GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

2016 januárjának közepén alakult egy új weboldal, az f21.hu, melynek lelkes csapata „A fiatalság százada” szlogent tűzte zászlójára. Az alábbi kérdéseken keresztül megismerhetitek, hogy mire is vállalkozott ez a maroknyi, de elszánt fiatal!

Mi az az f21.hu?

A www.f21.hu egy szombathelyi székhelyű, de országos írógárdával rendelkező, kulturális, elsősorban fiatalokat megszólító weboldal, amely igényes és modern köntösben szeretné a klasszikus „nyugatos” értékeket közvetíteni. Nem tör a 20. század elejét meghatározó folyóirat magasságaiba, de a 21. század magyar fiataljainak jelzőfényt kíván nyújtani: kultúra nélkül lehet élni, de nem érdemes.

Mivel foglalkozik az oldal?

Az online újság hét rovattal rendelkezik. Az Irodalom rovat foglalkozik a szépirodalmi művek publikációjával, irodalmi kritikákkal, esszékkel, kulturális programok ajánlójával és beszámolójával. A Színház rovat ír a Weöres Sándor Színház és más teátrumok előadásairól, híreiről, de itt jelennek meg a színészinterjúk és színikritikák is. A Popkult rovat gazdája az élet szinte minden területének: filmek, képregények, trendek, technika, sport, életmód, és érdekességek tartoznak ehhez a gyűjtőrovathoz. Az 5perc rovat szigorú főszerkesztői felügyelet alatt áll, ide érkeznek az általános kérdéseket feszegető vagy társadalomkritikával foglalkozó írások. A Dob+Basszus név már ismerős lehet, természetesen a zenekedvelők találnak a fedőnév alatt érdekes cikkeket és koncertbeszámolókat. A Portré és Programajánló rovatok két szempontból különcnek számítanak: általánosságuknál fogva valószínűleg olyan tartalmak tartoznak hozzájuk, amiket a fenti rovatok valamelyikétől kölcsönöztek; gyűjtőjellegük miatt rovatfelelősük sincsen, a Szerkesztőség közösen gondozza őket.

Mi az f21.hu célja?

Ahogyan a Főszerkesztői köszöntőben is olvasható, az oldal célja a kultúrát pártoló kiállás: ebben a kiüresedő korszellemű világban is van helye a művészeteknek, az irodalomnak, a kultúrának, különösen akkor, ha azt fiatalok művelik. Az f21.hu célja, hogy minél több emberhez eljusson az alkotói által gyártott tartalom; kezdő újságíróinak „vitézi iskola” kíván lenni.

Mi az online újság hitvallása?

„A fiatalság százada” mottó bennfoglalja a „semmit rólunk nélkülünk” felkiáltást is. A fiatalok a tényleges jövő, és ők is szeretnének véleményt formálni és értéket teremteni. Az f21.hu egy demokratikus úton szerveződő család, ahol minden nézőpontnak jut hely.

Kik alapították és vezetik?

A törzsgárdát Vincze Bence főszerkesztő kezdte el szervezni 2015 nyarán, ekkor jött létre az első szerkesztői mag, ami időközben jelentős változásokon ment keresztül. Jelenleg Kocsis Marcell főszerkesztő-helyettesként segíti Bence munkáját, továbbá rovatvezetők gondozzák a rájuk bízott rovatokat. Az oldal először az ugytudjuk.hu kétes gyámkodása alatt öltött formát, de a szerkesztők 2017 elején sikeresen a kezükbe vették az újság vezetését, és gazdaságilag is önálló lábra állították. Az f21.hu minden tekintetben független médiumként működik.

Kié az f21.hu?

A www.f21.hu webcím és a tárhely teljesen a főszerkesztő tulajdonát képezi. A cikkek és tartalom felett pedig az alkotók és az oldal közösen rendelkeznek. Céljuk, hogy minél több olvasóhoz eljussanak a munkáik, ezért pártolják a tört és forrásmegjelöléssel ellátott cikkátvételt.

Kik támogatnak minket?

Manapság egyre gyakrabban firtatják egyes közéleti szereplők, hogy milyen külső támogatókkal rendelkezik egy-egy szervezet vagy médium. Az f21.hu szerkesztői elutasítják az alantas érdekek mentén folytatott politizálást és kommunikációt, de rendkívül károsnak tartják a bűnbakkeresést is. Az f21.hu-t kizárólag az oldal írói és a Savaria University Press támogatják. Az f21.hu vezetése hisz a piaci alapú működésben is, a weboldal jövőjét is önfenntartó módon képzelik el.

Mit jelent az f21.hu neve?

Az f21.hu nevében szereplő „f” betű utal a „fiatalságra”, a 21-es szám pedig a 21.-edik századra. A klaviatúráról jól ismert f-betűs gyorsparancsok között ugyan nem szerepel az f21, de a név célja az is, hogy minden olvasónak a kezére álljon a napi barangolás során.

Hogyan lehetek az f21.hu újságírója?

Az f21.hu Szerkesztősége fontosnak tarja, hogy az újság folyamatosan új szellemi energiákkal töltekezzen fel, ennek egyik eszköze az állandó író és alkotó felvétel. Amennyiben úgy érzed, hogy képes vagy az érdekes, minőségi, és megbízható munkára, akkor írj email-t és küldj egy próbamunkát az f21.szerkesztoseg[kukac]gmail.com címre. Cikkek és írások mellett a szerkesztők várnak fotókat, videókat, és képzőművészeti alkotásokat, az egyetlen kikötés a minőség!

Hogyan veheted fel velünk a kapcsolatot?

Elérhetőségek