Egyre közelebb a csillagokhoz – Hamarosan indul a Y.EAST fesztivál

f21.hu 2018. jún. 16. 0 0

Idén a nyári évad egyik nyitófesztiváljaként látogathatjuk meg a Y.EAST – Nemzetközi Színházi Fesztivált, melyet harmadik alkalommal rendeznek meg a Zsámbéki Színházi Bázison június 21. és 24. között.

Négy nap alatt 13 színházi előadás, ebből három új bemutató,  és négy darab 48 óra alatt elkészülő magyarországi ősbemutató lesz, hat koncert, DJ-k, szabadtéri filmvetítések, különböző workshopok és kézműveskedés, rövidfilmvetítések, csillagvizsgáló, gyerekprogramok, sportprogramok, Foci VB-vetítés, csehországi sörök és magyar borok, sátortábor és persze a lehető legjobb hangulat ezen a különleges, természetvédelmi területen, „közelebb a csillagokhoz”.

Az idei harmadik fesztiválra már hat országból érkeznek a fellépők (Magyarország,  Szlovákia,  Csehország,  Szlovénia,  Lengyelország,  Szerbia). A színházi programban kortárs dráma, szerzői színház, gyermekelőadás, felolvasószínház és egy különleges projekt is helyet kapott, amelyben neves társulatok alkotói mérik össze tudásukat a közönség örömére (Kompánia Utolsó vonal,  FAQ társulat,  Másik oldal): 48 óra alatt egy addig számukra ismeretlen kortárs drámából készítenek előadást, hogy megnyerjék a fődíjat.

Forrás: Y.EAST hivatalos

A légvédelmi bázison évente egyszer, a Y.EAST fesztivál idején megengedett a sátorozás is, melyet a fesztivál szervezői ingyen biztosítanak a természetvédelmi területen. A fesztiválon visszaváltható poharak és szelektív hulladékgyűjtők várják a látogatókat.

A három ingyenes nemzetközi workshop:

„Don’t act!”  – színésztréning Brecht módra

június 19-21. (napi 4 óra) – műhelyvezetők: Michal Hába (CZ) & Gertrud Mária Korpič (SK)

“Várjuk azokat a színészeket, akik szívesen ismerkednek a brechti színházzal!” 

Michal Hába (1986) a prágai DAMU-n végzett alternatív és bábszínház szakon. A Lachende Bestien nevű formáció alapítója és művészeti vezetője. Társadalomkritikus, proaktívan politikus színházuk a brechti játékmódot alkalmazza. Saját darabokat és klasszikus drámák adaptációit is színre viszik.

Gertrud Mária Korpič (1985) csehszlovák születésű felvidéki magyarnak vallja magát. Színháztudomány szakon végzett a pozsonyi VŠMU-n, majd a prágai DAMU-n gyakornokként megismerkedett Michal Hábával. Később abszolutóriumot szerzett a BTK KRE-n. A Balassi Intézetben tudatosult benne, hogy műfordítóként is dolgozik majd.


Recycling & upcykling  – alkotótábor

Június 16-21. – műhelyvezetők: Peťovská Flóra (SK) & Orbók Áron (HU)

“A legtöbb fesztivál rengeteg szemetet termel, minden eldobható, a Y.EAST azonban más! Velünk megismerkedhetsz a környezetbarát, fenntartható hozzáállással, az újrahasznosító barkácsolással, a kreatív tereprendezéssel!”

Peťovská Flóra (1986) szlavista, műfordító, irodalomszervező, nyelvtanár. Az ELTE BTK cseh-magyar szakán végzett. A Cseh Centrum munkatársa, a Csirimojó Kiadó alapítója és művészeti vezetője. A fenntarthatóság, vizuális kultúra, dizájn, gasztronómia és fotózás elkötelezett híve.

Orbók Áron (1985) színész, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen végzett. Szabadúszóként  számos független produkcióban játszott. A Y.EAST fesztivál alapítója és igazgatója 2016 óta.


„Találkozások/Meetings” – Filmkockák híres drámai karakterek utóéletéből

Június 21- 24 (napi 4 óra) – műhelyvezetők: Lucie Orbók (CZ) & Barbara Wojtkowiak (PL)

“Színészek és írni vágyók, gyertek! Készítsünk klipet Júlia és Odüsszeusz, Irina és Othello vagy épp Antigoné és Woyzeck találkozásáról!”

Lucie Orbók (1983) a prágai DAMU-n végzett rendező szakon Jan Nebeský osztályában. A Divadlo Unlimited alapítója. A kortárs drámákra és irodalmi adaptációkra specializálódott társulat fontosnak tartja a színház politikai vonatkozásait is. Lucie a budapesti Cseh Centrum igazgatója, angolul, franciául, magyarul is beszél.

Barbara Wojtkowiak (1986) lengyel díszlet- és jelmeztervező, szintén a prágai DAMU-n tanult. Jelenleg Varósban él, számos európai alternatív és kőszínházi társulat előadásaihoz tervezett már díszletet és jelmezt.

  • Mindegyik workshop maximum 10 résztvevőt tud fogadni.
  • Az workshopok ingyenesek, angol és magyar nyelven zajlanak. A résztvevők számára szállást, étkezést és fesztivál belépőt biztosítunk.
  • Jelentkezés ITT
  • Ha kérdésed van, írj emailt a szervezes.y.east@gmail.com-ra!

Várják továbbá a fesztiválra önkéntesek jelentkezését is.

További infó: https://www.facebook.com/yeastzsambek/

Kiemelt kép: Y.EAST hivatalos

Tags: fesztivál, Színház, Y.EAST, Y.EAST – Nemzetközi Színházi Fesztivál, zene, Zsámbék Categories: PROGRAMAJÁNLÓ
Related Posts