Borest, egy kicsit másképp

0
Borest, egy kicsit másképp

Mint tudjuk (és természetesen „már az ókori görögök is”), a jó borok és az irodalom olyanok, mint a szeretők: elválaszthatatlanok. Ezt bizonyította be Dr. Fűzfa Balázs egyetemi docens és irodalomtörténész három tanítványa segítségével a DECK Bisztró pénteki, rendhagyó borkóstolóján.

Mozdulatlan fények a befagyott Csónakázó tavon, kellemes borok és apró falatok, mindez versekkel együtt tálalva: erről szólt a Borok és Mendemondák első epizódja. Akik ismerik Fűzfa Balázst, tudják, hogy minden alkalmat megragad a magyar irodalom népszerűsítésére; ezzel a nem múló lendülettel érkeztek diákjai is, hogy szórakoztassák az est vendégeit.

23

A borokkal, és a hozzájuk kapcsolódó versek segítségével, három dunántúli borvidékünket járhattuk be: a Somló-hegy lankáit, a Balaton-felvidéket és a híres Szentgyörgy-hegyet, végül pedig a közeli Vaskeresztes és Kőszeg bizonyította értékeit.

Rozmán Kristóf és Doma Bence felváltva adták elő Csokonai Vitéz Mihály versét (Szerelemdal a csikóbőrös kulacshoz); a szavaló és az énekes-gitáros jól egészítették ki egymást, a bohém költőnek is kedvére vált volna. Fűzfa tanár úr a zenék és versek között a magyar borirodalom egyes pillanatait idézte fel humorosan, majd az egész estét Lutor Katalin zárta le egy teljesen átszellemült és megrendítő Vén cigány szavalattal. Természetesen sok más mű is elhangzott, a résztvevők igazán irodalmi élményt kaptak, és a legjobb, hogy mindezt egy pohár bor mellett.

Aki január 22-én kimaradt ebből az élményből, az se keseredjen el! A Borok és Mendemondák márciusban és áprilisban folytatódik, árulta el Baki Csaba, a DECK vezetője.

16

Honnan jött az ötlet, hogy összekössétek a borokat és az irodalmat? Manapság keveseknek jut eszébe ez, pedig a rokonság nagyon szoros…

Nem akarom azt csinálni, mint mások. Bor-, pálinka-, sörvacsorák sok helyen vannak, én újítani akartam. Nem azt szerettem volna, hogy egyszerűen bejöjjenek és leüljenek az emberek, majd megegyék a vacsorájukat, borozzanak, hazamenjenek. Tematikusan helyeztük el a borvidékeknek megfelelő borokat és ételeket, a vendégeinknek mozogniuk kell, hogy mindent megkóstolhassanak. Egy társasági és kulturális élményt akarok nyújtani, ami szól is valamiről. Itt a vendégeink nem az okostelefonjukat nézegették; vagy az előadókra figyeltek, vagy egymással beszélgettek! Másképp beszéltek a borokról is.

Hogyan folytatódik a Borok és Mendemondák programsorozat?

A célomat elértem. A program március 15.-én és április 11.-én folytatódik, szintén Balázs és diákjai jönnek hozzánk hangulatot teremteni. Fűzfa Balázs arra is emlékeztetett, hogy régen is legszívesebben kávé és présházakban találkoztak az emberek.

A magyar szakos egyetemisták célja is ugyan az marad: népszerűsíteni az irodalmat és ápolni azt a bizonyos rokonságot!

Fotók: Lutor Katalin és Kocsis Marcell

Nincs megjeleníthető cikk