Lélekvirágzás az Agorában – Rajmon Ádám könyvbemutatója

Stamler Lili 2017. Már. 15. 0 0

A könyvbemutató első fél órájában a fiatal költő barátai, Horváth Iza és Tibor által alapított String and Voice együttes dalai adták meg az alaphangot.

Rock-feldolgozásukban Zanzibár, Paramore, The Cranberries, Passenger, és végül némi Bájoló is került a menübe, ami elsőre meglepőnek tűnhetett egy verseskötet bemutatóján, a költő érdeklődését tekintve azonban teljesen megszokott, ugyanis Ádám amellett, hogy a kereskedelemben dolgozik, verseket ír, de régóta dobol is.

Horváth Iza és Tibor Fotó: Stamler Lili

A számok nemcsak a költőre, a verseire is kitűnően rímeltek- a kissé álmodozó, de édességében gyakran megszakított stílust szükségszerűen előzte meg a hang- és hangulatfestés. A zenés bevezető után kiderült, hogy a költő foglalkozik dalszövegírással is, ám a verset és a dalszöveget egészen más műfajnak tartja: nem is keveri őket egymással. Ugyan még csak 2014 óta faragja a strófákat, máris rendkívül határozott véleménye van a költőiség mibenlétéről. Annak idején nővérétől, Rajmon Zsuzsannától vette át a családi versíró-stafétát, akinek előadásában hallhattuk Ádám három költeményét.

Rajmon Zsuzsanna Fotó: Stamler Lili

A Lélekvirágok, Rajmon Ádám első verseskötete Punger Péter segítségével jöhetett létre, a siker függvényében tervben van kiadón keresztül történő kereskedelmi kiadás is, továbbá Ádám szeretné, ha kötetei illusztrációkkal bővülhetnének majd. Verseivel az olvasók találkozhatnak a legnagyobb közösségi oldalon létrehozott profilján, illetve a weboldalán, ezeket rendszeresen gondozza, így értesülhetünk a legfrissebb költeményekről, könyvbemutatókról. Az online publikáció során szerzett tapasztalatai meglehetősen pozitívak, az olvasók visszajelzései pedig megerősítették abban, hogy feltétlenül folytassa az írást. A szélesebb olvasóközönséghez a poet.hu-n megjelent versei segítették hozzá, a figyelmet és a közönséget körültekintően kezeli, oldalán a verseiből készült videók, képek rendszeresen tisztítják a közösségi média mocsaras talaját.

Forrás: http://www.agorasavaria.hu

A közelmúltban íródottakon kívül majdnem minden Rajmon-vers megtalálható a Lélekvirágban, amelynek többek között címadó versét élőben is meghallgathattuk. Ízelítőként a Tavasz című versét osztanák meg az Olvasóval.

Tavasz

Fáradt a szív, megviselt
Fáradt a test, a lélek
Nem kell már, hogy elviselj
Így én is boldogan élek.

Gyönyörű nap a mai! Látod?
Szemedben gyöngyözik a napsugár
Hideg szél se fúj, nem fázom
Hajadra a fény pihenni jár.

Indulj, menj csak utadra
Könnyes lesz az elválás
Mégis jobb, ebben a tudatban
Hogy nincs tőled több elvárás

Gyönyörű a tavasz
A nap szép sugarat vet
Nem vagy itt te “kamasz”
Véget ért az őrület

(2015)

Mint mondta, versei esetleges borongósságának magyarázata az, hogy az ember a könnyebben feldolgozható, boldog élményeket kevésbé hajlamos papírra vetni, mint a szomorúbb társait. Versein keresztül, legyenek azok a vidám vagy a boldogtalan percek nyomai, hétköznapi minimegváltást nyújt az olvasónak, amivel szép párhuzamként fogható fel a String and Voice átírásában és előadásában játszott Hallelujah is.

Fotó: Stamler Lili

Elmondása szerint általában nem dolgozza át a verseit, mert úgy tartja, hogy azok egyszerre születnek, „csak úgy jönnek maguktól”, csak apróbb simításokat végez rajtuk például nyomdába bocsájtás előtt.

A zene és a Rajmon-versek kis fantáziával gondolatban kényelmesen elhelyezhetőek lehetnének egy sejtelmes pub színpadán, az alkalomra rendkívüli módon konszolidálódott rocker-költőnk és a Voice and String bizonyára otthonosabban érezné magát, de talán ez nem fikció, csak a jövő, és hamarosan máshol is találkozhatunk majd velük a verseskötet promóciós körútja során.

Amennyiben szeretné támogatni Rajmon Ádámot pályája indulásában, kövesse nyomon, vagy vásárolja meg a Lélekvirág című verseskötetét magától a költőtől!

A költővel Horváth Zoltán, az AGORA- Művelődési és Sportház munkatársa beszélgetett.

 

Categories: IRODALOM