MVM Koncertek – Vadym Kholodenko zongoraestje a Zeneakadémia Nagytermében

f21.hu 2018. ápr. 3. 0 0

Az ukrán születésű pianista öt éve megnyerte a texasi Van Cliburn Nemzetközi Zongoraversenyt, ez az eredmény hozta el számára a széles körű elismerést. Fiatal kora ellenére számos hanglemezt készített a Harmonia Mundi kiadónál, melyeken – többek között – Rachmaninoff, Medtner és Liszt művei szerepelnek. Kholodenko nem először lép fel a világhírű zongoristákat felvonultató MVM Koncertek – A Zongora-sorozat keretében. Mint sok kelet-európai művésztársa, ezen az estén ő is a romantikus és az orosz repertoárból válogat: Chopin 1841-es két noktürnje után a lengyel zeneszerző b-moll zongoraszonátája hangzik el, benne a híres Gyászindulóval. A koncert második felében Prokofjev 8. zongoraszonátája következik, e háromtételes mű a második világháború alatt keletkezett. A sorozat április 25-én Alexei Volodin estjével folytatódik.

április 4. (szerda), 19.30 óra – Zeneakadémia Nagyterem

Vadym Kholodenko zongoraestje – „MVM Koncertek – A Zongora”

Chopin: 2 noktürn, op. 48, b-moll szonáta, op. 35  ***  Prokofjev: 8. zongoraszonáta, op. 84

Vadym Kholodenko 1986-ban született Kijevben. A moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban tanult. 15 éves korától olyan nemzetközi versenyek díjazottja, mint a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny, a Barcelonában megrendezett Maria Canals verseny és a japán Sendai verseny. A nagy áttörést mégis a Cliburn verseny győzelme hozta meg számára, azóta a legnagyobb koncerttermek és fesztiválok állandó szereplője Európában és Amerikában egyaránt. Olyan neves karmesterekkel dolgozott együtt, mint Yuri Bashmet, Vladimir Spivakov, Constantine Orbelian, Mark Gorenstein, Alexander Rudin, Dmitry Liss, Eugeny Bushkov, Alexander Sladkovsky. A kritikusok szerint Kholodenko technikája és zenei érzéke egyértelműen olyan nagy orosz zongoristákéhoz hasonlítható, mint Szvjatoszlav Richter vagy Emil Gilels. Jelenleg a világ egyik legtöbbet foglalkoztatott zongoraművésze. Fiatal kora ellenére számos hanglemezt készített a Harmonia Mundi kiadónál, amelyeken – többek között – Rachmaninoff, Medtner és Liszt művei szerepelnek.

Kholodenko nem először lép fel a világhírű zongoristákat felvonultató MVM Koncertek – A Zongora- sorozat keretében. Mint sok kelet-európai művésztársa, ezen az estén Kholodenko is a romantikus és az orosz repertoárból válogat: Chopin 1841-es két noktürnje után a lengyel-francia zeneszerző b-moll zongoraszonátája hangzik el, benne a híres Gyászindulóval. A koncert második felében Prokofjev 8. zongoraszonátája következik, e háromtételes mű a második világháború alatt készült.

A koncert társrendezője a Besszer Koncert Kft.

Jegyvásárlás a Müpa és a Zeneakadémia jegypénztáraiban, a www.azongora.hu és a www.jakobikoncert.hu honlapokon a Jegyvásárlás menüpontban.

 

Tags: Vadym Kholodenko, Zeneakadémia, zongorakoncert Categories: PROGRAMAJÁNLÓ
Related Posts