Titkos Társulat: Tótferi- A Trafó és a Füge közös produkciója

f21.hu 2018. jan. 3. 0 0

A népmesék és ősi mondák vándorló Krisztusa és kísérője, Szent Péter történetei megszámlálhatatlan verzióban népesítik be a szájhagyományt. A darab epizodikus történetei, Tótferi, a világhőse születésének stációi a gyerekek képzeletvilágához hasonlóan tágítják az időt és a teret. 


“Miközben kultúrák épülnek egymásba, változnak, elpusztulnak, újjászületnek, az emberi képzelet nagy teljesítményei átadódnak. Tehát létezik valamiféle folytonosság, csak a folytonosság tudata nincs meg: hogy amit elképzelünk, azt már mások valamilyen formában, ötszáz, ezer, kétezer évvel ezelőtt elképzelték. (…) Az elpusztult legendák előbányászása ezért fontos számomra. Értékmentés. Például amikor rátaláltam a Krisztus-legendákra és a népi világvége-látomásokra, rögtön tudtam, olyan csodavilágokat ások elő, amelyeket szeretnék behozni a köztudatba, szeretném megmenteni őket.” – Kárpáti Péter a Tótferiről


Egy kisbabának rengeteg veszélyes próbát kell kiállnia, amíg megszületik. Plána ha ő Tótferi, a világhőse. Közben a vaddisznók kórusa a padláson énekel, tubán és mosódeszkán kísérik a történetet. A Tótferi a szegénységről és a reményről szól.

„Kárpáti Péter ezúttal a történetek kimeríthetetlen forrásához fordult: a magyar néphagyomány, a népmesék és népi legendák gazdag világához. (…) Igazán attól lesz izgalmassá és egyedülállóvá a darab, ahogy mesteri módon összeszövődik benne hagyomány és lelemény, az évezredeken átívelő, megőrződő mitikus tudás és a jelennek, az ezredvégnek a reflexiója.” (Szűcs Mónika, Ellenfény)

Kárpáti Péter 2009 óta színházrendezéssel is foglalkozik. A Titkos Társulattal az elmúlt nyolc évben tíz előadást hozott létre, több mint 300 alkalommal játszottak, számos hazai és határon túli fesztiválon vendégszerepeltek, és játszottak Párizsban, Berlinben és Koppenhágában is. A Titkos Társulat nem titkos és nem társulat. Előadásaikban más színházak tagjai játszanak, valamint szabadúszók, egyetemisták. Számos korábbi darabjukhoz hasonlóan a Tótferi-t is a Trafóban mutatják be.

A darab Erdész Sándor (Ámi Lajos meséi) és Kálmány Lajos népköltési gyűjtéseinek felhasználásával készült.

SzínészekStefanovics AngélaFekete ÁdámSzabó ZolaKárpáti PálViktor BalázsGeorgita Máté DezsőKárpáti Liza

Dramaturg: Zsigó Anna
Zene: Csizmás András
Látvány: Veronika Keresztesova
Fény: Lengyel Ákos
Fotó: Fortepan/Magyar Bálint
Produkciós vezető: Trifonov Dóra
Asztalos: Szabó Sipos Ágoston
Konzultáns: Téri Gáspár
Írta és rendezte: Kárpáti Péter

Időpont: 2018.01.15. 20:00 / 2018.01.30. 20:00 / 2018.02.13. 20:00

Időtartam: 90 perc

Helyszín: Trafóklub

Jegyár :2000 Ft / diák: 1600 Ft (Általános bérletek és ikerbérlet érvényes)

forrás: Trafó

Tags: 2018, február, január, Trafo, Trafo House Categories: PROGRAMAJÁNLÓ
Related Posts