Budapesti műhelyek színházszeretőknek – Ajánló

Horváth Franciska 2018. Már. 5. 0 1

Budapest sok tekintetben a lehetőségek városa, és nem marad ez alól kivétel a színház világa sem. Egy kicsit alaposabban utána kell járni, és máris három társulat oldalán is találhatunk alkalmat arra, hogy kielégítsük a színfalak mögötti élet utáni sóvárgásunk.

Én például 2016 őszén találkoztam először az Örkény István Színház Facebook oldalán egy felhívással, miszerint színházat kedvelő 15-25 éves fiatalok jelentkezését várják KAPTÁR elnevezésű alkotócsoportjukba. Amúgy is színházkedvelő lévén azonnal megfogott a poszt, ki is töltöttem az alig egy oldalas feladatlapot, majd egy hónap múlva ott találtam magam az első bevezető alkalmon. A folyamatosan bővülő csoportot Neudold Juli, drámainstruktor vezeti, de minden hónapban más-más előadásokon, improvizációs gyakorlatokon, kurzusokon lehet részt venni, amiket különböző szakemberek tartanak. Egy év alatt részt vehettem többek között Néder Panni rendező Mintaváltók című projektjén, ahol néhány hétvégén keresztül színházi keretek között  elemeztük hétköznapi kapcsolatainkat. Vagy ott volt például Bíró Kriszta színésznő Nyugatos feleségekről tartott előadássorozata Harmos Ilonáról, Csinszkáról, Holics Jankáról és még sok mindenki másról.

A KAPTÁRról bővebben itt olvashattok.

forrás: szinhaz.org

A második színházpedagógiai műhely, melynek tagja lehettem a Radnóti Ifjusági Műhely (RIM). Ez nevéből adódóan a Radnóti Színházhoz tartozó csoport, melynek alapítója Széplaki Nóra és Lakatos Dóra, majd hozzájuk csatlakozott Gaborják Fanni. Az ide való jelentkezés szintén egy feladatlap kitöltésével lehetséges, ezután hetente egyszer három órás foglalkozásokon vehetünk részt, melyeken drámapedagógiai módszerekkel kerülhetünk közelebb önmagunkhoz, embertársainkhoz, hétköznapi problémákhoz, és nem utolsósorban a színházhoz. A tél elején megrendezésre kerülő témahéten például különböző színházi munkákat végző emberekkel ismerkedhettünk meg; Sodró Eliza, színésznőtől, Kiss Julcsi; jelmeztervezőn át, Dani Viki, nézőtéri felügyelőig. RIM-esnek lenni jó! Tagja lehettem az első körben indított egyetemi csapatnak, és mióta a felsőoktatási intézményben tanulok, nem tapasztaltam ilyenfajta közösségi élményt, mint itt.

Az Örkény és a Radnóti színház programjának segítségével is lehetőség van az előadások után részt venni kulisszajáráson, vagy éppen az adott darabot feldolgozó eseménysorozaton.  A fent említett színházi műhelyeken kívül szemem elé került még a GondolatGenerátor nevű klub, ami a Trafó Színház szervezésében jött létre. Itt kortárs költők, művészek alkotásai segítségével gondolkodhatunk hétről-hétre a világ dolgairól. Még nem volt időm megtapasztalni az idetartozást, de eléggé érdemesnek tűnik. Mindenki ajánlom!

 

Kiemelt kép: 24.hu

Tags: budapest, GondolatGenerátor, Örkény István Színház, Radnóti Ifjusági Műhely, Radnóti Színház, Színház Categories: SZÍNHÁZ
share TWEET PIN IT SHARE
Related Posts