Miért híresebb Shakespeare napjainkban, mint eddig bármikor?

Simon Dorina 2018. ápr. 23. 0 1

Shakespeare népszerűbb mostanság, mint négy évszázaddal ezelőtt. De vajon mi okozhatta ezt a későn jött sikert? Születésnapjának és halálának évfordulója alkalmából megvizsgáltuk a késő reneszánsz-korabeli drámaíró sikerének történetét.

William Shakespeare 1564. április 23-án született, bár ezt az irodalomtudósok sem állítják biztosan, ugyanis csak keresztelője (április 26.) pontos dátumát ismerjük. Az angol drámaírás egyik legnagyobb alakját 1616. április 23-án érte utol a halál szülővárosában, Stratford-upon-Avonban, születésének 52. évfordulóján.  Shakespeare élete közel sem volt hétköznapi, saját kortársai is nehezen fogadták el, állítólag azért, mert egy nála 8 évvel idősebb nőt, Anne Hathawayt vett feleségül. A nőtől három gyereke is született, ám a drámaírónak nincsenek ma élő egyenesági leszármazottjai, utódai korán elhunytak, még mielőtt családot alapíthattak volna.

Annak ellenére, hogy Shakespeare nem a legnépszerűbb alak volt kortársai között, ma mégis elmondhatjuk, hogy ő az, aki végül a csúcsra emelkedett. Találkozunk nevével afrikai könyvesboltban, laptopokon vagy akár dzsungelszínházban is. Hallani lehet róla dalokban, felidézik megannyi filmben és beszélnek róla az emberek az utcán. Több olyan nevet talált ki, amit az angolok ma is használunk, ilyenek például Miranda, Olívia, Jessica. Ráadásul jó pár olyan szólás is fűződik a műveihez, amelyek ma már szinte beépültek a köznyelvbe: pl. „Minden jó, ha a vége jó!”, „A szerelem vak!”

Kép forrása: terripadock.com

De mégis hogy történt mindez? Mi az, ami plusz a drámaíró munkájában, ami a többiekében nem volt meg? Shakespeare túlélt és virágzott, átalakult egy nemzetközi szupersztárrá. Nincs olyan író a bolygón, aki annyi munkát végzett volna egy nap, mint az Avon Édes Hattyúja (Ben Jonson nevezte így).

Népszerűségét köszönheti a témák széles skálájának (pl. komédia, dráma, szerelem) és karaktertípusoknak (fiatal szerelmesek, királyok stb.). Karakterei ugyanolyan emberek, mint mi: vannak pozitív és negatív tulajdonságaik. Úgy tűnik, a drámaíró képes volt hiteles háromdimenziós embereket létrehozni, amelyek a mai világban is megállják a helyüket. Nagy ereje volt Shakespeare-nek a nyelvhasználatban és a hangulatteremtésben is.  Meg kell említenem Shakespeare „nyelvi hátterét”: ugyanis 34 színházi művében és 154 szonettjében olyan szavak találhatóak, amelyeket az angol nyelvben előtte nem használtak, mintegy 3000 új szót hozott létre. Becslések szerint szókincse 17-29 ezer szóból állt. Habár a világirodalmi örökség részévé vált ügyes szóforgatásaival, a saját nevét egyszer sem tudta helyesen leírni: „Willm Shaksp,” “William Shakespe,” “Wm Shakspe,” “William Shakspere,” ”Willm Shakspere,” and “William Shakspeare”. Egyetlen olyan irat sem maradt fent azonban, ahol az igazi nevét írta volna fel.

Globe színház ma. Forrás: WestJet

Iskolai tanulmányaink alapján tudhatjuk, hogy Shakespeare nemcsak írt, hanem játszott is a The Globe színházban. Az épület a Temze folyó partján álló nyilvános színház, kívülről nyolcszög, belülről kör alakú és nyitott fedelű. Feltételezhetően több ezren is elférhettek itt. A színház a nevét a bejárat fölött elhelyezett földgömbről kapta. A színpada hármas osztású: első, hátsó és felső színpadon játszhattak a színészek. A nézők nagy része állva tekinthette meg az előadásokat, a tehetősebbek páholyokból kísérhették figyelemmel a darabokat. A csak férfiakból álló, 12-15 fős társulat korhű jelmezekben szerepelt. Ókori szabályokhoz híven a női szerepeket 14-15 éves fiúk játszották el.

John Madden 1994-es Oscar díjas filmje, a Szerelmes Shakespeare pont a nők színházi helyzetéről szól. Érdemes megnézni, úgy gondolom, hogy megható és tanulságos történet. A Madách Színház színpadra is vitte musicalként ezt az alkotást. Szerencsém volt megtekinteni, és véleményem szerint nagyon szórakoztatóra sikeredett.

Érdekesség, hogy Shakespeare neve halála után is jövedelmezőnek mondható: 1710-ben Jacob Tonson a saját logójaként használta Shakespeare-t, és az ő nevében is publikált. Ám nem csak emberek használták a nevét, hanem márkák is: készült csokoládé, cigaretta, sör, szóda és bármi, aminek csak a fantáziánk szabhat határt.

Szokták mondani, hogy egy író/költő addig él, ameddig fordítják őt. Shakespeare-re ez a mai napig igaz, ő a világon a harmadik legtöbbet fordított író, a Hamletet például 75 nyelven olvashatjuk. Amíg tanítják az iskolákban, játsszák a színházakban, beszélnek róla az utcán, addig biztos, hogy nem felejtjük el.

 

Kiemelt kép: indianaexpress.com

 

Tags: forduló, irodalom, shakespeare, The Globe, William Shakespeare Categories: IRODALOM
Related Posts