Februárban indul a harmadik Cziffra Fesztivál

f21.hu 2018. jan. 25. 0 0

A sorban harmadik Cziffra Fesztivált a tavalyi fesztiválon alakult és debütált CZF Kamarazenekar nyitja meg a MOMKult Színháztermében február 19-én. Közreműködik a fesztiválalapító, Liszt- és Prima-díjas zongoraművész, Balázs János, valamint két kitűnő külföldi vendég, a szlovén Darko Brlek, klarinétművész és Gwendolyn Masin, hegedűművész. A Cziffra Fesztivál Kamarazenekarát Kállai Ernő, Junior Prima-díjas hegedűművész vezeti.

Február 19-én veszi kezdetét a Cziffra Fesztivál, hagyományosan a fesztivál saját kamarazenekarának hangversenyével. A hét teljes programjában olyan művészek lépnek majd fel, mint Pierre-Laurent Aimard, Grammy- és Siemens Zenei díjas zongoraművész, Arcadi Volodos, Grammy-díjas zongoraművész, Miklósa Erika, Szakcsi Lakatos Béla, Presser Gábor vagy a Hot Jazz Band.

A nyitókoncert vendégei között a szlovén zenei élet egyik legjelentősebb egyénisége, fesztiváljainak, hangversenyeinek visszatérő vendége, a Ljubljanai Fesztivál művészeti igazgatója, Darko Brlek szerepel, valamint az érdekes életúttal rendelkező és a magyar közönség számára már jól ismert Gwendolyn Masin, aki Amszterdamban született, édesanyja pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjével kitüntetett Kelemen Mária, a többszörösen díjnyertes dublini Young European Strings Zeneiskola igazgatója.

Gwendolyn első magyarországi koncertjét ötévesen adta a Zeneakadémián. Hatévesen Fokvárosba, négy évvel később Dublinba költözött családjával, ahol csodagyerekként tekintettek rá. Masin szólistaként és kamarazenészként is aktív. Itthon fellépett többek között a Magyar Nemzeti Filharmonikusokkal, a MÁV Szimfonikus Zenekarral, a Savaria Szimfonikus Zenekarral, a világ jelentős külföldi zenekarai mellett. Számos nemzetközi díjat tudhat magáénak, és a nemzetközi koncertéletben nemcsak mint szólistát, hanem mint a GAIA Zenei Fesztivál művészeti igazgatója, és a Michaela’s Music House hegedűoktató tankönyv szerzőjét is számon tartják. A fesztivál egészen február 27-éig tart.

fotó: Böröcz Balázs

A különböző kultúrák minden szempontból nagy hatást gyakoroltak rám: lelkileg, érzelmileg, meghatározták a világlátásomat. Azt gondolom, hogy a sokszínű származásom az életem valamennyi területét érinti; de közülük különösen erősen vannak jelen a mindennapjaimban a magyar gyökereim. (…) Megtisztelve érzem magam, hogy tanárként egy olyan intézményben dolgozhatok (Haute école de musique de Genève – Genfi Zeneművészeti Főiskola), amelyben Liszt Ferenc is tanított.” – mondta a művésznő a papageno.hu-nak egy interjúban.

A Cziffra Fesztivál nyitóműsora:

W. A. Mozart: Divertimento, K. 136
C. M. von Weber: Klarinét-kvintett (Vonószenekari változat)

E. Bloch: Nigun
M. Ravel: Tzigane
F. Chopin: Andante spianato és Nagy polonéz

A fesztiválról, valamint a programokról bővebben itt olvashattok.

Tags: Balázs János, Chopin, Cziffra Fesztivál, fesztivál, Hot Jazz Band, kamarazene, komolyzene, Miklósa Erika, Mozart, Presser Gábor, Ravel, Zeneakadémia, zongora Categories: PROGRAMAJÁNLÓ
Related Posts