Ha nem vagy online, nem is létezel? – FOMO – Megosztod és uralkodsz filmajánló

Fűtő Zsófi 2019. Sze. 30. 0 0

Tapsvihar követte Hartung Attila FOMO című filmjének első vetítését a Toldi mozi nagytermében. Mindenki tudta, hogy itt valami teljesen újat láttunk, mint amit magyar filmtől eddig megszokhattunk. Hartung Attila ugyanis olyan hiteles filmet készített a Z-generációról, amihez kortól függetlenül mindenkinek lesz egy-két szava. És senki sem akar kimaradni abból a beszélgetésből.

A film címe, FOMO, egy angol mozaikszó (Fear Of Missing Out), ami magyarul annyit tesz „félelem attól, hogy lemaradunk vagy kimaradunk”. Ezzel pedig tökéletesen leírja magát a filmet és az üzenetet, hogy feltegyük magunknak is a kérdést: tényleg kimaradnánk? A Z-generáció egyik jellegzetessége ugyanis a közösségi média megjelenése miatt, hogy „kötelezővé” vált a posztolás és a jelenlét, hiszen, ha manapság valamit nem dokumentálunk, az tulajdonképpen meg sem történt.

A film elején megismerjük a Falkát, ami egy négy fős végzős gimnazista fiúkból álló társaság. Gergő (Yorgos Goletsas), Patrik (Bouquet Gergely), Bandi (Pokorni Ábel) és Ábris (Sipöcz András) egy sikeres és merész YouTube csatornát működtetnek. Különböző “kihívás-videókat” töltenek fel, legyen szó ismeretlen lányok fenekének csapkodásáról vagy tetőn való mászkálásról. A határok elmosódnak, ők pedig mindenből kihívást csinálnak, mindent bevállalnak és mindent felvesznek. Már ezek a képkockák megadják a film hangulatát és felkészítik kicsit a nézőt: jobb, ha megkapaszkodunk a székünkben, mert gyorsan magával fog ragadni.

A fiúk bemutatása után egy házibuliban találjuk magunkat, ahol, ha bevalljuk, ha nem, mind jártunk már. Ismerjük a helyszínt és tudjuk, hogy bármi megtörténhet. Az pedig csak ráadás, hogy minden megtalálható, ami nekik is fontos: alkohol, drog és csajok. Több szereplővel is ekkor ismerkedünk meg, többek között a buli házigazdájával, Zitával (Songoro Laura), a 11-es Lillával (László Panna) és barátnőjével, Vivivel (Murányi Panka). Nem kevés ivás és ismerkedés után azonban elmosódnak a határok, a lányok pedig a banda prédájává válnak – ezzel pedig kezdetét veszi az éjszaka, amit egyikük sem fog elfelejteni.

A problémát viszont csak akkor érzékelik, amikor a buli után Lilla eltűnik, az ügy pedig az iskoláig jut, ahol Gergőt teszik első körben felelőssé és kirúgják. Hogy ezt helyrehozzák, a Falka beleveti magát a budapesti éjszakába és elhatározzák, megtalálják a lányt, hogy tisztázzák barátjukat.

Hartung Attila, a film rendezője és Kerékgyártó Yvonne mellett a forgatókönyv írója a velejénél ragadta meg a Z-generációt és nem eresztette, amíg rá nem jött a titkára és az életére. És milyen szerencse, hogy meg is fejtette, hiszen ettől sodorja magával a FOMO a nézőt és ébreszti fel, mi is zajlik a világban, amiben élünk. A kamaszkor egy veszélyes időszakáról készült a film, amikor a megfelelési kényszer és a bizonyítási vágy kéz a kézben járnak. Egy pont, ahol már nem vagyunk elég gyerekek, hogy minden mozdulatunkat figyeljék, de elhisszük, hogy elég felnőttek vagyunk ahhoz, hogy a szabályok már másképp vonatkozzanak ránk.

A főszereplő, Yorgos Goletsas Gergőként megzavarja az elménket és igazi hullámvasút a néző számára, ahogy a történet kibontakozik a fiatal fiú szemszögéből. A Deep Glaze zenekarból ismert énekesnek ez volt az első színész munkája (amit ha nem tudnánk, nehezen hinnénk), de egyszerre rabolt el és kegyetlen módon tört össze szíveket a vásznon. Tökéletes párost alkottak László Pannával, aki Lillaként nem kis feladatot kapott, de ha akarnánk, se tudnánk mást elképzelni helyette. Bármennyire is szeretnénk, nem tudunk mindenkit kiemelni, pedig megérdemelnék: az egész színészgárda hű volt önmagához és a karakterekhez, ez pedig tökéletesen megelevenedett a vásznon, legyen szó fiatal vagy már ismert, sikeres színészről (Stohl András, Sipőcz András).

Külön dicséretet érdemelnek a készítők a budapesti éjszakai élet bemutatásáért. Nem mellőzték az alkoholt, a sarki gyrosost, ahogy a Kálvin tér vagy a Vittula sem volt ismeretlen számukra, ahogy a mai fővárosi tinédzsereknek sem. Nem féltek elérni, hogy összeszoruljon a gyomrunk vagy rosszul érezzük magunkat néha, ettől válik olyan fontossá ez a film.

Nem mehetünk el szó nélkül még a remekül összeállított soundtrack mellett sem. A film főcímdalát a Fran Palermo frontembere, Henri Gonzo írta, míg a többi eredeti számot a Csaknekedkislány tagja, Kosinczky Dávid szerezte. De felcsendülnek még sok más mellett olyan előadók dalai is, mint a Deep Glaze, Mary PopKids, Mörk vagy a Hősök.

Az első Z-generációról szóló magyar film tehát felülmúlta a várakozásunkat. Kilencvenegy percen keresztül szegezi a székhez a nézőt, de utána is sokáig velünk marad még. Hartung Attila filmje tényleg olyan lett, amit nem érdemes kihagyni és tényként is kezelhetjük: rég láttunk ilyen jó magyar alkotást. Nem is bizonyítja ezt jobban, hogy megmaradt a popcornom, félúton ugyanis elfelejtettem enni.

Bemutató dátum: 2019. október 10.

Képek forrása: mozinet.hu

Tags: Boiquet Gergely, film, FOMO, Fran Palermo, Hartung Attila, Henri Gonzo, Kerékgyártó Yvonne, László Panna, Murányi Panka, Pokorni Ábel, popkult, Sipőcz András, Songoro Laura, Stohl András, Yorgos Goletsas, Youtube, Z-generáció Categories: FILM
Related Posts