Hamarosan indul a Cziffra Fesztivál Mesterkurzusa

f21.hu 2018. feb. 9. 0 0

Fontos és hiánypótló feladat, hogy azok a mára világhírűvé vált zongoraművészek, akik tanulhattak Cziffra Györgytől, vagy a zongoraművész szellemi örökösei, átadják a következő zongorista generációnak mindazt, amit a mestertől elsajátítottak.

Harmadszor is megrendezik a neves művészek által vezetett Mesterkurzust a Cziffra Fesztiválon. A jelentkezés januárban zárult, a hatalmas érdeklődést mi sem bizonyítja jobban, minthogy idén is többszörös túljelentkezés volt. Az érdeklődők öt különböző országból jelentkeztek. Előválogatás keretein belül, végül 15 fő vehet részt az idei háromnapos kurzuson, amelyet Vásáry Tamás, Bogányi Gergely, Balázs János, Dráfi Kálmán és Mocsári Károly zongoraművészek vezetnek. A mesterkurzus a Kőbányai Önkormányzat támogatásával valósul meg. A passziv részvétel, a Mesterkurzusok hallgatása minden érdeklődő számára nyitott.

  • Mesterkurzus 2018. február 10-12.
  • Cziffra Fesztivál 2018. február 19-27.

fotó: Kleb Attila

Balázs János Liszt-díjas zongoraművész 2016 februárjában hívta életre a Cziffra György Fesztivált a Nemzeti Kulturális Alap és a MOM Kulturális Központ támogatásával, amely 2018-ban harmadik alkalommal várja a közönséget. A Fesztivál alapküldetése, hogy Cziffra György magas művészi színvonalú életművét, zenei és szellemi hagyatékát méltóképpen megőrizze és ápolja, illetve folytassa azt a fiatal művészeket felkaroló munkát, amely a világhírű magyar zongoraművész életében oly nagy hangsúlyt kapott. Az a befogadó, műfajilag nyitott művészetszemlélet és innovatív munkamódszer, amellyel Cziffra György élt és dolgozott, jellemzi a Fesztivált is: a klasszikus zenei koncertek mellett minden évben improvizatív és jazz estek is helyet kapnak, a rendezvénysorozat kiemelt megjelenést biztosít a fiatal művészeknek és figyelmet fordít a gyerekek klasszikus zenei műveltségének fontosságára is.

 

…Hisszük, hogy Cziffra György a világ legnagyobbjainak járó sikereit kiemelkedő tehetségén túl a munkába vetett hitének, a megalkuvást nem tűrő, mindig a legmagasabb minőség elérésére való törekvésének, az öncélú csillogástól mentes ügy iránti szeretetének és elkötelezettségének köszönhette. Kilátástalan helyzetből induló és fordulatokban gazdag élete, kitartása és sikerei nemcsak a mai kor fiatal zeneművészei, hanem mindnyájunk számára példa értékű lehet…. 

 – Balázs János

Idén a MOM Kulturális Központ, mint a fesztivál anyaintézménye mellett a Zeneakadémia Nagyterme és új helyszínként a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterme ad otthont a 2018. február 19. és 27. között zajló programoknak, ahol olyan művészek lépnek fel mint Pierre-Laurent Aimard, Arcadi Volodos, Gwendolyn Masin és Darko Brlek, Vásáry Tamás, Miklósa Erika, Presser Gábor, Szakcsi Lakatos Béla, a Hot Jazz Band, Eötvös József, Sárközy Lajos és a Kállai Ernő vezette CZF Kamarazenekar, valamint bemutatkoznak a Virtuózok fiatal tehetségei is. A Fesztivál főtámogatója a Nemzeti Kulturális Alap, legnagyobb magántámogatója pedig Várkonyi Attila (FastVentures). A sikeres megvalósításhoz a Szerencsejáték Zrt., a Hegyvidék önkormányzat, a Violin Travel, Rekeczky Csaba, az EuroVentures, a Kőbányai önkormányzat, a 13. Kerületi Önkormányzat és a Budafok-Tétény Önkormányzata is nagyban hozzájárult

A fesztivált megelőző napokban, február 10. és 12. között zajlik a Mesterkurzus a X. kerületi Kroó György Zeneiskolában.

Részletek:

A mesterkurzus alatt öt nemzetközileg elismert tanár oktatja a jelentkezőket három egymást követő napon egy-egy órában (a kurzusok időtartama 50 perc). A mesterkurzuson résztvevő jelentkezők Balázs János, Dráfi Kálmán és Mocsári Károly irányításával 1-1 órán vehetnek részt, Vásáry Tamás és Bogányi Gergely workshopjain pedig a kurzus legígéretesebb hallgatói részesülnek aktív részvételben, passzív részvétel mindenki számára lehetséges.

A Kőbányai Önkormányzat támogatásával megvalósuló mesterkurzusra való jelentkezés díjtalan.

forrás: Cziffra Fesztivál

TANÁROK

  • Vásáry Tamás – Kossuth-díjas zongoraművész, a Nemzet Művésze
  • Bogányi Gergely – Kossuth-díjas zongoraművész
  • Balázs János – Liszt Ferenc- és Prima- díjas zongoraművész
  • Dráfi Kálmán – Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a Zeneakadémia tanszékvezetője
  • Mocsári Károly – zongoraművész, Cziffra-ösztöndíjas, a francia Liszt Társaság művészeti vezetője

A MESTERKURZUST 2018. FEBRUÁR 10-12. KÖZÖTT, VÁRHATÓAN 10:00-17:00 KÖZÖTT RENDEZZÜK MEG AZ ALÁBBI HELYSZÍNEN: KROÓ GYÖRGY ZENEISKOLA (Budapest, Szent László tér 34, 1102)

REPERTOÁR MEGKÖTÉS

A KLASSZICISTA (BEETHOVEN, MOZART, HAYDN), ROMANTIKUS (FRÉDÉRIC CHOPIN, LISZT FERENC, ROBERT SCHUMANN, JOHANNES BRAHMS, FELIX MENDELSSOHN-BARTHOLDY, SZERGEJ RAHMANYINOV, CLAUDE DEBUSSY MŰVEI) ÉS A 20. SZÁZADI ZONGORAIRODALOM.

A Mesterkurzusról bővebben a fesztivál weboldalán informálódhatnak.

Kiemelt kép: Bogányi Gergely

Tags: Balázs János, Bogányi Gergely, Cziffra Fesztivál, Czifra, Dráfi Kálmán, mesterkurzus, Mocsári Károly, MOM Kulturális Központ, Müpa, Vásáry Tamás, Zeneakadémia Categories: PROGRAMAJÁNLÓ
Related Posts