Az élő könyv – Ji King

f21.hu 2017. nov. 10. 0 0

A Ji King. Azért írok róla, mert annyian keresgéltek és keresgéltek, de válaszokat alig találtok. Ez a több ezer éves szent könyv pedig végtelen bölcsességével és mélyreható lényeglátásával biztosan segítségül szolgálhat. Lao-ce és Konfuciusz is jócskán merített belőle. Jung pedig néhány évtizeddel ezelőtt már itt, Európában is aktívan használta.


(A cikk egy részlete a Klikk Out-tal folytatott együttműködésünk nyomán kerül közlésre. Szerző:  Kürthy Judit)

A Ji King olyan, mintha egy itt lévő Mesterrel, szellemi vezetővel beszélgetnénk.  A szent könyv él. Ahogy Müller Péter is írja Jóskönyvében, a régi mesterek tudták, hogy a nagy tudás szóbeli áthagyományozása a jövő számára megőrizhetetlen lesz. A mai emberek ugyanis már csak könyvekből ismerhetik meg a tudást. Élő Mester nem marad. De ha lesz is, akkor is csak nagyon kevés és ők is álcában élnek majd, s csupán kevesek előtt fedik fel magukat.

A Ji King 64 Jósjelet tartalmaz. Mind egy bizonyos élethelyzetet, hiányállapotot vagy beteljesedett életérzést ír le.

forrás: wikipédia

Elmagyarázza ezek jelentését és megoldást is kínál. Tanácsokkal szolgál. Olyanokkal, mint amiket a Mester mondana, akihez a régmúltban fordulnánk. Nem mondja meg, mit tegyünk, csupán felvázolja, hogy a jelenlegi helyzetünkben mi volna a legjobb lépésünk. Sugall, sejtet. Biztat és támogat. Tanít.


Ritkán tanácsolja, hogy menj, indulj, lépj, dönts. Többször int nyugalomra, megértésre, türelemre.


 

A könyv működését és használatát a cikk folytatásában, IDE kattintva olvashatod a KlikkOut honlapján. 

Tags: irodalom, ji csing, ji king, kínai irodalom, Klikkout Categories: IRODALOM
Related Posts