Együtt bólogattam a többiekkel az örökzöld slágerekre és én is részese voltam a bonyodalmaknak. 

A soproni Petőfi Színház megnyitotta a zenés-táncos évadát, nem is akármilyen darabbal. A nyitó előadás Hippolyt, a lakáj volt. Mit is mondhatnék így elöljáróban… amire számítottam azt meg is kaptam, s talán még egy kicsit többet is. A darab történetéről annyit mindenképp fontos tudni, hogy Magyarországon a második hangosfilm a Hippolyt volt, az akkori nagyágyúkkal úgy mint, Kabos Gyula, Csortos Gyula vagy Jávor Pál. Nos az akkori sikersztori után, már többször is színpadra álmodták a sztorit, gondoljunk csak az 1999-es filmre Pogány Judittal, Koltai Róberttel és Eperjes Károllyal. Vagy emlékezzünk vissza a pár évvel ezelőtti színdarabra is amelyet Pesten mutattak be.

Azóta több vidéki színház is műsorára tűzte ezt a darabot, így történt ez Sopronban is a múlt héten és ki is rendezhette volna meg jobban ezt a darabot, mint az egykori Hippolyt; Eperjes Károly? Hála ennek az embernek és a fantasztikusan összeválogatott szereplőgárdának egy elképesztő előadásnak lehettek a nézők fül-és szemtanúi a teátrumban. Ráadásul olyan húzónevek szerepelnek a színészlistán, mint Reviczky Gábor, Horváth Zsuzsa vagy Savanyu Gergely. Természetesen nem szabad megfeledkezni többek között Mucsi Kristófról, Maizác Stefániáról vagy Sziládi Hajnáról sem, akik például a Kaposvári Egyetem Művészeti Karának hallgatói. Szót kell ejtenünk a koreográfiáról is, amit Demcsák Ottónak köszönhetünk, illetve a zenekarról, akiket Oberfrank Péter vezényelt és természetesen a díszlet- és jelmeztervezőkről, Mira Jánosról és Rátkai Erzsébetről. Mindannyian csodás munkát végeztek, remekül érzékeltették a díszlettel és a ruhaválasztásokkal, helyzetváltozásokat, melyek a Schneider család életében bekövetkeztek.

Forrás: Soproni Petőfi Színház

A felvezetést követően pedig az előadást sem lehet rossz szavakkal illetni. Maga az alaphelyzet mindenkinek ismeretes. Adott a Schneider Família akik a fuvarozásból elég szépen megszedték magukat, s aztán új lakhelyükké az igen csak elit Rózsadombot választották. Rögtön villába költöztek, ahova Schneiderné szerint dukál a lakáj is. Nos igen, itt kerül a képbe Hippolyt, az enyhén fogalmazva is megfelelési kényszerrel küszködő, álszenteskedő figura. Valljuk be nem csak hogy a történelemből, de a mai világból is száz ilyet tudnánk felidézni. De ha már történelem, akkor Tartuffe. – Kicsit mintha az alteregóját látná benne a néző. A sok cselszövés és alakoskodás nem helyezi pozitív szereplővé Hippolytot, ám mégis az egyik fő mozgatója lesz ennek a darabnak.

Hála ennek a kettős megítélésű teremtésnek, Schneiderék igazán erősen kapaszkodnak felfelé azon a bizonyos létrán. A bútorokat lecserélik, operába járnak, diétáznak és csupa olyan dolgot csinálnak ami teljesen ellentéte az addig megszokottnak. Még Moliére-i mélységekig is elment Eperjes, hogy megmutassa ennek a történetnek az örök érvényű igazságait amellett, hogy zenével és tánccal szórakoztatta a nagyérdeműt. Tehát az előadás egy vicces köntösbe bújtatott leckeként is értelmezhető.

Ha pedig vicces elemek, akkor Reviczky Gábor. Reviczky egy jelenség. Olyan élettel töltötte meg a színpadot a társai mellett, amiről egy rossz szót sem lehetne mondani. Az apró poénok természetesen ott voltak, na de azért akadtak nagyágyúk is… viszont számomra mégis a mimika és a testbeszéd volt az, ami elvitte azt a bizonyos pálmát. A pipogya Schneider Mátyás, azaz a ház urának megformálója az a személy aki megtartja az emberségét, és igazi önmagát annak ellenére, hogy ennyire meggazdagodtak. Talán ezért is lesz mindenkinél szimpatikusabb ez az alak.

Azért Schneidernére is érdemes odafigyelni. Bár nem a szórakoztatással, de mégis ad valamit; Egy leckét. Mindenkiben lappang az a kis valami, az a kis ördög akinek nem tudunk néha megálljt parancsolni. Ezért beleesünk hibákba, elkövetünk dolgokat amiket aztán nem kellene, de valahol mégis csak tanulunk belőle. Ilyen ha az ember túl hiszékeny, vagy befolyásolható. Szegény asszony is áldozatául esett Hippolytnak, és csak a mű végén ébredt fel ebből a leányálomból, és tért vissza a valóságba.  – Itt is párhuzamot vonhatnánk Molière regényével. – Na de vissza a történethez, amiből természetesen nem hiányozhat a szerelem sem.

Fotó: Török Sára

Lássuk csak az érem két oldalát: A Schneider leányt, Terkát erős szerelem fűzi Nagy Andráshoz, a fuvaroshoz aki egyébként nemesi leszármazott. Viszont ezt a történet folyamán végéig titkolja, majd a lezárásnál leplezi le saját magát, amikor már mindenki a katarzisra készül és lám, beteljesedik a kapcsolatuk. Azok után, hogy a család ki akarja házasítani Makáts-csal, a pompadúr, cicoma úrfival. A vonzalom hiányában is erősen próbálkoznak, de ahogy az lenni szokott mindenki elnyeri a végső jutalmát. Makáts és nagybátyja megkaparintja az erkölcsi zsákutcát ábrázoló Mimit, a táncosnőt aki szintén szereti szítani a tüzet, úgy ahogy azt illik ebben a társaságban. Terka hozzámegy Andráshoz, és a Schneider szülők is magukba szállnak, újra a realitás talajára lépnek. Hippolyt pedig, a drága lakáj eltűnik… Amikor már nincs miből hasznot húzni, nincs hol alakoskodni és rendezkedni, akkor számára ott végleg lehúzzák a rolót.

Szereplők:

Hippolyt – Savanyu Gergely
Schneider Mátyás – Reviczky Gábor
Aranka, a felesége – Horváth Zsuzsa
Terka, a leányuk – Maizác Stefánia
Benedek András – Mucsi Kristóf
Makáts, főtanácsos – Horányi László
Makáts Csaba – Habodász István
Mimi, lokáltáncosnő – Török Sára
Mimi, lokáltáncosnő – Simon Andrea
Julcsa – Kádas Petra
Julcsa – Sziládi Hajna
Tóbiás – Papp Attila

Díszlettervező – Mira János
Jelmeztervező – Rátkai Erzsébet
Zenei vezető – Oberfrank Péter
Korrepetitor – Sárdy Barbara
Sági Balázs
Koreográfus – Demcsák Ottó
Ügyelő – Horváth Dávid
Rendezőasszisztens – Simon Andrea
Rendező – Eperjes Károly

Tags: évad, hippolyt, sopron, Színház Categories: SZÍNHÁZ
share TWEET PIN IT SHARE
Related Posts