Dohnányi Ernő előtt tiszteleg a Zeneakadémia – programajánló

f21.hu 2017. dec. 6. 0 0

A 20. századi magyar zene egyik meghatározó személyiségének műveit játssza Frankl Péter, világhírű zongoraművész és a Kelemen Kvartett december 13-án a Zeneakadémia Nagytermében.

A Zeneakadémia első rezidens együttese, a kiemelkedő tehetségekből álló Kelemen Kvartett ezúttal a Londonban élő Frankl Péter zongoraművésszel alkot egy csapatot. Az “Otthon az Zeneakadémián” sorozat következő koncertje Dohnányi örömünnepe lesz. A káprázatos játékáról ismert Frankl Péter a Zeneakadémián végzett, és világszerte ismertté vált muzsikusaink egyike, aki a zongoraművész-családfán Dohnányi unokájának mondható, és nemcsak a pódiumon, hanem a patinás Yale Egyetem katedráján is öregbíti a magyar zongorista iskola hírnevét.

A Kelemen Kvartett 2010-es megalakulása óta sikert sikerre halmoz: világszerte koncertezik, és számos nemzetközileg is nagyra becsült díjat mondhat magáénak. Az együttes fellépett már a Carnegie Hallban, a Musikvereinban, a Berlini Filharmoniaban, és visszatérő vendége többek között a londoni Wigmore Hallnak, az amsterdami Concergebouw-nak és a velencei Teatro Fenice-nek is. Az áprilisig tartó, öt részes koncertsorozat keretében a vonósnégyes a formációban rejlő sokszínűséget kívánja a közönség elé tárni, számos izgalmas összeállítású mű megszólaltatása mellett.

A koncertsorozatot december 13.-án az emblematikus c-moll nyitja, amelyről maga Brahms is elismerően nyilatkozott. A koncerten felcsendül még az 1914-ben keletkezett esz-moll zongoraötös, amely szintén remekműnek számít, valamint örömteli élményt nyújt mind az előadónak, mind a közönségnek. Az 1935-ös keltezésű c-dúr szextett hangszeres összeállítása rendkívül rendhagyó: a vonóstrióhoz és a zongorához két fúvós hangszer csatlakozik; a klarinét- és kürtszólamot a Budapesti Fesztiválzenekar két kiváló szólamvezető művésze, Ács Ákos és Szőke Zoltán játssza majd.

Az Otthon a Zeneakadémián előadásaira jegyek online is kaphatók

Frankl Péter és a Kelemen Kvartett – december 13.

Nils Mönkemeyer és a Kelemen Kvartett – 2018. január 16.

Andreas Ottensamer és a Kelemen Kvartett – 2018. február 24.

Aleksandar Madžar és a Kelemen Kvartett – 2018. április 12.

Tags: Frankl Péter, Kelemen Kvartett, Zeneakadémia Categories: PROGRAMAJÁNLÓ
Related Posts