Álomképek, koncertek, forgatag – Savaria Történelmi Karnevál 2017

Ákos Herczeg 2017. aug. 29. 0 0

Természetesen 2017-ben is megrendezésre került Szombathely legnívósabb rendezvénysorozata, mint tizennyolc éve mindig: augusztus végén, 24-től 27-éig tartották az egész várost megmozgató programokat.

A rendezvényt első alkalommal 1961-ben rendezték meg, ennek apropóját az adta, hogy Szombathely (azaz Savaria) az ország legrégibb városi rangú települése, amely római kori alapítású (Kr.u. 43-ban). Már debütáláskor is tízezreket vonzott a karnevál, aminek fő látványeleme a felvonulás volt, ami 13 korszakra osztotta Szombathely történetét, amit a korhű öltözet tett leginkább hitelessé és látványossá. Az eredetileg ötévente tervezett karnevált 2000 után minden évben újra megrendezték- mindenki nagy örömére. A megrendezés gyakoriságával nőtt az érdeklődés, a programok mennyisége, a kulturális és gasztronómiai különlegességek térhódítása is.

Ma a város több pontján, kilenc fő és tizenegy kísérőhelyszín biztosítja a programkavalkád helyét, amiből most csak néhányat szeretnék bemutatni. Első számú helyszín a Fórum színpad, aminek nem csak elhelyezkedése miatt van a középpontban, hanem az itt fellépő művészek is biztosítják a magas színvonalat.

Szintén nagyon kedvelt a Borok utcája, ahol ugyancsak remek koncertek és előadások veszik birtokba a színpadot, ráadásul a borivás szerelmesei annyiféle borház kínálatából válogathatnak, amennyit csak el tudnak képzelni. Ha már a szórakozásnál tartunk, a Sörtér is el van látva kínálattal, leginkább söröket tekintve, de innen sem hiányozhatnak a színpad és a művészvilág remekei sem. A legnagyobbak említésénél nem kihagyható a Történelmi Témapark, ami az egész szórakozás hagyományőrző voltát megalapozza; színre kerül ott minden, ami történelmi vonatkozású és persze látványos.

fotó: Herczeg Ákos

Az én karneválom péntek este kezdődött, természetesen a Borok utcájában, mivel a hangulat megalapozásának fontos momentuma lehet egy ízletes pohár bor elfogyasztása. Egyébként ez különösen illett az ugyanebben az utcában megtartott koncert, a Cimbaliband Balkán Projekt hangulatához. A 2006-ban alakult zenekar fő célja a balkáni zene hagyományának megőrzése és népszerűsítése. Fő ritmusaik alapját a cimbalom és a harmonika különös párosa adja. Ami biztos, hogy dallamaik táncra inspirálnak, remek hangulatot teremtenek egy nyári estén, bárhol is legyünk.

Ezzel egyhuzamban megkezdődött a Fórum színpadon a Soulwave zenekar koncertje, ami rengeteg embert vonzott a Fő térre. A közelmúltban ismertté vált banda, a hazai popzene egyik jelentős alakja a fiatalabb korosztályt határozottan megnyerte magának, szívhez szóló dalszövegeivel, fülbemászó ritmusaival. Ezt követően már csak a kézműves árusok tudták figyelmemet felkelteni. Különféle technikákkal és alapanyagokkal hoztak létre csodás ékszereket és használati tárgyakat, érdemes elmerülni forgatagukban.

fotó: Herczeg Ákos

Véletlenül sem szabad kihagyni a legfőbb programot, a felvonulást, amit a szombati napon néztem végig, körülöttem rengeteg kíváncsi látogatóval. A látvány magáért beszélt, felvonult előttünk az élő történelem. A színes jelmezeket a beöltözők hiteles beleéléssel viselték, amit a zenei aláfestés tett még izgalmasabbá. Nem mehetünk el amellett, hogy hangsúlyozzuk a történelmi hátteret mesélő tájékozottságot és érdeklődést keltő beszédet, ami tudással gazdagította az érdeklődőket. Nem maradhattak el a gólyalábasok sem, akik mindenki arcára mosolyt csaltak. Ahogy sötétedett, remek látványt nyújtott a fáklyák fénye és a tűzzsonglőrök játéka.

A buli pedig csak ezután kezdődött a szombathelyi színészek által alapított Mágikus Mintha zenekar koncertjével. A hangulatot a mindenki által kedvelt új és régebbi nagy slágerekkel hozták meg. Színpadra vitt dalaik közt helyet kapott több magyar és külföldi klasszikus, amit a közönség minden tagja szóról-szóra kántált az előadók nagy örömére. A közönség remekül feloldódott és élvezhette tovább a műsort, és ahogy mi is tettük; akárki belevethette magát az éjszaka forgatagába.

Fotó: Herczeg Ákos

A vasárnapi pihenés mindenkinek jár, tisztelem azokat, akik még az utolsó napot is teljes erőbedobással végigtudták mulatni. Ezt viszont meg próbálta akadályozni a délutáni vihar, ami sokak lelkesedését elvette, emellett programoknak tett keresztbe és végső soron elmaradásukat eredményezte. Nagy örömömre az Irie Maffia-t semmi sem tántoríthatta el, így a tervezettek szerint 22:30-kor kezdetét vette koncertjük. Ahogy a zenészektől megszokhattuk, elhozták a reggae hangulatot és véletlenül sem hagyták, hogy tánc és mozgás nélkül megússzuk a rendezvény záró koncertjét. Az időjárás nem riasztotta el a táncos lábú rajongókat sem; jól is tették, hogy ellátogattak, mivel véleményem szerint ez volt a karnevál legjobb, leghangulatosabb koncertje, ami remek felkiáltójel volt a több napos rendezvény végére.

Akinek idén nem sikerült felkeresnie az augusztus végi nyárzáró karnevált, az se csüggedjen, jövőre is megrendezésre kerül Szombathely legnagyobb hagyományőrző rendezvénye; érkezik minden csodájával együtt, amit csak el tudunk képzelni, és néhány napba belezsúfolja mindazt, ami a városba belefér. Szóval, egy év múlva találkozunk!

A fotógalériát Herczeg Ákos készítette:

Tags: Cimbaliband Balkán Projekt, Irie Maffia, Mágikus Mintha, Savaria, Savaria Karnevál, Soulwave, Szombathely Categories: VILÁG
share TWEET PIN IT SHARE
Related Posts