Szerdán kezdődik a Vajdaság legjelentősebb művészeti fesztiválja, a Dombos Fest

f21.hu 2018. Júl. 2. 0 0

A vajdasági Kishegyesen egy löszfal tövében 18 évvel ezelőtt hívták életre egy szemétdomb helyén civil összefogással a Dombos Festet, amely azóta is a térség legjelentősebb és legkedveltebb művészeti fesztiválja. Idén is bemutatja a magyar kultúra érdekes, színvonalas, de a Vajdaságban még kevésbé ismert produkcióit. A löszfal ismét legszebb arcát mutatja, köszönve a páratlan fényfestészetnek is, mely a Vajdaságban egyedül ezen a helyszínen honos, új értelmet, új dimenziót adva a térnek, a mindennapoknak!

Az idén ötnapos fesztivál (Kishegyes, 2018. július 4 – július 8.) zenei kínálata a magyar zenei élet legjobbjaiból szemezget ismét , a megnyitó koncerten Lajkó Félix & Sidoo Attila újító és virtuóz duója lép fel.

Itt lesznek a már megszokott vajdasági kötődésű produkciók; Lóci játszik, Csizmadia Anna a Fokossal, Máriás Béla vezette Tudósok is.

A tartalmas szórakozásért felel a Szeder formáció, a Pátkai Rozina trió, Szalóki Ági gyerekprodukciója, de a jó muzsikát garantáló Góbé és Parno Graszt is tiszteletét teszi a fesztiválon.

A Vujicsics együttes betekintést ad a délszláv tamburzene sokszínűségébe, míg a jazz produkciók sokasága; Borbély Mihály Polygon, Jü, Santa Diver, RoadSixSax a kisszínpad közönségét kápráztatja majd el!

A fesztivál elképzelhetetlen a Dombosi Remix – irodalmi napok, a Rosé borterasz vagy fényfestés nélkül; külön öröm, hogy a már harmadik évadát kezdő borpince, a Dombos Wine Club egész nyáron üzemel, ahol a kiváló borok mellett a dombosi életérzés is tetten érhető,  és a foci VB eseményei is követhetők.

Többen úgy vélik, hogy a Dombos Fest a Vajdaság szebbik arca, ehhez 18 év kitartó és következetes munkájára, de azt is mondhatjuk, hogy küldetésre volt szükség.

Forrás: Dombos Fest hivatalos

A 18 év 18 érdekessége a szervezők szerint pedig a következők voltak:

 • Hegyalja utca története

Szeméttelepből fesztiválhelyszínné alakultunk, ahol koncertek, oldtimer bemutató, íjászat, kecskefőző verseny, sportpálya, játszótér, lagzi is volt már, néha-néha  pedig libalegelőként is funkcionált az elmúlt években.

 • Nézőcsúcs

Közel 150 000 ember fordult meg az eddigi eseményeken, egyértelmű nézőcsúcs volt Rúzsa Magdi 2006-os megasztáros győzelmének nagykoncertje, ahol 5000 fő vett részt.

 • Kemencekápolna

2006-ban megépült a Kemencekápolna Csete György Kossuth díjas építész terve alapján.

 • Dresch 50 – 120 percben

Dresch Mihály a fesztiválon ünnepelte 50.szülinapját – legendás 120 perces koncerttel.

 • Félix forever

Lajkó Félix évről-évre itt mutatja be új zenei projektjeit a vajdasági nézőknek, amely egyfajta „hazai tesztje” is az új zenei gondolatoknak.

 • Dombos remix

A kortárs irodalom bemutatkozik: vajdasági írók és magyarországi írók, költők szívesen látogatott eseménye.

 • Dombosi hangulatok No 1

Ami még a szervezőket is meglepte: zalai jurtások a legkitartóbb táncosai a Carbonfols koncertnek.

 • Dombosi hangulatok No 2

A fényfestészet és a tábortűz elmaradhatatlan tartozékai a festnek.

 • Dombos Wine Club

Berobbant a borkultúra a festre: harmadik szezonját kezdi a Dombos Wine Club. Míg az első 10 évben alig lehetett eladni 10 üveg bort, addig az utóbbi években a készletek folyamatosan kiürülnek!

 • Méz/Kábeltévé/Asztalitenisz 

Dombos név alatt fut/futott már: méz/kábeltévé/asztalitenisz klub.

 • Lösz vagy nem lösz?

A Lösz vagy nem lösz szlogen igazán megmozgatta a kedélyeket. Volt olyan év, amikor tényleg úgy tűnt, hogy nem lösz több fesztivál az anyagi nehézségek miatt.

 • Dombos életpályák

Dombos csapattagok egész érdekes életpályát futnak be, egyik stábtagunk már az európai parlamentben dolgozik, de van köztük igazgató, üzemvezető, újságíró, pedagógus is.

 • Dombos hűség 1

12 éve állandó a hangosító csapat, 17 éve ugyanonnan érkeznek az asztalok-padok.

 • Dombos hűség 2

18 éve állandó partner a kishegyesi női fórum, akinek a lángosa külön brand lett! Elmaradhatatlan!

 • Dombos International

A legtávolabbi művészek, akik felléptek a Dombos Festen: Min Tanaka (Japán), Huun Huur Tu (Tuva), Frank London – New York, Reza Mortazavi (Irán).

 • Dombos Szeretet

A legszebb méltatást Tolnai Ottó író adta a fesztiválról: Hanyatlás rése címmel egyik megnyitóbeszédében, pontosan ráérezve a fesztivál lényegére, löszfala szépségére.

 • Dombos Szleng

Kislegyes (írók által), újbú (közönség által).

 • Dombos, a pirosbetűs

A kishegyesi ünnepek, amelyekhez az élet igazodik: húsvét, karácsony, Dombosfest.

Kiemelt kép: Dombos Fest hivatalos

 

Tags: Dombos Fest, Kishegyes, Lajkó Félix, Parno Graszt, Szalóki Ági Categories: PROGRAMAJÁNLÓ
Related Posts