Hazánkban a magyar táncházmozgalom legismertebb ázsiai együttesei

f21.hu 2018. Júl. 22. 0 0

Mérdföldkőhöz érkezett a magyar táncházmozgalom: a magyar nemzet határain túlnyúló, magyarul nem beszélő, de táncainkat, kultúránkat ápoló és továbbadó táncosok egyik legkiválóbbika, a hongkongi KennethTse két évtizedes munkájáért Magyar Arany Érdemkeresztet kapott májusban. A Kelet-Ázsiában elismert táncos, táncpedagógus és koreográfus – aki Hongkongban és Taipeiben is egy-egy tánccsoportot vezet és Tímár Sándort tekinti a mesterének – július 26-án együtteseivel a Várkert Bazár színpadán lép fel Kárpát-medencei turnéjuk legfontosabb állomásaként.

„A magyar táncházmozgalom nemcsak a Kárpát-medence, de a magyar nemzet határain is túlnyúlik, helyesebben kitágítja a nemzet határait, és olyanokat is a részévé tesz, akik nem beszélnek magyarul, illetve akiket semmilyen rokoni kapcsolat nem fűz a magyarsághoz. Ők azok, akiket népzenénk, néptáncunk önmagában való szépsége ragadott meg, és tett kultúránk iránt elkötelezetté. Ezek a fiatalok a táncházmozgalmon keresztül kapcsolódnak a magyarsághoz.”– mondja Rosonczy-Kovács Mihály népzenész, akinek a meghívására az ázsiai táncosok hazánkba érkeznek.

Kelet-Ázsiában is egyre nagyobb teret hódítanak táncaink, amiben elévülhetetlen érdemei vannak KennethTse-nek, a hongkongi KnackCordialFolk Group együttes vezetőjének, aki szülőhazája mellett Taiwanon, Malajziában és Japánban is 20 éve rendületlenül tanítja a magyar néptáncokat. Táncpedagógusi és kultúrdiplomáciai tevékenységéért idén Magyar Arany Érdemkeresztet vehetett át. Tse és a HungarianFolkEmbassy együttműködésének a kezdete 2016 elejére datálódik. Tavaly 1400 ember előtt adtak közös műsort Hong Kongban a KnackCordialFolk Group alapításának 20 évfordulójára rendezett műsoron, amit egy turné követett. Ennek során Indonéziában, mint harmadik országban mutatták föl a táncházmozgalom globális erejét – a magyar zenekar koncertjein hongkongi és maláj táncosok közreműködtek magyar táncokat bemutatva.

Forrás: Kenneth Tse

„Mindeddig méltatlanul kevés figyelmet szenteltünk a világszerte a magyar néptáncokért rajongó, de magyarul nem beszélőknek. Az ő tánc és zene iránti érdeklődésüket kiterjeszthetjük az egész kultúránkra és rajtuk és a táncházmozgalmon keresztül erősíthetjük az országimázst világszerte. Más ilyen népszerű, egyedi és markánsan a magyarsághoz köthető kulturális termékünk nincs. A Magyarország Barátai Alapítvánnyal és a Fonóval közösen úgy gondoljuk, tudatosan kell összefogni ezt az értékes kultúrkört, ezért ez év végén elindítjuk  az „I Dance Hungary” programot, amelynek részleteit most rakjuk össze, a mostani turné tapasztalatait is felhasználva.” (Rosonczy-Kovács Mihály, népzenész hegedűs)

Bognár Szilvia szintén régóta dolgozik az autentikus népzenét elsősorban külföldön képviselő, Rosonczy-Kovács vezette FolkEmbassy-vel, többek között énekel az együttes hazai ismertségét megalapozott 7 órás Felsütött a nap az égre népzenei karaoke DVD-n. A műsor, a FolkEmbassy-vel közös zenei kíséretét a felvidéki Pósfa Zenekar, a 2017-es Fölszállott a Páva vetélkedő győztes formációja, adja.

A hongkongi KnackCordialFolk Group japán, taiwani és maláj vendégtáncosokkal (összesen 18 pár táncos) Tse saját koreográfiáit adják elő. A műsoron délalföldi, sárközi, kalotaszegi, mezőségi, marossárpataki táncok mellett egy ukrán és egy bolgár koreográfia is szerepel. Az előadást táncház követi.

Július 22-én a felvidéki Gútán, július 26-án a Várkert Bazárban, július 28-án a Művészetek Völgyében, majd augusztus 1-jén a kalotaszentkirályi tánctáborban találkozhatnak még a táncházkedvelők és a különleges kultúrdiplomáciai programok iránt fogékonyak KennethTse tánccsoportjaival.

A 26-ai előadás a Várkert Bazár Öntőház Udvarának szabadtéri nagyszínpadán ingyenesen látogatható.

A KennethTse-vel 2017 nyarán, a magyar néptánc és népzene szeretetéről készült interjú ITT olvasható.

Együttműködő partnerek:

  • Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft;
  • Magyarország Barátai Alapítvány
  • Philidor Intézet – a Fonó Budai Zeneház nemzetközi irodája
Kiemelt kép: Kenneth Tse hivatalos

Tags: Bognár Szilvia, Fölszállott a Páva, HungarianFolkEmbassy, I Dance Hungary, KennethTse, Pósfa Zenekar, programajánló, tánc Categories: PROGRAMAJÁNLÓ
Related Posts